Σελίδες

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Η οικονομία θυσιάζεται στον βωμό της εξουσίας

Κίνδυνος εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση
TO BHMA

Η πρώτη ανώμαλη προσγείωση ήρθε το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Η αξιολόγηση η οποία, σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού θα είχε ολοκληρωθεί στις 5 Δεκεμβρίου, δεν έκλεισε και η ζημιά εξαιτίας της αβεβαιότητας και της πτώσης των επενδύσεων πήρε τη μορφή ύφεσης 1,2%.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», μόνο και μόνο εξαιτίας αυτού του πισωγυρίσματος στην ελληνική οικονομία, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι χάθηκε ήδη παραπάνω από μισή μονάδα δυνητικής ανάπτυξης για το 2017. Κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Τώρα πλέον, με τον ορίζοντα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης να παραμένει θολός, κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες και αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο να χαθεί και το 2017.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προανήγγειλε χθες αναθεώρηση των εκτιμήσεων της κεντρικής τράπεζας για τον ρυθμό ανάπτυξης από το 2,5% στο 1,9% φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα. Ο στόχος του προϋπολογισμού για επέκταση κατά 2,7% το τρέχον έτος θεωρείται ανεδαφικός σχεδόν από το σύνολο των αναλυτών. Το ΙΟΒΕ, το οποίο προέβλεπε επέκταση της οικονομίας κατά 1,5%, προετοιμάζεται επίσης να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του.

Αν η διαπραγμάτευση συνεχίσει να σέρνεται, το κόστος για την οικονομία αναμένεται πολλαπλάσιο.

Στην πραγματική οικονομία δε, η χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη. Ο ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της οικονομίας παραμένει αρνητικός (-2%), νέα δάνεια δεν δίνονται πολύ απλά διότι δεν υπάρχει ζήτηση, όπως αναφέρουν τραπεζίτες, ενώ και η ρευστότητα των τραπεζών βρίσκεται υπό πίεση όπως αποδεικνύεται από την αύξηση της εξάρτησής τους από τον ELA (Μηχανισμός Εκτακτης Ρευστότητας). Την ίδια ώρα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αυξάνονται (300 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο), οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ιδιωτών προς το Δημόσιο κάνουν νέο άλμα εις ύψος (1,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο), τα κόκκινα δάνεια επίσης κινούνται ανοδικά (1,5 δισ. ευρώ στο δίμηνο). 

Ακόμα και εάν επιβεβαιωθεί το κλείσιμο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στις 7 Απριλίου, το ενδεχόμενο να προλάβει η Ελλάδα την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις 27 Απριλίου θεωρείται δύσκολο. Προϋποθέτει ότι στο ενδιάμεσο οι Ευρωπαίοι θα δεσμευθούν - με τρόπο που να ικανοποιεί και την ΕΚΤ και το ΔΝΤ - σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου