Σελίδες

Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Κακουργηματικές διώξεις για διαφθορά στα ασφαλιστικά ταμεία


Συντάκτης: 
Efsyn.gr

Με αργούς ρυθμούς εξακολουθεί να κινείται η καταπολέμηση της διαφθοράς επίορκων δημόσιων υπαλλήλων στα ασφαλιστικά Ταμεία σε ό,τι αφορά την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη για υποθέσεις του παρελθόντος, οι οποίες έχουν εντοπιστεί.

Πρόκειται για υποθέσεις μεγάλης εισφοροδιαφυγής, στις οποίες εμπλέκονται μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια, με αποτέλεσμα την απώλεια εξαιρετικά μεγάλων ποσών από τα ασφαλιστικά Ταμεία την ώρα που αυτά αιμορραγούσαν.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εξελίξεις που αφορούν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για την παράνομη καταβολή χρηματικού ποσού στο μαιευτήριο «Μητέρα», ενώ «λαβράκια» έβγαλαν έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με εντολή της διοίκησης του ΕΦΚΑ στα υποκαταστήματα του Βόλου και της Πάτρας.

Βαριές «καμπάνες» έπεσαν πρωτόδικα και σε 3 υπαλλήλους που είχαν κατηγορηθεί για «φαγοπότι» στο ΤΣΜΕΔΕ Αγίας Παρασκευής, για μια υπόθεση που είχε αποκαλυφθεί το 2005!

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς κατά μεγάλου αριθμού υπαλλήλων του πρώην Ταµείου Σύνταξης και Αυτασφάλισης Υγειονοµικών (ΤΣΑΥ) για υπόθεση παράνομης καταβολής χρηματικού ποσού σε συνδυασμό με παράνομη υπαγωγή σε ευνοϊκή ρύθμιση για χρέη που αφορά το μαιευτήριο «Μητέρα» που ανήκει στον όμιλο «Υγεία».

Το αδίκημα για το οποίο παραπέμπονται οι υπάλληλοι του ΤΣΑΥ αφορά «απιστία στην υπηρεσία από κοινού και κατά μόνας τελεσθείσα, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, με περιουσιακή ζημιά που υπερβαίνει τα 120.000, αλλά και τα 150.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου».

Η υπόθεση, που αφορά την περίοδο 2011-2014 και είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (βλ. «Στο σκοτάδι παραμένει η μεγάλη αφαίμαξη του Ταμείου Υγειονομικών» - 18/04/2017) βρίσκεται πλέον στα χέρια του αρμόδιου ανακριτή.

Για απιστία παραπέμπονται υπάλληλοι του ΤΣΑΥ για ευνοϊκή ρύθμιση χρεών του μαιευτηρίου 
«Μητέρα» |ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Οπως είχε προκύψει έπειτα από σχετική έρευνα, η «Ιδιωτική-Μαιευτική Χειρουργική Κλινική - Μαιευτήριο Μητέρα» είχε υπαχθεί παράνομα σε ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη της προς το ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων) χωρίς τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και ενώ όφειλε στο ΤΣΑΥ ποσό άνω των 2,6 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία όχι μόνο στερούνταν τις νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής (παροχή εγγυήσεων κ.λπ.), αλλά είχε δηλώσει ότι αδυνατεί να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Η αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του πρώην ΤΣΑΥ, αντί να βεβαιώσει το σύνολο της οφειλής (μετά τη λήξη της προθεσμίας προσκόμισης των δικαιολογητικών) και να το αποστείλει στο Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), συνέχιζε να εισπράττει τις δόσεις της ρύθμισης των οφειλών της εταιρείας, έχοντας μάλιστα καταβάλει σε αυτήν το συνολικό ποσό των 165.928 ευρώ.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με πόρισμα της Διεύθυνσης Επιθεώρησης του ΕΤΑΑ που πραγματοποίησε τον έλεγχο, το Ταμείο ζημιώθηκε διπλά καθώς, εκτός της καταβολής του προαναφερόμενου ποσού, πρέπει να συνυπολογιστεί και η απαλλαγή του μαιευτηρίου από το ποσοστό των πρόσθετων τελών (περίπου 120.000 ευρώ, αφού όποιος μπαίνει σε ρύθμιση έχει έκπτωση 25% επί των πρόσθετων τελών).

Μάλιστα, επειδή η αρμόδια υπηρεσία του ΤΣΑΥ με την ανοχή της τότε διοίκησης επέμενε να μην καταλογίζει τις οφειλές του μαιευτηρίου, η υπόθεση διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα από τη νομική υπηρεσία του ΕΤΑΑ και συμπεριλήφθηκε σε έκθεση ελέγχου της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), Μαρίας Παπασπύρου, η οποία διενεργήθηκε από μικτό κλιμάκιο ελεγκτών, μεταξύ των οποίων και υπάλληλος του υπουργείου Εργασίας, και αφορά έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους Τομείς Υγείας του ΕΤΑΑ.

Ενδεικτική της ανάμειξης κάποιων υπάλληλων του Ταμείου στη διάπραξη αυτών των παρανομιών ήταν οι επιλεκτικές διαδικασίες-εξπρές που ακολουθούσαν για την εξυπηρέτηση κάποιων ιδιωτικών θεραπευτηρίων κατά προτεραιότητα, κάτι που, βέβαια, δεν συνέβαινε με χιλιάδες άλλους ασφαλισμένους και ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών Υγείας.

Οπως σημειώνεται στην έκθεση ελέγχου της ΓΕΔΔ, σε πλείστες όσες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων και του μαιευτήριου «Μητέρα», προέκυψε άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών του Τομέα Υγειονομικών (εντός ημερών), εκκαθάριση οφειλής, υπαγωγή σε ρύθμιση και καταβολή οφειλόμενων ποσών από παροχή υπηρεσιών (νοσήλια), ενώ από σωρεία εγγράφων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του πρώην ΤΣΑΥ προκύπτει ότι έχουν αφεθεί χωρίς απάντηση χιλιάδες αιτήσεις ρύθμισης ασφαλισμένων και παρόχων υγείας.
Σε Βόλο και Πάτρα

Μεγάλη υπόθεση διαφθοράς αποκαλύφθηκε στο περιφερειακό υποκατάστημα Μαγνησίας μισθωτών του ΕΦΚΑ στον Βόλο έπειτα από τη διενέργεια εσωτερικού ελέγχου από κλιμάκιο επιθεωρητών του ΕΦΚΑ.

Η υπόθεση αφορά τη χορήγηση επιδομάτων, παροχών και πίστωση χρηματικών ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς μη δικαιούχων.

Ο έλεγχος, που αφορά πληρωμές χρονικής περιόδου από το 2008 έως σήμερα, ξεκίνησε με πρωτοβουλία της αρμόδιας Υπηρεσίας Επιθεώρησης σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Κατά την πρώτη φάση του ελέγχου, προέκυψε το ποσό των 80.000 ευρώ, το οποίο έχει αποδοθεί σε μη δικαιούχους από παράνομες ενέργειες συγκεκριμένων υπαλλήλων.

Η συνέχιση του ελέγχου και σε άλλους τομείς λειτουργίας του εν λόγω υποκαταστήματος ανέδειξε επιπλέον ζημιά ύψους 292.473 ευρώ και, μέχρι στιγμής, η συνολική απώλεια για το Ταμείο εκτιμάται ότι ανέρχεται μεταξύ 450 και 500 χιλιάδων ευρώ.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι για όσους υπαλλήλους προκύψει παραβατική συμπεριφορά θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την απόδοση ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων. Και ότι κάθε ποσό που καταβλήθηκε αχρεωστήτως θα αναζητηθεί με κάθε νόμιμο τρόπο από όσους παράνομα το έχουν εισπράξει.

Για φαινόμενα έκνομων ενεργειών υπαλλήλων, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη διενέργεια έρευνας και στο περιφερειακό υποκατάστημα του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Πάτρα.

Κατά την πρώτη φάση του ελέγχου διαπιστώθηκε κατάχρηση/υπεξαίρεση χρηματικού ποσού ύψους 101.000 ευρώ με αποτέλεσμα υπάλληλος του υποκαταστήματος να τεθεί σε δυνητική αργία, ενώ πραγματοποιήθηκε γενικευμένος έλεγχος αναζήτησης παραβατικών ενεργειών και άλλων υπαλλήλων για τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς και απόδοσης ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.
Απάτη και πλαστογραφία

Βαριές καμπάνες έπεσαν σε 3 υπαλλήλους του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΣΜΕΔΕ) Αγίας Παρασκευής σε ποινική υπόθεση που εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό ενώπιον του Α' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για ακόμη ένα σκάνδαλο διαφθοράς δημόσιων υπαλλήλων που είχε αποκαλυφθεί πριν από 12 ολόκληρα χρόνια.

Οι 3 υπάλληλοι καταδικάστηκαν και τους επιβλήθηκαν ποινές 16 ετών στον έναν και 14 ετών στους άλλους δύο με αναστολή, για τα αδικήματα της απάτης και της πλαστογραφίας.

Σε όλους επιβλήθηκε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων 3 ετών, ωστόσο, οι δύο εκ των τριών παραμένουν ακόμη υπάλληλοι του Ταμείου.

Η υπόθεση αφορούσε τον εντοπισμό πρωτοφανών παρατυπιών και εκτεταμένης κακοδιαχείρισης με ανεπαρκή δικαιολογητικά.

Οι ελεγκτές του Δημοσίου είχαν διαπιστώσει ότι εξοφλούνται εντάλματα με πολύ μικρή έως και μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς να προκύπτει από ιατρική γνωμάτευση ή κάποιο άλλο αποδεικτικό στοιχείο ότι πρόκειται για χρόνιο νόσημα.

Η επιβάρυνση του Ταμείου με τη χρήση πλαστών στοιχείων ήταν εξαιρετικά μεγάλη, καθώς σε άλλη περίπτωση η συμμετοχή των ασφαλισμένων για το ίδιο φάρμακο ανερχόταν σε 75% έως και 100%.

Τη διαφορά που επιβάρυνε το Ταμείο δεν την καρπώνονταν οι ασφαλισμένοι, αφού δεν εισέπρατταν ποτέ τα χρήματα που φαινόταν ότι έχουν πάρει, αλλά εκείνοι που πλαστογραφούσαν τα στοιχεία.

Οπως είχε γίνει γνωστό, η απάτη φαίνεται ότι γινόταν με συγκεκριμένους εξωτερικούς συνεργάτες του κυκλώματος οι οποίοι είχαν εντοπιστεί από τις αποδείξεις, καθώς βρέθηκαν εντάλματα και πληρωμές στα οποία τα μοναδικά δικαιολογητικά που επισυνάπτονταν προκειμένου να εκδοθούν ήταν οι αποδείξεις ταμειακών μηχανών συγκεκριμένων φαρμακείων, των ίδιων κάθε φορά.

Οι αποδείξεις αυτές εκδίδονταν την ίδια μέρα και με ελάχιστη διαφορά ώρας.
Σωρεία εκκρεμοτήτων

Ωστόσο, με τις προαναφερόμενες υποθέσεις δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχει επιτευχθεί ένα ισχυρό πλήγμα κατά της διαφθοράς, καθώς εκκρεμούν πολλές ακόμη υποθέσεις μεγάλης εισφοροδιαφυγής στις οποίες εμπλέκονται μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια, με αποτέλεσμα την απώλεια εξαιρετικά μεγάλων ποσών από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη απέχουμε κατά πολύ από την πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα στη λειτουργία των ασφαλιστικών Ταμείων που, πλέον, έχουν ενταχτεί στον ΕΦΚΑ. Κι ακόμη περισσότερο από την επιστροφή των χρημάτων που καταβλήθηκαν παράνομα στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Για παράδειγμα, οι έλεγχοι που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2000 και που ανέρχονται στον τεράστιο αριθμό των 170 παραμένουν στην πλειονότητά τους στο συρτάρι πάνω από δέκα χρόνια, παρ' όλο που είχε διαπιστωθεί σωρεία παραβάσεων (βλ. «Δέκα χρόνια στο συρτάρι οι έλεγχοι 170 ιδιωτικών κλινικών» - «Εφ.Συν» 19/5/2017).

Το αποτέλεσμα είναι η απώλεια για το ΕΤΑΑ εσόδων εκατομμυρίων ευρώ, λόγω παραγραφής, καθώς καμία διοίκηση του παρελθόντος δεν ενδιαφέρθηκε ώστε να επιβληθούν/καταλογιστούν οι εισφορές στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες την ίδια ώρα εισέπρατταν νοσήλια εκατομμυρίων από το ΕΤΑΑ αλλά και τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν», η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης έχει αποστείλει έγγραφο στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ με το οποίο ζητάει περισσότερα στοιχεία για έρευνα που είχε διενεργήσει η Διεύθυνση Επιθεώρησης του ΕΤΑΑ και αφορούσε έλεγχο των Τμημάτων των Τομέων Υγειονομικών για το χρονικό διάστημα 2013-2014.

Οπως είχε διαπιστωθεί, επί συνόλου 243 περιπτώσεων μεταφοράς ποσών σε λογαριασμούς των παρόχων, οι 66 είχαν πραγματοποιηθεί παρά την έλλειψη των ρητά προβλεπόμενων φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων (βλ. Παράνομες πληρωμές σε ιδιωτικά θεραπευτήρια - «Εφ.Συν» 8/3/2017).

Επιπλέον, σε κάποιες από αυτές τις εταιρείες/παρόχους είχαν καταβληθεί ποσά, την ώρα που αυτές είχαν υποβάλει αίτηση ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλόμενων εισφορών τους (βάσει του νόμου 4152/2013) προς το Ταμείο, παρά το γεγονός ότι είτε δεν είχαν υπαχθεί ακόμη στις ρυθμίσεις του νόμου είτε κατά την ημερομηνία της καταβολής του ποσού εκκρεμούσε οφειλή από πλευράς τους στους Τομείς Υγειονομικών.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται και υποθέσεις μεγάλης εισφοροδιαφυγής των ιδιωτικών θεραπευτηρίων «Μητέρα» και «Υγεία» και της «Μονάδας Αναπαραγωγικής Ιατρικής» του μαιευτηρίου «Λητώ».

Στον δρόμο προς τη Δικαιοσύνη βρίσκεται η υπόθεση της κλινικής «Νέο Αθήναιον» στην οποία καταβλήθηκαν παράνομα χρηματικά ποσά με την εμπλοκή 4 υπαλλήλων του ΕΤΑΑ, οι οποίοι τιμωρήθηκαν με την ποινή της επίπληξης (βλ. «Στα “μαλακά” 4 υπάλληλοι για αφαίμαξη του ΕΤΑΑ» - «Εφ.Συν» 6/3/2017).

Αυτό που παραμένει άξιον απορίας είναι ότι παρ' όλες τις διακηρύξεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τα προαναφερόμενα σκάνδαλα, η διερεύνηση των οποίων εκκρεμεί, που αφορούν την αφαίμαξη του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και του πρώην Ταµείου Σύνταξης και Αυτασφάλισης Υγειονοµικών (ΤΣΑΥ) με την παράνομη καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών προς ιδιωτικές κλινικές, θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα, εξακολουθούν να παραμένουν έξω από την ατζέντα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Διερεύνηση Σκανδάλων στον χώρο της Υγείας.

Αθανάσιος Μπακαλέξης, διοικητής ΕΦΚΑ

«Οι έλεγχοι δεν πρόκειται να σταματήσουν»

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Για τις ενέργειες που γίνονται αυτή την περίοδο για την καταπολέμηση της διαφθοράς υπαλλήλων σε ασφαλιστικά ταμεία μιλάει στην «Εφ.Συν.» ο διοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) Αθανάσιος Μπακαλέξης

• Ποια είναι τα ευρήματα της έρευνας που διεξάγετε στο υποκατάστημα του Βόλου;

Με βάση την τελευταία πληροφόρηση που έχω, η ζημιά προσεγγίζει τις 459 έως 500 χιλιάδες ευρώ. Με την προηγούμενη αναφορά που είχα ήταν 372. Από τον έλεγχο που βρίσκεται σε εξέλιξη βλέπουμε ότι ισχύει η διαπίστωση παραβατικότητας, ειδικά στις παροχές του πρώην TAΞΥ, του ταμείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων που έχει ενσωματωθεί από το 2008 στο ΙΚΑ.

• Και τι αφορούν αυτές οι παραβάσεις;

Είναι διάφορες παροχές που έπαιρναν ξενοδοχοϋπάλληλοι. Για παράδειγμα, επιδόματα ασθενείας και επαγγελματικές παροχές. Διαπιστώσαμε ότι έχει καταβληθεί παροχή σε πεθαμένο ή να καταβάλλεται σε ξενοδοχοϋπάλληλο επίδομα ασθένειας και παράλληλα το ίδιο πρόσωπο στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) του ξενοδοχείου όπου εργάζεται να φαίνεται ότι έχει δουλέψει ανελλιπώς 30 ημέρες. Διαφαίνεται μια ξεδιαντροπιά και αίσθηση του ανέλεγκτου που στηρίζεται στην πεποίθηση ότι δεν θα ελέγξει κανένας. Δυστυχώς, είναι 2.500 οι περιπτώσεις αυτές που ελέγχονται, οι οποίες ξεκινούν από το 2008 και συνεχίζονταν μέχρι και τώρα, που πήγε το κλιμάκιο.

• Εχει εντοπιστεί η συμμετοχή συγκεκριμένων υπαλλήλων στις παρανομίες;

Υπήρχε συγκεκριμένος υπάλληλος που ενέκρινε τις αιτήσεις και, βέβαια, ευθύνες έχουν και αυτοί που τον εποπτεύουν. Και σαφώς, όλη αυτή η εικόνα που διαπιστώσαμε εκεί με οδηγεί στην απόφαση να γίνει καθολικός έλεγχος σε όλες τις παροχές που χορηγεί το Ταμείο. Υπάρχουν και άλλοι τομείς που πρέπει να ελεγχθούν. Μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες μονάδες του ΙΚΑ. Ηδη ο έλεγχος που γίνεται βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα. Θα συνταχθεί μία έκθεση με τα ευρήματα που έχουν προκύψει και τέλος Αυγούστου θα ξεκινήσει πάλι κλιμάκιο προκειμένου να ερευνήσει και άλλα θέματα.

• Πώς ξεκίνησε η έρευνα;

Από τη Διεύθυνση Επιθεώρησης του πρώην ΙΚΑ, που είχε παρατηρήσει στο ηλεκτρονικό σύστημα κάποια σημάδια που δεν... άρεσαν. Τα επισήμαναν και τους είπα να ξεκινήσουν. Το κλιμάκιο που πραγματοποιεί τον έλεγχο στον Βόλο είναι μικτό και συμμετέχουν στελέχη και από τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Μισθωτών και από την αντίστοιχη Μη Μισθωτών. Και αυτό γίνεται πλέον συνειδητά από μένα, για να υπάρχει και ο απαραίτητος αριθμός προσωπικού και για λόγους ασφάλειας. Σε ό,τι αφορά την Πάτρα, ήταν πληροφορία που είχε έρθει απευθείας σε εμένα. Και εκεί θα γίνει καθολικός, γενικευμένος έλεγχος.

• Πώς θα διαλευκανθούν αυτές οι υποθέσεις όταν μέχρι πρόσφατα δεν λειτουργούσε το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ;

Το Πειθαρχικό συνεδρίασε μία φορά, έχει προγραμματίσει συνεδρίαση για μετά τις 20 Αυγούστου και στα μέσα Σεπτέμβρη θα γίνουν εκλογές για τη στελέχωσή του από αιρετά μέλη, αλλά εν τω μεταξύ παραπέμπουμε συνέχεια στο Πειθαρχικό τις επείγουσες περιπτώσεις για τις οποίες προβλέπεται η δυνητική αργία.

• Δεν φοβάστε μην τυχόν, εξαιτίας της μη ολικής απαρτίας του Πειθαρχικού αυτή τη στιγμή, ληφθεί κάποια απόφαση που υπάρχει ενδεχόμενο να την προσβάλλουν πατώντας ακριβώς πάνω στην απουσία των αιρετών μελών του;

Ομως η απόφαση θα είναι εκτελεστή. Οπότε, αυτό που ενδιαφέρει στην παρούσα φάση είναι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι να είναι μακριά από τη θέση τους, να μη βρίσκονται στο κατάστημα και να μην επιστρέψουν.

• Υπάρχει κάτι άλλο που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή;

Η έρευνα σε Bόλο, Πάτρα και στο Αιγάλεω, που αφορά μια παλαιότερη υπόθεση κατά την οποία είχαν προφυλακιστεί δύο υπάλληλοι, βγάζει ένα ποσό που υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Αν ήσασταν στη θέση μου θα ήσασταν σίγουρος ότι η διαφθορά βρίσκεται μόνον εκεί; Τελικά, οι άνθρωποι δεν βάζουν μυαλό και αυτό είναι το χειρότερο. Φανταστείτε ότι ενώ βρισκόταν το κλιμάκιο ελέγχου στον Βόλο εξακολουθούσαν να εκδίδονται παράνομες πράξεις. Την ημέρα που πήγε το κλιμάκιο εκδηλώθηκε παράνομη πράξη. Προφανώς, από κεκτημένη ταχύτητα δεν πρόλαβαν να τη μαζέψουν.

• Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και για άλλες υποθέσεις που έχουν αποκαλυφθεί;

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν, απλώς είναι πολλές οι δράσεις που γίνονται μαζί. Μας έχουν ζητηθεί στοιχεία από τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης για την υπόθεση των 66 ενταλμάτων πληρωμής σε κλινικές που είχαν πληρωθεί χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα από το ΤΣΑΥ. Σε ό,τι αφορά το ΤΣΑΥ, συνεχίζεται η έρευνα περίπτωση προς περίπτωση και κάθε μία τη δρομολογούμε, δηλαδή τη φέρνουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο και στη συνέχεια την παραπέμπουμε στο Πειθαρχικό. Ακολουθεί η ποινική διαδικασία και η αναζήτηση των χρημάτων, που θα γίνει τελευταία, αφού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκτίμηση του ύψους της ζημιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου