Σελίδες

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Κώστας Μάρκου: Δεν επιδιώκουμε άμισθη εργασία στο ΕΣΥ από τους ειδικευόμενους γιατρούς



Οι ομάδες εργασίας ξεκίνησαν τις εργασίες τους και στο τέλος Μαΐου αναμένεται να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους για κάθε ειδικότητα.

IATRONET.GR

Τον Οκτώβριο θα γίνουν οι πρώτες εξετάσεις απόκτησης ειδικότητας, με ενιαία πανελλαδική διαδικασία, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Οι ειδικευόμενοι δεν θα είναι άμισθοι, αλλά θα πάψουν να αντιμετωπίζονται σαν “εργαλείο” κάλυψης των εργασιακών κενών.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Κώστας Μάρκου (φωτό), με αφορμή τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει για τις αλλαγές στο καθεστώς απόκτησης ιατρικών ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρκου δεν υπάρχει καμία διάθεση να δημιουργηθούν επιπρόσθετες δυσκολίες στους ειδικευόμενους, αλλά να γίνουν πιο αξιοκρατικές, ομοιογενείς και δίκαιες κρίσεις.

Ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ απορρίπτει τα περί προσπάθειας χειραγώγησης του αριθμού των νέων ειδικών. Αναρωτιέται πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν λειτουργούν 14μελείς επιτροπές για κάθε 36 ειδικότητες (συνολικά 504 επιστήμονες).

Χαρακτηρίζει ψευδέστατα τα περί άμισθων ειδικευομένων, σημειώνοντας πως το ΚΕΣΥ δεν έχει καμιά σχέση με τις εργασιακές σχέσεις κανενός θεράποντα της Υγείας.

Στόχος του ΚΕΣΥ και του υπουργείου Υγείας – σημειώνει – είναι να σταματήσει η αντίληψη που θεωρεί τους νέους γιατρούς περισσότερο σαν εργαλείο κάλυψης εργασιακών κενών και λιγότερο σαν ειδικευόμενους επιστήμονες.

Ο κ. Μάρκου τονίζει πως οι προωθούμενες αλλαγές έχουν προσανατολισμό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής τους διαδικασίας ως εκπαιδευόμενοι με εργασιακά δικαιώματα.

Εκτιμά, δε, πως η ιατρική κοινότητα, οι νέοι γιατροί αλλά και οι μελλοντικοί (φοιτητές) αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητα του εγχειρήματος και το στηρίζουν.

Αλλαγές

Από τον Απρίλιο του 2016, το ΚΕΣΥ ξεκίνησε τις διαδικασίες για τη μεταρρύθμιση της μεταπτυχιακής ιατρικής εκπαίδευσης.

Έγιναν πολύωρες συζητήσεις όλων των φορέων (η ΟΕΝΓΕ δεν συμμετείχε) με την Εκπαιδευτική Επιτροπή του ΚΕΣΥ, η οποία στελεχώνεται από 22 γιατρούς.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ξεκίνησε η συγκρότηση των Ομάδων Εργασίας Ειδικότητας – Εξειδίκευσης, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Οι ομάδες εργασίας ξεκίνησαν τις εργασίες τους και στο τέλος Μαΐου αναμένεται να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους για κάθε ειδικότητα.

Είναι επταμελείς (7 τακτικά και 7 αναπληρωματικά μέλη) και εκπροσωπούνται σε αυτές οι Ιατρικές σχολές (6 μέλη), οι επιστημονικές εταιρείες διευθυντών ΕΣΥ (6 μέλη), ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (2 μέλη) και το ΚΕΣΥ υπέδειξε (2 μέλη).

Δημ.Κ.

3 σχόλια:

  1. Οι Συριζαιοι,οταν τους ρωτούσαν αν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν οι τράπεζες,να εχουμε capital controls,έλεγαν
    "Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση !!! Ποτε!!!"
    Πιστεύει πλέον κανεις,όχι μονο σε αυτη την χωρα,αλλα σε αυτόν τον πλανήτη,τον Συριζα;;;;
    Ο τυπος εχει πει τόσα άκυρα,που παίζει να μην τον λένε και Αλέξη...
    Τόσα ψέμματα...
    Αν λοιπόν κάποιοι ειδικευόμενοι τους πιστέψουν,θα ειναι άξιοι της μοίρας τους,για οτι τους συμβεί μετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΣΥ ΟΧΙ ΜΙΣΘΟΣ Κ@Λ@ΒΑΡΕΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΛΑΒΑΚΙΑ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ!!! ΕΠΙΜΕΛΗΤΑΡΑΔΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΑΔΕΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤRIPLEX ΚΑΙ ΣΤΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστοτατος!
      Θεωρω οτι μονο μεσα απο την πληρη ιδιωτικοποιηση ολων των δομων του δημοσιου,που τρεφονται απο τους φορους του ελληνικου λαου.
      ΔΕΚΟ,ΕΣΥ,Εκπαιδευση με εκπαιδευτικους που εργαζονται 20 ωρες την εβδομαδα,διακοπες 3 μηνες καλοκαιρι,15 μερες χριστουγεννα-πασχα,εκδρομες,και τα παιδια στα φροντιστηρια.
      Πανεπιστημια με κομματισμο,νεποτισμο,διαφθορα,ολα στον ανωτατο βαθμο.
      Γιατροι του ΕΣΥ που κανουν τις εφημεριες απο το σπιτι,και πληρωνονται κιολας για το κατορθωμα τους.
      ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ πρεπει να αλλαξουν σε αυτην την ατυχη χωρα.
      Η Συνολικη καταργηση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ειναι το κλειδι για ολα.

      Διαγραφή