ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Χαλανδρίτσα Δήμου Ερυμάνθου, Χαλανδρίτσα: 28/3/2017
T.Κ. 25008
Τηλ&Fax: 2610 271 500 Αρ. Πρ. :46
e-mail: ygeia_perib_chala@yahoo.com
URL: www.sylpyp.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η «Υγεία στην Ύπαιθρο» ήταν το αντικείμενο ευρείας συζήτησης, που έλαβε χώρα στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας, την Κυριακή 26 Μαρτίου, ενώπιον δεκάδων κατοίκων και φορέων. Στην κατάμεστη αίθουσα του Κέντρου Υγείας και για χρονικό διάστημα τρεισήμισι και πλέον ωρών τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, των Δήμων, της Υγειονομικής Περιφέρειας, των Συλλόγων της περιοχής Υγειονομικής ευθύνης του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας ( πρώην Δήμοι Μεσσάτιδος, Φαρρών κ.λπ.) και, πλέον των τριάντα, κάτοικοι της περιοχής καθώς και ο προσκεκλημένος από το Σύλλογο ομιλητής της Δημόσιας Σχολής Υγείας Αθηνών, καθηγητής κ. Κυριόπουλος Ιωάννης.
Την ενδιαφέρουσα και άκρως επίκαιρη ημερίδα, μετά τα όσα πρόσφατα ακούστηκαν, για τους νέους υγειονομικούς χάρτες οργάνωσε ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, ο οποίος δραστηριοποιείται στην ανωτέρω περιοχή από το 1991. Συνδιοργανωτές υπήρξαν ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, ο Δήμος Ερυμάνθου, το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών του Κ.Υ. Χ.
Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Άννα Μαστοράκου, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ερυμάνθου κ. Ιωάννης Σουβαλιώτης καθώς κι ο νυν Διευθυντής του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας κ. Γρηγόρης Αλόκριος.
Την ιατρο- κοινωνική εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας κ. Ιωάννα Θεοδωροπούλου, η οποία αναφέρθηκε στο σκοπό της σημαντικής συνάντησης, με το σκοπό να αναδειχθούν αφενός τα τυχόν προβλήματα της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας του νομού μας κι αφετέρου το μέλλον τους, ως οργανισμοί πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Χαιρετισμό και τοποθέτηση απηύθυναν ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Αθ. Καρπής και ο κ. Γρ. Αλόκριος, ως οικοδεσπότες, ο Περιφερειάρχης κ. Απ. Κατσιφάρας κι ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Λαζουράς. Ας σημειωθεί ότι είχαν προσκληθεί όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού Αχαΐας κι όλοι οι Διευθυντές ή οι εκπρόσωποι των Κέντρων Υγείας της Αχαΐας. Από τα Κέντρα Υγείας παρέστησαν οι Δ/ντες κ. Σ. Μάρκου (Κ.Υ. Ακράτας) και κ. Παν. Κόλιας (Κ.Υ. Ερυμάνθειας). Ο κ. Καρπής επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχου πολίτες δυο κατηγοριών στην παροχή υπηρεσιών υγείας κι ότι δε θα δεχτεί τετελεσμένες αποφάσεις. Τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη εκπροσώπησε ο επιτετραμμένος του κοινωνικού τομέα κ. Θεοδ. Τουλγαρίδης. Ο κ. Αλόκριος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ανέφερε τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζει το ΚΥΧ από την έλλειψη ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Ενδεικτικά τόνισε ότι το 2016 εξυπηρετήθηκαν 54.000 άτομα εκ των οποίων οι 23.000 ήσαν κάτοικοι του πρώην Δήμου Μεσσάτιδος. Από το συνολικό αριθμό των εξυπηρετηθέντων 68 μόνο διεκομίσθησαν στα νοσοκομεία, στοιχεία του 2015.
Σημαντικό μέρος στην εκδήλωση είχαν και οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής, συγκεκριμένα από τους τέως Δήμους Μεσσάτιδος (Πετρωτό, Σαραβάλι, Κεφαλόβρυσο, Κρήνη, Οβρυά κ.α.)και Φαρρών ( Χαλανδρίτσα, Βασιλικό, Φαρρές, Σταροχώρι, Λεόντιο, Χρυσοπηγή κ.α.). Για το Λεόντιο μίλησε ο ιατρός κ. Φώτης Καρβελάς και για το Κεφαλόβρυσο ο κάτοικος και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας κ. Γεώργ. Αγγελόπουλος. Όλοι επεσήμαναν, ανεξαρτήτως της διαμονής τους, την ανάγκη στελέχωσης και εξοπλισμού του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, όπου βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο οι ασθενείς της περιοχής, αποφεύγοντας, όπως είπαν, την όποια δοκιμασία στα επείγοντα ιατρεία των νοσοκομείων της περιοχής μας. Τόνισαν την, μέχρι σήμερα, εξυπηρέτηση που απολαμβάνουν χάρη στον υπάρχοντα φάκελο για τους προσερχόμενους ασθενείς αλλά και στο κοινωνικό πρόσωπο, που επιδεικνύουν οι εργαζόμενοι στο Κ.Υ.Χ.
Στο ίδιο μήκος κύματος για τις χρονίζουσες ανάγκες των Κ.Υ.Ακράτας και Ερυμάνθειας (στελέχωση ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και αύξηση του εξοπλισμού) αναφέρθηκαν και οι εκπρόσωποί τους.
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Λαζουράς στη σύντομη αναφορά του αναφέρθηκε στα προβλήματα των Κέντρων Υγείας του Δήμου Καλαβρύτων όμως παράλληλα εξήρε το έργο της λειτουργίας των πρωτοβάθμιων υγειονομικών ιδρυμάτων.
Ο Περιφερειάρχης κ. Απ. Κατσιφάρας τόνισε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας για την υγεία των πολιτών, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της Περιφέρειας στην αποπεράτωση της ανακαίνισης του κεντρικού κτιρίου του νοσοκομείου «Ο Αγ. Ανδρέας» ενώ, ανάμεσα στα άλλα, εκδήλωσε το ενδιαφέρον να αναλάβει η Περιφέρεια τη λειτουργία και το συντονισμό των μονάδων υγείας της περιοχής.
Ο Διοικητής και Υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. κ. Π. Νικολόπουλος και Δ. Κωστακιώτης ξεκαθάρισαν με σαφήνεια ότι τα Κέντρα Υγείας του Νομού δεν πρόκειται να πάψουν να λειτουργούν ούτε όμως και να υποβαθμιστούν. Απεναντίας, θα ενισχυθούν κι αυτό το έχουν αποδείξει οι, μέχρι σήμερα, παρεμβάσεις τους.
Αρκετοί ήταν αυτοί, που εξήραν την παρέμβαση του κ. Κωστακιώτη στα οξυμένα προβλήματα, που ανέκυψαν με την ανάληψη των καθηκόντων του.
Επίσης, εκ μέρους των φορέων, κατέθεσαν την άποψή τους και ο Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής και Πρόεδρος της Γηριατρικής- Γεροντολογικής Εταιρείας Ν. Δ. Ελλάδος κ. Κων. Χρυσανθόπουλος αλλά και η Πρόεδρος του Συλλόγου «Αγκαλιά-Ζω» κ. Λαμπρινή Παπαχρυσανθάκη. Ο κ. Χρυσανθόπουλος υποστήριξε ότι, επειδή η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, τα επόμενα χρόνια ο πληθυσμός άνω των 65 ετών θα ξεπεράσει το 30% του συνολικού πληθυσμού με αποτέλεσμα η ύπαιθρος να αυξήσει τον πληθυσμό, ο οποίος θα χρήζει της φροντίδας ενός Κέντρου Υγείας. Ακόμη, πολλοί θα είναι εκείνοι, που θα επιστρέψουν στην ύπαιθρο από τις μεγάλες πόλεις,όπου η ζωή θα είναι αφόρητη. Άρα τα Κέντρα Υγείας θα είναι απαραίτητα σε μεγαλύτερο βαθμό και πρέπει να διαθέτουν τα μέσα, το προσωπικό και τον εξοπλισμό για να εξυπηρετήσουν, ώστε να αποφεύγονται οι μετακινήσεις.Η κ. Παπαχρυσανθάκη αναφέρθηκε στην τελευταία επίσκεψη του ομίλου «Αγκαλιά- Ζω» στο Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, όπου εκτός από την ενημέρωση, εξετάστηκαν από ειδικούς ιατρούς 255 γυναίκες. Επεσήμανε, όμως, την έλλειψη προσωπικού από τα νοσοκομεία και από τα πρωτοβάθμια ιδρύματα υγείας επαινώντας, παράλληλα, την ψυχή και το σθένος των εργαζομένων σε αυτά, που προσφέρουν με αγάπη στο συνάνθρωπο.
Επίσης, μίλησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (Ε.Ι.Ν.Α.) κ. Τάσος Γιακουμής κι ο Πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου «Ο Άγιος Ανδρέας» « Ιπποκράτης» κ. Κωστ. Πετρόπουλος, οι οποίοι τόνισαν την αγωνιστική διάθεση, από την οποία πρέπει να διαπνέονται οι φορείς και οι κάτοικοι στη διεκδίκηση της κάλυψης των αναγκών των Κέντρων Υγείας.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννη Κυριόπουλου, ο οποίος τεκμηριωμένα απέδειξε τον σπουδαίο ρόλο της Π.Φ.Υ. στην εποχή της οικονομικής κρίσης, παρόλο που υπάρχουν σαφείς αποκλίσεις από τις τακτικές που έχουν καθιερώσει οι Ευρωπαϊκές χώρες κι όχι μόνο.
Η κ. Άννα Μαστοράκου, συμπερασματικά, έκλεισε την αθρόα αυτή συγκέντρωση των φορέων και των κατοίκων με τον καλύτερο τρόπο. Μεταξύ των άλλων ανέφερε: Από την εισήγηση του καθηγητή της ΕΣΔΥ κ. Κυριόπουλου Ιωάννη, αλλά και από τη διαλογική συζήτηση με όλους τους φορείς που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
· Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει μεγάλη διάρκεια με μεγάλη μείωση (της τάξεως του 36%) στις δημόσιες δαπάνες υγείας, εισάγοντας ένα ισχυρό σοκ για το δημόσιο σύστημα περίθαλψης της χώρας. Η ταχεία δημογραφική γήρανση του Ελληνικού πληθυσμού αλλά και η έντονη υπογεννητικότητα ασκούν τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας της.
· Η διανομή των περιορισμένων πόρων περιέχει σοβαρές στρεβλώσεις, καθώς η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις νοσοκομειακές δαπάνες ( 41%) ενώ το αντίστοιχο μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 28%. Αντιθέτως, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) υποχρηματοδοτείται με δέσμευση 22% των πόρων ( ΟΟΣΑ 32% ).
· Στη χώρα μας, το φαινόμενο της «αντίστροφης υποκατάστασης» οδηγεί απλά περιστατικά ΠΦΥ στα Νοσοκομεία εξακοντίζοντας το κόστος από δεκάδες σε χιλιάδες ευρώ. Η επένδυση στην αναβάθμιση της ΠΦΥ με πόρους και στελέχωση θα μπορούσε να αποφέρει πολλαπλά μακροπρόθεσμα οφέλη, με μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις δημόσιες δαπάνες υγείας.
· Η μακροχρόνια νοσοκομειακή περίθαλψη απασχολεί λιγότερο από 2% των δαπανών, ποσό εξαιρετικά μικρό σε σχέση με το μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 8%.
· Η φαρμακευτική δαπάνη δεσμεύει το 2,35% του ΑΕΠ, καθιστώντας τη χώρα πρωταθλήτρια ακόμα και σήμερα στην υπέρογκη φαρμακευτική δαπάνη ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.
· Προβλήματα που χρήζουν επίλυσης είναι η πληρέστερη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, ο έλεγχος των χρόνιων νοσημάτων και η ελάττωση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών. Η μετακύλιση του κόστους στις τσέπες των πολιτών αφορά κυρίως τη νοσοκομειακή και τη φαρμακευτική δαπάνη.
· Η ευθύνη των πολιτών είναι μεγάλη και οφείλεται στο ποσοστό μη συμμόρφωσης προς τις υγειονομικές οδηγίες. Μεγάλες είναι οι υγειονομικές συνέπειες στη χώρα μας από το κάπνισμα, την παιδική παχυσαρκία, την πολυφαρμακία, την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, κ.α. που αυξάνουν τη νοσηρότητα και τις δαπάνες υγείας στη χώρα μας.
Η εξαίρεση της δημόσιας υγείας από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς δεν προέκυψε ως πολιτική βούληση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Δε διαφαίνεται, προς το παρόν, αξιοσημείωτη τάση ανάταξης και διόρθωσης των υγειονομικών δεδομένων όσον αφορά τους προϋπολογισμούς, τον σχεδιασμό των μόνιμων προσλήψεων ή την μεταβολή του στρατηγικού σχεδιασμού στην μεταρρύθμιση της ΠΦΥ.
Κρίνεται απαραίτητη η χάραξη ορθολογικής πολιτικής με μακρόπνοους στόχους και έμπρακτη στήριξη της ΠΦΥ στην ύπαιθρο, ως βασικός πυλώνας εξασφάλισης ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης στους πολίτες απομακρυσμένων και δύσβατων περιοχών.
Το Δ.Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου