Σελίδες

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Προτάσεις για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του ΠΙΣ

Φλώρινα, 30/8/2017
ΘΕΜΑ: Προτάσεις για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του ΠΙΣ

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του ΠΙΣ, 

Σε μια προσπάθεια σκιαγράφησης της υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με τη λειτουργία του ΠΙΣ, διαπιστώνεται εμφανής υποβάθμιση και μη ενίσχυση του συλλόγου έναντι του ΥΥΚΑ, σε αντίθεση με ότι συνηθίζεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Θα ήθελα, συνεπώς να αναφέρω μερικά καίρια σημεία του ρόλου του ΠΙΣ τα όποια είναι αναγκαίο να επανεξεταστούν- επαναπροσδιοριστούν.

Πρώτον, ο ΠΙΣ οφείλει να έχει ρόλο στην ιατρική εκπαίδευση καθορίζοντας τα εκπαιδευτικά πρότυπα για όλους τους γιατρούς της Ελλάδας, μέσω της προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, όπως εξάλλου γίνεται και σε όλες τις χώρες της προηγμένης Ευρώπης (ενδεικτικά να αναφερθεί το παράδειγμα του GMC στη Μεγάλη Βρετανία).

Δεύτερον, είναι αναγκαίο να διασφαλίζει ότι η ιατρική εκπαίδευση και κατάρτιση αντανακλά τις ανάγκες των ασθενών, των φοιτητών ιατρικής και των ιατρών στην εκπαίδευση και των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρο το πανελλήνιο.

Τρίτον, να μπορεί να ελέγχει αν οι ιατρικές σχολές πληρούν τα πρότυπα για την προπτυχιακή εκπαίδευση, να πραγματοποιεί παρακολούθηση και επιθεωρήσεις καθώς επίσης και να εγκρίνει την μεταπτυχιακή ιατρική εκπαίδευση και κατάρτιση, μια διαδικασία που περιλαμβάνει την έγκριση θέσεων κατάρτισης και τον έλεγχο του αριθμό εισακτέων στις ειδικότητες, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε χρονικής περιόδου .

Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι οι γιατροί πρέπει να διατηρούν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους ενημερωμένες καθ 'όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, ο ΠΙΣ οφείλει να τους υποστηρίζει αναπτύσσοντας πόρους μάθησης και παρέχοντας συμβουλές για τη συνεχή επαγγελματική τους ανάπτυξη και καθοδήγηση. Παρόλα αυτά, η υφιστάμενη κατάσταση κινείται στον αντίποδα αυτής της λογικής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαδικασίες απωθητικές για τον μέσο ιατρό, και ειδικότερα για τους νέους, οι οποίοι εκδηλώνουν μια μεγάλη τάση φυγής προς το εξωτερικό, με σκοπό την επαγγελματική μετεκπαίδευση ή την αποκατάστασή τους, δίχως να διαβλέπετε καμία επιθυμία επαναπατρισμού. 

Συνεχίζοντας με την στοχοθεσία του ΠΙΣ, και λαμβάνοντας υπόψη τη βασική του επιδίωξη που είναι η διαχείριση ζητημάτων υγείας στην επικράτεια και, πιο συγκεκριμένα, η συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές και τα θεσμικά όργανα του κράτους για τον αριθμό εισακτέων στις ιατρικές σχολές, των μεταγραφών, την αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων και σπουδών στην αλλοδαπή, καθώς και τη διαμόρφωση προγραμμάτων σπουδών, καθίσταται εύλογο ο αριθμός των εισακτέων στις ιατρικές σχολές να ορίζεται με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΙΣ.

Τέλος, αναφορικά με τη λειτουργία της Γενικής Συνέλευσης και τις συνεδριάσεις αυτής , είναι αναγκαίο να υπάρξει αναδιάρθρωση του τρόπου λήψης απόφασης. Πιο συγκεκριμένα, βάση της ισχύουσας διαδικασίας προβλέπεται απαρτία της ΓΣ όταν παρίστανται τα μισά πλέον ενός των μελών αυτής. Σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας, η Γενική Συνέλευση αναβάλλεται για την επόμενη ημέρα, οπότε θεωρείται ότι βρίσκεται σε απαρτία όσα και αν είναι τα παρόντα μέλη αυτής.

Μέσω της προαναφερθείσας διαδικασίας, καθίσταται αντιληπτό ότι μεγάλο μέρος των μελών δεν έχει λόγο, καθώς λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις ερήμην τους. Για να αμβλυνθεί αυτό το τρωτό σημείο, θα μπορούσε να καθιερωθεί η δυνατότητα επιστολικής και ηλεκτρονικής ψήφου σε όλα τα όργανα και όλες τις ψηφοφορίες. Για τις μείζονες αποφάσεις της ΓΣ δε (ως μείζονες θεωρούνται οι αποφάσεις για απεργία και όλες όσες δεν είναι διαδικαστικού χαρακτήρα), να απαιτείται το 50%+1 των μελών.

Παρακαλείστε όπως αξιολογήσετε τις άνωθεν προτάσεις, οι οποίες κινούνται στο πλαίσιο ενδυνάμωσης της δράσης του ΠΙΣ, με σκοπό αυτός να αποτελέσει ένα συλλογικό όργανο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών. 

Με εκτίμηση,

Δρ Ιωάννης Μουμουλίδης
Εκπρόσωπος του Ιατρικού
Συλλόγου Φλώρινας στον ΠΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου