Σελίδες

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Προάγγελος δεινών, το πρώτο «σαμαράκι» στην πρόσβαση στις θεραπείες


Δεν πρόλαβε να «στεγνώσει το μελάνι» των νέων μέτρων στη φαρμακευτική πολιτική και οι πρώτες παρενέργειες έκαναν την εμφάνιση τους. Δυστυχώς, μάλιστα, αφορούσαν σε καρκινοπαθείς. Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν Αριστοτέλους και κορυφαίους θεσμικούς φορείς να θέτουν ζήτημα αλλαγής του κριτηρίου HTA αξιολόγησης των φαρμάκων στους Θεσμούς.

Οι προειδοποιήσεις για τα εμπόδια που μπορεί να δημιουργήσουν τα νέα μέτρα στην πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν. Έστω και αν τα χειρότερα φαίνεται να αποφεύχθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση, λόγω της έγκαιρης παρέμβασης των αρμοδίων, πολλοί εκφράζουν ανησυχία πως αποτελεί απλά την «πρώτη σταγόνα της καταιγίδας».

Σύμφωνα με την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) καρκινοπαθείς δεν κατάφεραν να πάρουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τη θεραπεία τους. Πρόκειται για φάρμακα, 3 αναφέρουν οι πληροφορίες, που χορηγούνταν στους καρκινοπαθείς μέσω της διαδικασίας της πρώιμης πρόσβασης, καθώς βρίσκονταν υπό αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, λοιπόν, η Επιτροπή Θετικής Λίστας απέρριψε την ένταξη τους στον τελευταίο κατάλογο, στον οποίο εφαρμόστηκαν τα μέτρα που ψηφίστηκαν στο Ν.4472, έτσι ο ΕΟΠΥΥ δεν θα μπορούσε να τα αποζημιώνει.

Το θετικό στοιχείο ήταν η αντίδραση των φορέων. Σύμφωνα με τους Ογκολόγους ο ΕΟΠΥΥ με επείγουσα επιστολή στο Υπουργείο Υγείας ζήτησε οδηγίες, κυρίως για όσους ασθενείς είχαν στα χέρια τους νέα συνταγή για τις εν λόγω θεραπείες.

Πληροφορίες του Virus αναφέρουν πως, σε αυτή τη φάση, ο σκόπελος ξεπεράστηκε. Αφού διευκρινίστηκε πως προβλέπεται όσοι ασθενείς είναι ήδη σε θεραπεία με τα εν λόγω φάρμακα να την ολοκληρώσουν, δόθηκε εντολή από τον Υπουργό Υγείας να λάβουν τις συγκεκριμένες θεραπείες και οι ασθενείς που είχαν στα χέρια τους συνταγή με ημερομηνία έως τη δημοσίευση του ΦΕΚ της Θετικής Λίστας.

Όπως είχε αναφέρει στο Virus και ο επικεφαλής της Επιτροπής, Δ. Κούβελας υπήρχαν φάρμακα που έμειναν εκτός Λίστας (διαβάστε εδώ). Η αρνητική αξιολόγηση βάζει και φρένο στην εισαγωγή και στη διαδικασία μέσω ΙΦΕΤ ή ΕΟΦ.

Στελέχη του Υπουργείου Υγείας υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για αναντικατάστατα φάρμακα. Διαφορετική άποψη έχουν, βέβαια, οι επιστήμονες της ΕΟΠΕ. Μιλώντας στο Virus o αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Α. Αρδαβάνης αναφέρθηκε ειδικά στην περίπτωση ενός σκευάσματος, για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο ανέφερε ότι είναι «μοναδικό» στην κατηγορία του.

Αλλά, τόσο για τον κ. Αρδαβάνη όσο και για την ανακοίνωση της ΕΟΠΕ το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αποκλείεται να αποτελέσει μόνο την αρχή των δεινών.

Η απουσία νέων φαρμάκων μπορεί να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες στη ζωή των ασθενών, ειδικά των καρκινοπαθών ή των ασθενών με σπάνιες παθήσεις.

«Στη χώρα μας φαίνεται ότι τα νέα φάρμακα εκλαμβάνονται από την πολιτεία, κύρια ως μια απειλή που μπορεί να επιβαρύνει τη φαρμακευτική μας δαπάνη. Είναι φανερό ότι οι προτάσεις αυτές αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα οριζόντιων μέτρων που αποσκοπούν να περιορίσουν τις δαπάνες θέτοντας τεχνητά εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα», αναφέρει η ανακοίνωση, τονίζοντας τη σημαντική συμβολή των νέων θεραπειών στην επέκταση του προσδόκιμου ζωής ή στη μείωση νοσηλειών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

«Πρέπει να βρεθεί τρόπος να εξαιρούνται τέτοιου είδους φάρμακα από μέτρα, που εφαρμόζουν μνημονιακές επιταγές», τόνισε ο κ. Αρδαβάνης. «Είναι αυτονόητο ότι τα φάρμακα αυτά δεν μπορούν να μπαίνουν στην ίδια μοίρα με άλλες θεραπείες, που μπορεί να έχουν άλλα 10 ίδια στην κατηγορία», εξήγησε.

Σε αυτή την κατεύθυνση η ΕΟΠΕ ζητά εξαίρεση από τον τελευταίο νόμο του « 9-6-3», τους ογκολογικούς ασθενείς και τα νέα καινοτόμα ογκολογικά φάρμακα, καθώς αυτά αποτελούν στις περισσότερες περιπτώσεις τη μόνη εκδοχή θεραπείας νοσημάτων που οδηγούν μαθηματικά στον θάνατο.

Το κριτήριο HTA στους θεσμούς

Βέβαια, φαίνεται πως στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Αριστοτέλους. Το μεταβατικό μέτρο που προβλέπει πως για την εισαγωγή στην αποζημίωση ενός φαρμάκου θα πρέπει να αποζημιώνεται στα 2/3 αυτών των χωρών που κυκλοφορεί, που πρέπει να είναι τουλάχιστον 9, ενώ οι μισές που το αποζημιώνουν θα πρέπει να έχουν σύστημα ΗΤΑ, φέρεται να τέθηκε και σε συνάντηση με εκπροσώπους των Θεσμών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Αριστοτέλους επιδιώκει να τροποποιήσει ή ακόμα και να αντικαταστήσει το εν λόγω κριτήριο, εκμεταλλευόμενη και την συνεργασία με τον Π.Ο.Υ., στον τομέα του HTA, στην οποία αναφέρθηκε ο Ανδρέας Ξανθός κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης (διαβάστε εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου