Άννα Παπαδομαρκάκη - Healthmag.gr
Οι προτάσεις υπουργείου και φορέων για την αλλαγές που θα φέρουν έλεγχο της κατανάλωσης φαρμάκων και τη διαμόρφωση του προφίλ του ασθενή
Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προωθεί η ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τόσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, όσο και για τη διευκόλυνση κατάρτισης του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή, που θα επιτρέψει προοπτικά την κατάρτιση μητρώων ασθενών.
Ταυτόχρονα όμως, οι σχεδιαζόμενες αλλαγές, αναμένεται να φέρουν και αποτελεσματικούς ελέγχους στην κατανάλωση φαρμάκων, είτε με τους περιορισμούς που προβλέπονται ήδη στις συνταγογραφήσεις φαρμάκων, είτε με νέες προδιαγραφές που θα τεθούν από την επικείμενη επέκταση εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Κεντρικό ζήτημα είναι η αύξηση του αριθμού των φαρμάκων που περιλαμβάνονται σε κάθε συνταγή, ξεκινώντας από τα τρία φάρμακα που επιτρέπονται σήμερα, στα πέντε και στη συνέχεια στο "άνοιγμα" της συνταγής χωρίς όριο. Η λύση αυτή, θα επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο της συνταγογράφησης για τον κάθε ασθενή, αφού θα είναι πλέον εμφανείς όλες οι θεραπείες που λαμβάνει, προκειμένου να αποφεύγονται λάθη συνταγογράφησης που είχαν εντοπιστεί παλαιότερα, αλλά και να μπορούν εύκολα να διαπιστωθούν προβλήματα αλληλεπιδράσεων από τα διαφορετικά σκευάσματα που λαμβάνει ο ασθενής, εφόσον πάσχει από παραπάνω από μία πάθηση.
Στην περίπτωση χρονίου νοσήματος, θα προβλέπεται εφαρμογή η οποία θα επισημαίνει την ύπαρξη της συγκεκριμένης ασθένειας, δίπλα στον ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, προκειμένου διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες να λαμβάνουν άμεσα γνώση και να προχωρούν ανάλογα στην εκτίμηση του περιστατικού, αλλά και στη χορήγηση της καταλληλότερης αγωγής.
Παράλληλα, θα είναι εμφανής πλέον η αλλαγή των θεραπευτικών σχημάτων στο ιστορικό του ασθενή, ώστε να γίνεται σαφές πότε επέρχεται αλλαγή στη θεραπεία από τα συμβατικά φαρμακευτικά σχήματα σε θεραπευτικές προσεγγίσεις νέας τεχνολογίας.
Εδώ, ο στόχος είναι να διαπιστώνεται κάθε στιγμή, ο χρόνος έναρξης της χρήσης αγωγής νέας τεχνολογίας, κατά πόσο είναι σύμφωνη η επιλογή ανάλογα με τα κριτήρια που τίθενται για την εφαρμογή της νέας αυτής θεραπευτικής αγωγής, κατά πόσο ο ασθενής είναι κατάλληλος για την αγωγή αυτή, αλλά και κατά πόσο η συγκεκριμένη αγωγή είναι σύμφωνη με τις ενδείξεις.
Οι αλλαγές στο σύστημα βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως σε εξέλιξη βρίσκονται και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου όλα τα παραπάνω να αποτυπωθούν με εφαρμογές στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης που σχεδιάζεται. Για την ώρα, τα θέματα αυτά, συζητούνται μεταξύ διοίκησης ΗΔΙΚΑ, υπουργείου Υγείας και συναρμόδιων επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό, όμως οι τελικές αποφάσεις μένουν να ληφθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξεκινάνε γρήγορα με την αύξηση του αριθμού των φαρμάκων από 3 σε 6 για να μην ξοδεύει το κράτος μελάνια και χαρτιά
ΑπάντησηΔιαγραφή