Στη Γερμανία, φαρμακοποιοί ή συνεταιρισμοί τους μπορούν να έχουν φαρμακείο, χωρίς χωροταξικούς ή πληθυσμιακούς περιορισμούς.
Δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα η ξενόφερτη απόφαση για απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων.
ΙΑΤRONET
Η απόφαση, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τους δανειστές, δεν “περπάτησε”, καθώς δεν έφερε τους επενδυτές που είχαν εκτιμήσει πως θα έρχονταν οι εμπνευστές της ιδέας.
Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε δίωρη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).
Το θέμα συζητήθηκε έπειτα από το σχόλιο των φαρμακοποιών για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που καταργεί την Υπουργική Απόφαση για το ιδιοκτησιακό.
Σημειώνεται πως η εν λόγω απόφαση είχε προταθεί από τους δανειστές στο τέλος του 2015, στο πλαίσιο της περιβόητης “εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ”.
Το προεδρείο του ΠΦΣ πρότεινε στον υπουργό Υγείας να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα το γερμανικό μοντέλο, όπου το 51% το κατέχει αποκλειστικά ο φαρμακοποιός.
Στη Γερμανία, φαρμακοποιοί ή συνεταιρισμοί τους μπορούν να έχουν φαρμακείο, χωρίς χωροταξικούς ή πληθυσμιακούς περιορισμούς και κάθε φαρμακοποιός μπορεί να έχει έως τρία “θυγατρικά” φαρμακεία.
Μοντέλο
Το ίδιο ακριβώς μοντέλο εφαρμόζεται και στην Κύπρο, ενώ χώρες όπου κάθε φυσικό πρόσωπο (ακόμη και μη φαρμακοποιός) μπορεί να ιδρύει φαρμακείο είναι το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία (διευθυντής φαρμακοποιός), η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία (πρέπει να συμμετέχει φαρμακοποιός), η Ιρλανδία (διευθυντής φαρμακοποιός), η Μάλτα (διευθυντής φαρμακοποιός), η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Πολωνία.
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν πως πρέπει να αναζητηθεί μια νέα λύση που θα είναι σύμφωνη με τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας και του ευρωπαϊκού δικαίου.
Για το θέμα του ωραρίου, ο κ. Ξανθός σχολίασε πως πρέπει να να μπει τάξη στις διανυκτερεύσεις, όπου επικρατεί αναρχία.
Δημ.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου