Σελίδες

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Σύγκρουση με τους "θεσμούς" για το Φάρμακο

Αλλαγή του ''καλαθιού'' των χωρών που λαμβάνονται υπόψη για την τιμολόγηση φαρμάκων, εξετάζει το υπουργείο Υγείας.

- IATRONET

Έντονες πιέσεις για άμεση αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων στο Φάρμακο, ασκούν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Υπουργείο Υγείας και "θεσμοί" φέρονται να έχουν συμφωνήσει στις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά το…ζουμί της υπόθεσης είναι τα οικονομικά.

Η δαπάνη για φάρμακα εμφανίζεται αυξημένη σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ, με την ελληνική πλευρά να καθησυχάζει πως οι υπερβάσεις θα καλυφθούν από τις εταιρείες με τον γνωστό μηχανισμό επιστροφών (clawback).

Η εικόνα, ωστόσο, είναι διαφορετική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής των δανειστών σε θέματα Φαρμάκου Giuseppe Carone επισκέφθηκε μέσα στην εβδομάδα τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εξετάσει τα οικονομικά στοιχεία.

Ενημερώθηκε για τα ανείσπρακτα “clawback" του 2014 και του 2015, για τα οποία οι πάροχοι φαρμάκου και λοιπών υπηρεσιών Υγείας έχουν προσφύγει δικαστικά. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν δικαιωθούν, αποφεύγουν τις πληρωμές μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Ο κ. Carone απαίτησε να εισπραχθούν άμεσα και – σε διαφορετική περίπτωση – ο ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει μονομερώς σε συμψηφισμό τους με οφειλές του προς τις εταιρείες.

Ήταν ανένδοτος στην πρόταση της διοίκησης του Οργανισμού για συμψηφισμό με δόσεις, απαιτώντας άμεση τακτοποίηση της εκκρεμότητας.

Δαπάνη

Ο τομέας του Φαρμάκου έχει πολλά "αγκάθια" και μία σειρά από παράγοντες διαμορφώνουν τάσεις διόγκωσης της δαπάνης. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται οι εξής:

Στα νοσοκομεία: μέχρι πέρυσι, οι διοικήσεις έκαναν συμφωνίες με τις εταιρείες για εκπτώσεις στα φάρμακα.

Και οι δύο πλευρές είχαν όφελος από τη διαδικασία, με τις εταιρείες να γλυτώνουν επιστροφές και τα νοσοκομεία να προμηθεύονται πιο φθηνά προϊόντα.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, οι όποιες συμφωνίες πρέπει να γίνονται κεντρικά, με αποτέλεσμα η διαδικασία της έκπτωσης να μην είναι πλέον τόσο απλή, όσο στο παρελθόν.

Οι εταιρείες εκτιμούν πως με τον συγκεκριμένο τρόπο δεν μπορούν να αποφύγουν τις επιστροφές, καθώς το σύνολο των ποσών πέφτουν πλέον σε έναν μεγάλο "κουβά".

Στον ΕΟΠΥΥ: ανασφάλιστοι και εμβόλια διαμορφώνουν αυξητικές τάσεις στην κατανάλωση φαρμάκων.

Η δαπάνη για φάρμακα είναι φέτος αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, αλλά εκτιμάται πως θα περιοριστεί με τις εκπτώσεις και τις επιστροφές (rebates – clawback) στα όρια του «κλειστού» προϋπολογισμού, δηλαδή στα 2,003 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για τους ανασφάλιστους, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018προβλέπει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 100 εκατομμύρια ευρώ, αλλά το ποσό μάλλον δεν επαρκεί.

Την ανεπάρκεια των πόρων για το φάρμακο παραδέχτηκε την Τετάρτη και ο υπουργός Υγείας.

Πολιτική

Μιλώντας στο «HealthWorld 2017», ο Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε πως η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περίθαλψης όλων των πολιτών. 

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε την ανάγκη "αλλαγής μίγματος" πολιτικής, η οποία συνίσταται στα παρακάτω:

Αξιολόγηση φαρμακευτικής καινοτομίας (ΗΤΑ), δηλαδή εισαγωγή επιστημονικών και όχι δημοσιονομικών κριτηρίων επιλογής των φαρμάκων που πρέπει να αποζημιωθούν. Το πρώτο βήμα έχει γίνει, με τη θεσμοθέτηση της Επιτροπής HTA, η οποία θα αντικαταστήσει την Επιτροπή Θετικού Καταλόγου.

Διεύρυνση και αναβάθμιση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης – επέκταση τους και στα νοσοκομεία για τη συνταγογράφηση των νοσηλευομένων ασθενών .

Αναδιοργάνωση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων, ώστε να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός διασφάλισης προσιτών τιμών αποζημίωσης για τα νέα φάρμακα (ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία ) και διακρατικές συνεργασίες για κοινές διαπραγματεύσεις με τη φαρμακοβιομηχανία.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η αλλαγή πολιτικής έχει ήδη τεθεί στους "θεσμούς" και έχουν συμφωνηθεί με τη φαρμακοβιομηχανία.

Αλλαγές

Προς την κατεύθυνση αλλαγής των πολιτικών στο φάρμακο, ο υπουργός Υγείας εκτιμά πως πρέπει να γίνουν:

Αλλαγή του «καλαθιού» των χωρών που λαμβάνονται υπόψη για την τιμολόγηση φαρμάκων, με αναφορά τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρωζώνη και όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ισχύει σήμερα.

Δημιουργία ενός ανεκτού κατώτατου ορίου τιμής για τα εκτός πατέντας φαρμάκων (off patent) και τα γενόσημα με βάση το κόστος ημερήσιας θεραπείας και την ομογενοποίηση της τιμής των γενοσήμων (για ίδια δραστική και ίδια περιεκτικότητα) .

Στον βαθμό που το υπουργείο Υγείας καταλήξει σε συμφωνία, μπορεί βάσιμα να ελπίζει σε ένα νέο, σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον τιμολόγησης, που θα ενισχύσει την εύρυθμη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς, θα τονώσει τις επενδύσεις και τη συνδρομή του τομέα του φαρμάκου στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου