Σελίδες

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Κ. Μάρκου: Οι "συνδικαλισταράδες" γιατροί αισθάνονται ότι πρέπει να επιβεβαιώσουν το ρόλο τους- Σεβαστά τα δικαιώματα των ειδικευόμενων

"Οι ειδικευόμενοι γιατροί έχουν μια κύρια ιδιότητα... είναι εκπαιδευόμενοι"


Σκληρή απάντηση στους Νοσοκομειακούς Γιατρούς που εξέδωσαν ανακοινώσεις εναντίον με αφορμή την παρουσία του στην συνέλευσή τους που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, δίνει ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Κώστας Μάρκου. Ο κ. Μάρκου υποστηρίζει ότι η όλη φασαρία ξεκινάει από συνδικαλιστικές σκοπιμότητες από προσπαθεί να «ψαρέψει» σε αφελείς.

Παράλληλα δεν σχολιάζει την προτροπή της 3μελούς επιτροπής των γιατρών του Νοσοκομείου Αγ. Ανδρέας που το καλούν να παραιτηθεί και σημειώνει με νόημα ότι η μεταρρύθμιση στην μεταπτυχιακή εκπαίδευση των γιατρών θα προχωρήσει. Όπως εξηγεί ο Αχαιός πρόεδρος του ΚΕΣΥ εδώ και μήνες ξεκίνησε μια προσπάθεια μεταρρύθμισης.

«Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε τον Απρίλιο, καταναλώθηκαν δεκάδες ανθρωποώρες. Συμμετείχαν όλα τα Πανεπιστήμια, οι Εκπαιδευτικές Εταιρείες όλης της χώρας και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Καταλήξαμε σε κάποια κοινά συμπεράσματα τα οποία ξεκινήσαμε να τα υλοποιούμε. Αυτή η διαδικασία συνάντησε την πλήρη καταγγελία-αδιαφορία, όχι των νοσοκομειακών ιατρών, αλλά των εκπροσώπων τους. Δεν συμμετείχαν παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις μας. Κάποιες στιγμή εδέησαν κι έβγαλαν μόνο μια καταγγελία. Τώρα που είδαν ότι αυτό το πράγμα άρχισε να υλοποιείται, οι «συνδικαλισταράδες» αισθάνονται ότι πρέπει να επιβεβαιώσουν τον ρόλο τους και την παρουσία τους», σημειώνει μιλώντας "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7.

Αναφορικά με την πρόσφατη συνέλευση των γιατρών της περιοχής, ο κ. Μάρκου υποστήριξε ότι ενώ είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την μεταρρύθμιση ποτέ δεν κλήθηκε να συμμετάσχει, αν και το γραφείο του βρίσκεται μόλις 20 μέτρα από το αμφιθέατρο όπου διεξήχθη.

«Όπως εξελισσόταν η συνέλευση, ήρθαν στο γραφείο μου διάφοροι γιατροί που με ρωτούσαν τι λένε αυτοί μέσα; Έτσι πήρα την πρωτοβουλία να μπω να τους ενημερώσω. Οι ειδικευόμενοι γιατροί έχουν μια κύρια ιδιότητα ότι είναι εκπαιδευόμενοι, έχουν αυτή την ιδιότητα και πρέπει το σύστημα να υπηρετήσει αυτή τους την ιδιότητα γιατί μέχρι τώρα τους χρησιμοποιεί μόνο σαν φτηνή εργατική δύναμη. Με αυτό το δεδομένο κατά καιρούς οι συνδικαλιστικοί φορείς είχαν βγάλει ανακοινώσεις ότι «χρησιμοποιούνται για να τους κλείσουν τρύπες και ως φθηνή εργατική δύναμη».

Εμείς λέμε ότι αυτό το σχέδιο που κάναμε θέλουμε να τους δώσουμε την οντότητα του εκπαιδευόμενου. Πρώτα και κύρια οφείλει το σύστημα να τους φροντίσει να πάρουν τις γνώσεις που πρέπει και μετά να τους «χρησιμοποιεί». Δεν έχουν καμία σχέση τα εργασιακά και τα δικαιώματά τους. Αυτά είναι αυτονόητα, ούτε κανείς το σκέφτηκε ποτέ, ούτε το είπε. Είναι ένα ψεύδος το οποίο ξεκινάει από σκοπιμότητες και προσπαθεί να βρει αφελείς, ε λοιπόν δεν βρίσκεται αφελείς".

Για τις αιτιάσεις ότι η μεταρρύμιση θα προκαλέσει χάος επισημαίνει: "Χάος είναι τώρα. Αυτή την στιγμή 36 ειδικότητες που εκπροσωπούνται από 14 άτομα σε κάθε ειδικότητα, ήδη δουλεύουν να προκύψει αναβάθμιση, απλά κάποιοι δεν το θέλουν. Κάνουν συνειδητή παραπληροφόρηση», σχολιάζει για τα όσα ειπώθηκαν ο κ. Μάρκου.

Παράλληλα για την αλλαγή στον τρόπο εξέτασης, το καθορισμό μόνο δύο εξεταστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τον περιορισμό ανά 4μηνο αντί για 2μηνο των εξεταστικών ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ, απαντά:

«Στις ΗΠΑ που έχουν 300.000 πληθυσμό οι εξετάσεις γίνονται σε ένα εξεταστικό κέντρο μια φορά τον χρόνο. Αυτό που λένε είναι αληθές αλλά θέλει να ανατρέψει μια φαύλη κατάσταση. Σήμερα σε 7 περιοχές της χώρας που γίνονται 7 εξεταστικές επιτροπές για κάθε ειδικότητα και οποίοι ειδικευόμενοι είναι σε κάθε περιοχή δίνουν σε αυτή την επιτροπή. Το αποτέλεσμα ποιο είναι;

Δίνουν εξετάσεις στους ίδιους τους εκπαιδευτές τους. Αυτό είναι τραγικό. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνεις. Ο εξεταστής ποιον κρίνει; Ουσιαστικά τον εαυτό του, εάν έκανε σωστά την δουλειά του.

Δεύτερον είχε μια καθεστωτική αντίληψη, ήταν δηλαδή περίπου 1.400 γιατρούς που είχαν μάθει να λειτουργούν καθεστωτικά σαν εξεταστές. Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι αυτό το καθεστώς είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και κάθε είδους φαυλότητα, από οικονομική, μέχρι πολιτικές και αυτοδιοικητικές παρεμβάσεις κ.α.

Τέλος ήταν άδικο. Σε κάθε περιοχή υπάρχουν άλλα κριτήρια αλλού είναι πιο δύσκολες οι εξετάσεις και αλλού πιο εύκολες. Έχουμε παραδείγματα ειδικευόμενου που έρχονται εδώ, αυτό ήταν άδικο. Με αυτό τον τρόπο που θα γίνονται πανελλαδικές εξετάσεις σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη γίνεται δίκαιο για όλους.

Θα γίνονται κάθε 4 μήνες. Στην πράξη είναι το ίδιο. Αν σήμερα κενώνεται μια θέση, ας πούμε ότι την άλλη μέρα το νοσοκομείο στέλνει τα χαρτιά στις αρμόδιες υπηρεσίες, μετά από έναν μήνα θα ενταχθεί.

Δίνουν εξετάσεις, παίρνει το χαρτί αυτό κρατάει ένα μήνα κι επίσης από τον Μάρτιο ως τον Οκτώβριο δεν το παραλαμβάνει αμέσως γιατί δεν θέλει να κάνει τις βάρδιες των αδειών κ.α. Εξαντλεί την προθεσμία παραλαβής του συστημένου, και μετά έχει άλλες 15 μέρες για να παρουσιαστεί.

Ταυτόχρονα και αυτό το ζήτησε η πλειονότητα των εκπαιδευτικών κέντρων, ο διευθυντής κάθε της κλινικής έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει το πρόγραμμα που παρέχει ώστε ο καθένας που ξεκινάει να μην έρχεται «κομήτης» στην μέση ή στο τέλος του προγράμματος και να μην μπορεί να καταλάβει. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Τέλος απαντώντας στην προτροπή της 3μελούς των γιατρών του Αγ. Ανδρέα να δώσει τα περίπου 200 ευρώ που θα χρειάζονται οι γιατροί για να πηγαίνουν στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν στις εξετάσεις ο κ. Μάρκου απαντά: «Όποιος από τους συναδέλφους μου πιστοποιήσει ότι αυτά τα 200 ευρώ θα του είναι εξαιρετικά πολύτιμα είμαι διατεθειμένος να τα δώσω.

2 σχόλια:

  1. Οσα διαβαζω ειναι ΟΡΘΟΤΑΤΑ! Και δεν βλεπω θεμα αμισθι εργασιας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πλέον καιρός να γίνουν σοβαρές αλλαγές στο τρόπο λήψης της ειδικότητας. Με κανένα τρόπο δεν σημαίνει οτι ο ειδικευόμενος,ως εκπαιδευόμενος, δεν θα είναι αμοιβόμενος ,εργαζόμενος συγχρόνως στο νοσοκομείο , ως βοηθός. Θα πρέπει να γίνονται εξετάσεις πανελλαδικές και για την είσαγωγή στην ειδικότητα. Η ιατρική επιτέλους θα πρέπει να είναι το επάγγελμα των ικανών και να σταματήσουν οι σαβούρες να εμποδίζουν την μεταρρύθμιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή