Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
Μέτρα για την προώθηση των γενοσήμων θα περιλαμβάνει η νέα φαρμακευτική πολιτική που αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Κίνητρα προκειμένου να προτιμώνται τα γενόσημα φάρμακα και να μειωθεί η συνολική δαπάνη, αναμένεται να ανακοινώσει εκτός των άλλων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Τα νέα μέτρα για το φάρμακο με βάση όλες τις πληροφορίες του HealthReport.gr θα ανακοινωθούν εντός των ημερών, εφόσον βέβαια προηγουμένως δώσει το πράσινο φως η τρόικα.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ανακοινώσει κίνητρα για τους φαρμακοποιούς σε πρώτη φάση, ώστε να διακινούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα γενόσημα.
Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι θα θεσμοθετηθεί η ευνοϊκή αντιμετώπιση των φαρμακείων που θα πωλούν περισσότερα γενόσημα.
Ειδικότερα με βάση το τελικό σχέδιο, όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές στο HealthReport.gr όποιο φαρμακείο υπερβεί το γενικό μέσο όρο των πωλήσεων των γενοσήμων (κυμαίνεται μεταξύ 20% έως 25%), τότε θα λαμβάνει την αντίστοιχη έκπτωση στο rebate που υποχρεούνται να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ οι φαρμακοποιοί.
Βέβαια παράγοντες της αγοράς ανέφεραν στο HealthReport.gr πως πρόκειται για μέτρο «ασπιρίνη», καθώς ουσιαστικά το όφελος των φαρμακοποιών είναι μικρότερο όταν διαθέτουν γενόσημα.
Υπολογίζεται μάλιστα πως όταν πωλούν πρωτότυπα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους, το μικτό κέρδος τους είναι 50% υψηλότερο από ότι στα γενόσημα.
Ενοποίηση rebate
Κατά τα άλλα τα νέα μέτρα για το φάρμακο προβλέπουν και την ενοποίηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων που σήμερα γίνονται με εννέα διαφορετικούς τρόπους. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες του HealthReport.gr θα υπάρξει αύξηση του rebate αφού θα κυμαίνεται από 14% έως 30%.
Πάντως τα νέα μέτρα για τα φάρμακα προκαλούν εδώ και καιρό αντιδράσεις στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις κυρίως εξαιτίας των μεγάλων επιβαρύνσεων που θα επιβληθούν στα νέα καινοτόμα φάρμακα.
Οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών υποστηρίζουν ότι αν προωθηθούν, θα χρειάζονται τουλάχιστον 2 με 4 χρόνια για να εισαχθεί νέο φάρμακο στη χώρα μας, στην καλύτερη περίπτωση, αφού πολλές εταιρείες δεν αποκλείεται να μην εισάγουν καθόλου νέα φάρμακα.
Η συμπτωματική ή φαρμακευτική αντιμετώπιση των νοσημάτων παγκόσμια άπτεται της ειδικότητας της ιατρικής, σε αναπτυσσόμενες αλλά και στις αναπτυγμένες χώρες. Στη χώρα αυτή με δυό υπουργούς γιατρούς το bonus αντιμετώπισης παραχωρείται ευγενικά στον ευγενή κλάδο των εμπορικών καταστημάτων των φαρμακοποιών ενώ παράλληλα ο ιατρικός κόσμος παραμένει απλήρωτος σε νέα και παλαιά χρέη, υποβαθμίζεται συστηματικά ο ρόλος του και βάλλεται από παντού ως χρηματιζόμενος κλπ ( μάλλον καλός γιατρός είναι ο πεινασμένος). Γελοίοι οι υπουργοί κι ακολουθούν το θίασο οι συνδικαλιστές γιατροί.
ΑπάντησηΔιαγραφή