Σελίδες

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Αποφάσεις “εν κενώ” για την περίθαλψη των καρκινοπαθών


Προχειρότητα και αυθαιρεσία στους ιθύνοντες καταλογίζει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), με αφορμή τα πρόσφατα μέτρα (Ν.4472/2017) για την κυκλοφορία των νέων αντινεοπλασματικών φαρμάκων στη χώρα μας.

Όπως εκτιμά ειδικότερα, οι διατάξεις του άρ. 89 στο νέο νόμο, εισάγουν καθαρά δημοσιονομικά κριτήρια περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, που θα πλήξουν ιδιαίτερα τους ογκολογικούς ασθενείς.

«Ως πολίτες γνωρίζουμε τις αδυναμίες της οικονομίας της χώρας και δεν ζητούμε την άκριτη έγκριση των πάντων. Όμως, τα νέα ακριβά αποτελεσματικά φάρμακα πρέπει να είναι διαθέσιμα με ιατρικά κριτήρια για όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη» αναφέρει σχετικά, ενώ εγκαλεί το Υπουργείο Υγείας ότι επιχειρεί για μία ακόμη φορά να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη χωρίς να έχει ταυτόχρονα φροντίσει για την οργάνωση της ογκολογικής περίθαλψης.

«Η υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας, οι τραγικές ελλείψεις επιστημονικού προσωπικού, τα συνεχή οριζόντια μέτρα και η έλλειψη εκσυγχρονισμού έχουν φτάσει σε ένα οριακό σημείο την παροχή υπηρεσιών ογκολογικής περίθαλψης και στους τρεις πυλώνες της ογκολογίας: τη χειρουργική, τη θεραπευτική/φαρμακευτική και την ακτινοθεραπευτική αντιμετώπιση» τονίζει σχετικά η ΕΛΛΟΚ. «Τα νέα φάρμακα αντιμετωπίζονται στη χώρα μας ως ο μοναδικός “ένοχος” για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης» συμπληρώνει, εξηγώντας ότι παραβλέπονται τα σημαντικά τους οφέλη για το σύστημα υγείας και τον ίδιο τον ασθενή, όπως το γεγονός ότι:

κατά τεκμήριο μειώνουν τους χρόνους νοσηλείας (αποσυμφόρηση των νοσοκομείων με παράλληλη μείωση του κόστους νοσηλείας που δεν λαμβάνεται υπόψη),
προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ασθενή,
επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής,
αποτελούν την μοναδική ή την τελευταία επιλογή θεραπείας για πολλούς ασθενείς,
βελτιώνουν την ικανότητα προς εργασία και την παραγωγικότητα των ασθενών.

«Η αποσπασματική λήψη μέτρων, χωρίς καμία πρότερη επικοινωνία και διαβούλευση με τους εταίρους στο χώρο της ογκολογίας, τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες και τους εκπρόσωπους των ασθενών, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά και αποτελεί σαφές βήμα οπισθοδρόμησης για την ογκολογική περίθαλψη στη χώρα μας» καταλήγει η Ομοσπονδία και καλεί την Αριστοτέλους να:
Προχωρήσει άμεσα στη κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου.
Σχεδιάσει και λειτουργήσει άμεσα το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ευρωπαϊκό Οδηγό για τη Βελτίωση της Ποιότητας στον Ολοκληρωμένο Έλεγχο του Καρκίνου
Εξαιρέσει άμεσα τους ογκολογικούς ασθενείς και τα νέα αντινεοπλασματικά φάρμακα από τις διατάξεις του άρθρου 89 του Ν. 4472/2017.
Διευκολύνει και επιταχύνει τη διαδικασία πρόσβασης των ογκολογικών ασθενών στα προγράμματα πρώιμης πρόσβασης του ΕΟΦ.
Εξετάσει την επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση της ESMO για την έγκριση τιμολόγησης και αποζημίωσης για τη χρήση του εργαλείου μεγιστοποίησης του κλινικού οφέλους (magnitude of clinical benefit), για την οποία ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου, έχει υποβληθεί σχετική επιστολή της ΕΛΛΟΚ από κοινού με την Εταιρεία Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου