Σελίδες

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΟΥ: Ο πλανήτης απειλείται από την έλλειψη νέων αντιβιοτικών

Από Iatropedia 

Ο πλανήτης «ξεμένει» από αντιβιοτικά και η μικροβιακή αντοχή σε αυτά έχει πλέον λάβει διαστάσεις «παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σε έκθεση που συνέταξαν οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ για τα υπό ανάπτυξη αντιβιοτικά, αποκαλύπτονται σοβαρές ελλείψεις στον τομέα αυτό, δεδομένου ότι τα περισσότερα απ’ όσα αναπτύσσονται αποτελούν «τροποποιήσεις αντιβιοτικών» που ήδη κυκλοφορούν και επομένως «αποτελούν βραχυπρόθεσμες λύσεις».

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι πλέον υπάρχουν ελάχιστες πιθανές θεραπευτικές επιλογές για τις ανθεκτικές λοιμώξεις που απειλούν περισσότερο την παγκόσμια υγεία, όπως η ανθεκτική φυματίωση που κοστίζει ετησίως τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους.

Οι γιατροί προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η ολοένα αυξανόμενη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα απ’ ό,τι ο καρκίνος.

Αν τα αντιβιοτικά χάσουν εντελώς την αποτελεσματικότητά τους, θα καταστούν επικίνδυνες καθημερινές ιατρικές πράξεις, από τις καισαρικές τομές και τις αρθροπλαστικές έως τις εγχειρήσεις στο έντερο και τις χημειοθεραπείες.

Επιπλέον, εκατομμύρια άνθρωποι θα χάνουν τη ζωή τους από ανθεκτικές λοιμώξεις, όπως η φυματίωση, η ελονοσία και πολλές άλλες. Έχει υπολογιστεί ότι αν δεν βρεθεί κάποια λύση, μέχρι το 2050 οι ανθεκτικές βακτηριακές λοιμώξεις θα κοστίζουν ετησίως τη ζωή 10 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο ΠΟΥ είχε δημοσιεύσει πρόσφατα λίστα με τις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις που απειλούν περισσότερο την ανθρωπότητα. Τώρα, θέλησε να καταγράψει τα νέα αντιβιοτικά που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης.

Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, όμως, δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά.

Παρότι αναπτύσσονται 51 νέα σκευάσματα, τα οποία στοχεύουν τα ανθεκτικά παθογόνα που έχει ορίσει ο ΠΟΥ καθώς και την ανθεκτική φυματίωση και την διαρροϊκή λοίμωξη με το βακτήριο κλωστηρίδιο (clostridium difficile), «μόνο τα 8 είναι καινοτόμες θεραπείες», λέει ο οργανισμός.

Επιπλέον, «υπάρχει σοβαρή έλλειψη στην ανάπτυξη θεραπειών για την πολυανθεκτική φυματίωση και ορισμένα Gram-αρνητικά βακτήρια, όπως το acinetobacter και τα εντεροβακτήρια (όπως η κλεμπσιέλα και το e.coli), τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές και συχνά θανατηφόρες λοιμώξεις οι οποίες αποτελούν απειλή ειδικά για νοσοκομεία και γηροκομεία».

«Οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι ερευνητές πρέπει επειγόντως να εστιαστούν σε νέα αντιβιοτικά εναντίον συγκεκριμένων τύπων εξαιρετικά σοβαρών λοιμώξεων που μπορούν να σκοτώσουν τους ασθενείς μέσα σε λίγες μέρες επειδή δεν διαθέτουμε καμία γραμμή άμυνα εναντίον τους», δήλωσε η δρ Suzanne Hill, διευθύντρια του Τμήματος Βασικών Φαρμάκων του ΠΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου