Σελίδες

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Αξιολόγηση στο Σύστημα Υγείας με “κλειδί” τα DRGs και “όχημα” τις ΤΟΜΥ


“Όχημα” για την εισαγωγή της διαδικασίας της αξιολόγησης στο σύστημα υγείας αναμένεται να αποτελέσουν τα σχέδια για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αλλά και η εφαρμογή των DRGs. «Δεν θα είναι κλασικού τύπου πρόσληψη», υποστηρίζει ο Υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στις ΤΟΜΥ και προαναγγέλλει αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση.

Παρότι η εισαγωγή της έννοιας της αξιολόγησης, ιδίως στο Δημόσιο, αποτελεί για την Ελλάδα, ένα «γεφύρι της Άρτας», η Αριστοτέλους εμφανίζεται αποφασισμένη να την υλοποιήσει, μέσω των νέων μονάδων της ΠΦΥ και με «κλειδί» το σύστημα των DRG’s, των ομάδων θεραπευτικών πράξεων.

Την είδηση έδωσε ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, όχι φυσικά σε συνέντευξη τύπου προς τους διαπιστευμένους συντάκτες, αλλά σε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΙ. Εκεί μίλησε για προσλήψεις, με ένα» συμβόλαιο υποχρεώσεων» στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

ΤΟΜΥ & Αξιολόγηση

«Η αξιολόγηση είναι έννοια που έχει κακοποιηθεί», παραδέχθηκε ο Ανδρέας Ξανθός, συμπληρώνοντας όμως πως είναι απαραίτητη, καθώς «ο πολίτης απαιτεί ποιοτικές υπηρεσίες, αξιοπρεπή φροντίδα, με σεβασμό στις ανάγκες του και τα δικαιώματα του και αυτό πρέπει να ενσωματωθεί ως κουλτούρα στην καθημερινότητα του Συστήματος Υγείας».

Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα γίνει με τις ΤΟΜΥ, μέρος των οποίων αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους εντός του 2017. Σε αυτές η πρόσληψη γιατρών και λοιπού προσωπικού δεν θα είναι η κλασικού τύπου πρόσληψη, όπως ανέφερε ο Υπουργός χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως, θα είναι επί τη βάσει ενός «συμβολαίου υποχρεώσεων», το οποίο επεξεργάζεται μια επιτροπή ειδικών, που θα εισηγηθεί τις αλλαγές στην ηγεσία του Υπουργείου.

Όπως εξήγησε θα είναι ένα «συμβόλαιο τήρησης και παρακολούθησης συγκεκριμένων υγειονομικών δεικτών, τήρησης ορισμένων στάνταρ για τον πληθυσμό, δεικτών δηλαδή ρύθμισης χρονίων νοσημάτων». Όλα αυτά θα αποτελούν στοιχείο αξιολόγησης τόσο των προσώπων όσο και τον δομών και βάσει αυτού θα καθοριστεί η προσαρμογή τους και η παραμονή τους στο Σύστημα Υγείας.

DRGs & Αξιολόγηση

Το σύστημα των DRGs, των ομοιογενών διαγνωστικών κατηγοριών, θα αποτελέσει το «κλειδί» για την εισαγωγή της αξιολόγησης και στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Το σύστημα, που εφαρμόζεται σε άλλα κράτη, θα επιτρέψει στην Αριστοτέλους να αποκτήσει πλήρη εικόνα της λειτουργίας των νοσοκομείων.

«Μας ενδιαφέρει, μέσα από αυτό το σύστημα, να καταγράφουμε τι πραγματικά γίνεται στις κλινικές, στα τμήματα των νοσοκομείων. Πόσο αυτό κοστίζει, ποια είναι η σχέση κόστους-θεραπευτικού οφέλους, ποια είναι η συνολική βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και ποια είναι η συμβολή κάθε προσώπου και ιδιαίτερα των γιατρών που παίζουν κρίσιμο ρόλο», σημείωσε ο κ. Ξανθός και παραδέθηκε πως τα DRGs «θα είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι η αξιολόγηση της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού».

Ιατρική Εκπαίδευση

Η συνέντευξη είχε και άλλες ειδήσεις. Μεταξύ αυτών ήταν και οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση και συγκεκριμένα στη λήψη ιατρικής ειδικότητας.

Κατά τον Υπουργό Υγείας απαιτείται βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά τη διάρκεια της ειδικότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΕΣΥ έχει αναλάβει πρωτοβουλία, συστήνοντας 7μελείς επιτροπές ανά ειδικότητα, προκειμένου να γίνει επεξεργασία πρότασης για την αναμόρφωση του πλαισίου. Στόχος είναι μια ενοποιημένη εκπαίδευση, με ίδια στάνταρ σε όλη την Ελλάδα, με ένα ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ένα σύστημα καταγραφής δεξιοτήτων και εμπειριών, που αποκτούνται κατά την ειδικότητα, όπως ο αριθμός των χειρουργείων και των θεραπευτικών πράξεων, των επεμβατικών πράξεων κλπ.

Όλο το παραπάνω «θα καταλήγει σε ένα σύστημα εξετάσεων οργανωμένη σε πανελλαδική βάση», ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Νωρίτερα είχε αναφερθεί στην ανάγκη στοχευμένης ενίσχυσης του ΕΣΥ με ιατρικό προσωπικό, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που προκύπτουν από τη γεωμορφολογική ιδιαιτερότητα της χώρας και το brain drain, που μεταφράζεται σε μετανάστευση περίπου 18 χιλιάδων γιατρών στα χρόνια της κρίσης. Στο πλαίσιο της στοχευμένης στελέχωσης προτεραιότητα δίνεται σε ΤΕΠ και ΜΕΘ, όπως και στην ΠΦΥ, που κατά τον κ. Ξανθό, «αξίζει μεγάλης επένδυσης σε προσωπικό καταρτισμένο και εξειδικευμένο στην οικογενειακή φροντίδα.

3 σχόλια:

  1. Οι ΤΟΜΥ ετσι οπως τις κανετε Ξανθε θα ειναι το ......Βατερλω σας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όντως πρέπει να βελτιωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία κατά τη διάρκεια της ειδικότητας και να εμπλουτιστεί με την εκμάθηση ξένων γλωσσών.. Σιγά μην κάτσουν όλοι αυτοί οι ειδικευμένοι πλέον να δουλέψουν με 700€..
    Η ψόφια η κότα τελείωσε .. ή αν το θέλετε διαφορετικά "κατά τον Αγά και το πεσκέσι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιοτικές υπηρεσίες, αξιοπρεπή φροντίδα, με σεβασμό στις ανάγκες του και τα δικαιώματα του και ολα αυτα δωρεαν...Ψηφιστε ΣΥΡΙΖΑ για να σας διορισει για ενα κομματι ψωμι, σε θεση στυλ επικουρικου για να κανετε ολα τα παραπανω και να μαζεψετε κανα ψηφαλακι για το κομμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή