Σελίδες

Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Μετρά λουκέτα η αγορά των ιδιωτικών κλινικών



Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη - Capital.gr

Τα τελευταία έξι χρόνια, από το 2011 δηλαδή σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, 35-40 θεραπευτήρια σε όλη τη χώρα (από τις συνολικά 190 μικρές και μεσαίες κλινικές) έχουν αναγκαστεί να βάλουν λουκέτο. Και αυτό, όπως εξηγούν στελέχη του χώρου, όχι λόγω χαμηλής προσέλευσης ασθενών (το αντίθετο μάλιστα οι πληρότητες στα ιδιωτικά θεραπευτήρια μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ κινούνται σε υψηλά επίπεδα, δεδομένου πως προτιμώνται από τους ασφαλισμένους σε σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία), αλλά λόγω της έλλειψης ρευστότητας και των συσσωρευμένων οφειλών του δημοσίου, παλιών και νέων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με παράγοντες από την αγορά των ιδιωτικών κλινικών, τα τιμολόγια του ΕΟΠΥΥ είναι πολύ χαμηλά και αποπληρώνονται με μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις, ενώ μέσω του claw back (αυτόματος μηχανισμός επιστροφών προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στον κλειστό προϋπολογισμό του Οργανισμού και τις πραγματικές δαπάνες των ασφαλισμένων) το 60% των υπηρεσιών των ιδιωτικών κλινικών προσφέρεται τελικά δωρεάν.

Μπορεί το πρόσφατο μεγάλο deal με την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου του νοσοκομείου Metropolitan από το fund CVC Capital Partners, καθώς και η κινητικότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την πώληση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν να μεταφράζονται- σωστά- σε αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην αγορά των κλινικών, εντούτοις η πλειονότητα των θεραπευτηρίων που οδηγήθηκαν στο κλείσιμο αφορά σε μικρότερες κλινικές, οι οποίες δεν κατάφεραν να διαχειριστούν τα χρέη του δημοσίου.

Οι επόμενοι μήνες, όπως εκτιμούν φορείς από το χώρο των κλινικών, θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι, αφού υπάρχουν προβλήματα στην αποπληρωμή των παλιών υποχρεώσεων (πρόκειται για χρέη που διατηρούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία πριν από τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ), ενώ παράλληλα παραμένει η υποχρέωση του clawback. Συνολικά το ύψος των χρεών προς τις κλινικές μέλη της ΠΕΙΚ υπολογίζεται πως ξεπερνά κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΟΠΥΥ δικαιολογεί μόνο 235 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τις ιδιωτικές κλινικές και μάλιστα στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και ποσοστό ΦΠΑ 24% , την ώρα που οι πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων είναι τουλάχιστον διπλάσιες. Χαρακτηριστικά τη χρονιά που πέρασε οι απαιτήσεις των κλινικών ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η τελευταία κίνηση μερίδας ιδιωτικών κλινικών να προσφέρουν στους ασθενείς πακέτο υπηρεσιών υγείας, μέσω του οποίου προσφέρονται -έναντι προκαθορισμένου τιμήματος- καλύτερες τιμές στο σύνολο των παροχών πρωτοβάθμιας υγείας και δωρεάν 90 χειρουργικές επεμβάσεις για το κόστος νοσοκομειακής περίθαλψης και τον προ- εγχειρητικό έλεγχο ( ο ασθενής επιβαρύνεται με το κόστος ειδικών υλικών και φαρμάκων και τις αμοιβές χειρουργού και αναισθησιολόγου). Η απόφαση αυτή θεωρείται πως μπορεί να δώσει την αναγκαία ρευστότητα σε μικρές και μεσαίες κλινικές, ενώ εκτιμάται πως μέχρι τον Ιούνιο περίπου 30 θεραπευτήρια θα συμμετέχουν στη συγκεκριμένη δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου