Σελίδες

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

“Εμπλοκή” με τη μισθοδοσία των γιατρών μέσω ΕΣΠΑ


Αποτέλεσμα εικόνας για νοσοκομειακοί γιατροίΣαν να μην έφτανε που η εργασία τους είναι χωρίς αύριο, αφού η ανανέωση των συμβάσεών τους είναι εκτός συζήτησης, είναι και απλήρωτοι! Ο λόγος για 700 επικουρικούς γιατρούς που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας μέσω ΕΣΠΑ και στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα (τακτικές αποδοχές και πρόσθετες εφημερίες) έως και 3 μηνών.

Οι γιατροί αυτοί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 1/3 του συνόλου των υπηρετούντων επικουρικών γιατρών.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, άλλοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα με μονομερείς αποφάσεις των διοικητών χωρίς να ενημερωθούν και άλλοι εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ εκ των υστέρων κι εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν την αλλαγή της σύμβασής τους από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

«Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία τους, το κονδύλι για το β΄ εξάμηνο του 2017 συνολικού ύψους 10,8 εκατομμυρίων ευρώ εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες –με καθυστέρηση 3 μηνών- από τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας» καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ.

Εκτιμά, μάλιστα, ότι το Νοέμβριο το θέμα θα ανακύψει εκ νέου, αφού από τα χρήματα που προορίζονται για τη πληρωμή της μισθοδοσίας των γιατρών αυτών στα νοσοκομεία θα φτάσει λιγότερο από το μισό.

Με τα δεδομένα αυτά, είναι να απορεί κανείς πραγματικά πώς περιμένει η Αριστοτέλους να πείσει τους νέους γιατρούς να ενταχθούν στις ΤοΜΥ, η μισθοδοσία του προσωπικού των οποίων θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από πόρους ΕΣΠΑ μέχρι το 2021, δίχως μάλιστα καμία εργασιακή προοπτική αφού με τη λήξη του προγράμματος η ανεργία θα τους περιμένει στην πόρτα.

Για τους προαναφερόμενους απλήρωτους 700 γιατρούς, το «ραντεβού» αυτό έχει οριστεί για το τέλος του 2018.

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα βήματα των προκατόχων της.

Της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της ενίσχυσης της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες, που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας τους από την πώληση υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Λιγοστές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που δεν καλύπτουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις, τη στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις των υπαρχόντων οργανισμών μόνο σε ειδικευμένους γιατρούς, που και αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, ξεπερνούν πλέον κατά πολύ τις 6.000. Επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων προσωρινής δουλειάς, εργασιακής ομηρίας, ανισοτιμίας, αναξιοπρέπειας και ανακύκλωσης της ανεργίας» σχολιάζει η ΟΕΝΓΕ.

2 σχόλια: