Σελίδες

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Πρακτικές Μαδούρο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Γράφει ο Ιάσονας Φωτήλας

Δεν είναι μόνο η εξοντωτική φορολόγηση των πολιτών από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που προξενεί οργή. Είναι και η πολιτική της σε όλους τους κρίσιμους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Επί δυόμιση χρόνια οι πολίτες βιώνουν τα αδιέξοδα της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και στο χώρο της υγείας με τις υπηρεσίες να καταρρέουν και τους πολίτες να περιμένουν ατελείωτες ώρες στα νοσοκομεία για να υποβληθούν σε εξετάσεις ή να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία για την ασθένειά τους.

Θέλω να εστιάσω στο προ ενός μηνός ψηφισθέν νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε σε όσα λέγαμε όχι μόνο εμείς στη ΝΔ αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων της υγείας που κατέθεσαν τις απόψεις τους στη βουλή.

Τι λέγαμε τότε για να θυμηθούν και οι πολίτες; Λέγαμε ότι δεν μπορεί να φτιαχτεί ένα σύστημα ΠΦΥ με κρατικούς γιατρούς χωρίς κίνητρα απόδοσης. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δηλαδή, που αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του ασθενούς πολίτη με το σύστημα υγείας, πρέπει να γίνεται αξιοποιώντας τις σύγχρονες υποδομές κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου – δημόσιες και ιδιωτικές – αλλά και το υπάρχον ιατρικό προσωπικό των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΠΥ και των γιατρών ελεύθερων επαγγελματιών.

Τι μας έφερε ως απάντηση σε αυτή την αναγκαιότητα για την ΠΦΥ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Νέες, αχρείαστες, «μίζερες» κρατικές δομές, τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ). με κάλυψη για 30% του πληθυσμού και μόνο σε μεγάλες πόλεις με υποχρεωτικό οικογενειακό γιατρό και όχι ως αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής.

Για ποιο λόγο λοιπόν ένας οικογενειακός ιατρός που του προσφέρονται συνθήκες εργασίας στην Ευρώπη με μισθούς από 5.000-10.000€ να πάει να υποβάλει αίτηση για εργασία στις ΤΟ.Μ.Υ. με μισθό υποπολλαπλάσιο, χωρίς προοπτική και με ανύπαρκτες δομές; Για τη μεγάλη πλειοψηφία των ιατρών, η αίτηση εργασίας στα ΤΟ.Μ.Υ. συνιστά πράξη επαγγελματικής αποτυχίας, γι’ αυτό και η απροθυμία υποβολής αιτήσεων.

Το Υπουργείο Υγείας βλέποντας την απροθυμία των ιατρών να καλύψουν τον απαιτούμενο αριθμό αιτήσεων κατέφυγε – όπως καταγγέλλεται – στις γνωστές μεθοδεύσεις αλλά Μαδούρο στη Βενεζουέλα: Απειλές για απώλεια σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ σε όσους γιατρούς δεν υποβάλλουν αίτηση, υποσχέσεις για ανάληψη θέσης Διευθυντού στα ΤΟ.Μ.Υ. σε μόνιμους ιατρούς ΕΣΥ Κέντρων Υγείας, οδηγίες σε «δικούς της» ιατρούς να κλείσουν τα ιατρεία τους και να μεταπηδήσουν στα ΤΟ.Μ.Υ., ακόμα και φήμες για απώλεια δικαιώματος συνταγογράφησης!

Θλιβερή κυβέρνηση, θλιβερές πρακτικές για τη χώρα, για τους ασθενείς, για τους ιατρούς και τους υγειονομικούς. Με τέτοιες μεθοδεύσεις οι θέσεις στις ΤΟ.Μ.Υ μπορεί να καλυφθούν στο τέλος. Σίγουρα όμως δεν θα έχουμε σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας!

Από το epitomi.gr

2 σχόλια:

  1. Αν οι θέσεις στα ΤΟΜΥ ήταν από την αρχή θέσεις ΕΣΥ ανεξάρτητα από την ηλικία του γιατρού τότε θα το ενδιαφέρον των γιατρών θα ήταν μεγάλο. Εφόσον δεν καλύπτεται το 100/100 του πληθυσμού ενός δήμου δεν είναι σύστημα υγείας και εφόσον δεν το πληρώνει ο Έλληνας πολίτης δεν είναι Εθνικο. Οι αμοιβές των ιατρών παθολόγων στη επαρχία κυμαίνονται από 1500 εως 3000 € καθαρά ιατρείο και κλινική. Αμοιβές που θα αλλάξουν προς τα κάτω όταν καταργηθούν οι 200 επισκέψεις και γίνουν οι συμβάσεις οικογενειακών ιατρών. Αυτές τις συβάσεις περιμένουν οι γιατροί και δεν δηλώνουν ενδιαφέρον για τα ΤΟΜΥ. Θεωρούμε αρκετοί από εμάς του εαυτούς μας ήδη (επαγγελματικά αποτυχημένους) βλέποντας τοις αμοιβές μας να είναι μειωθεί στο μισά (αναφέρομαι σε αμοιβές παθολόγων γιατί μέχρι τώρα ήμαστε οι ποιο κακοπληρωμένη ειδικότητα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά μας τα λες κ εσύ τώρα .Τα ίδια έλεγαν κ οι τωρινοί ανεκδιηγητοι προδότες της Αριστεράς κ της κοινής λογικης.Τα ίδια έλεγαν πριν κ ο Λοβέρδος , κ ο Άδωνις κ ο Βοριδης κ όλοι οι υπόλοιποι που μας σώζουν τόσα χρόνια.Τα θυμάμαι γιατί τότε άρχισα να φτιάχνω το βιογραφικό μου για το εξωτερικό.


    ΑπάντησηΔιαγραφή