Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA
Ενημέρωση από την συνάντηση εκπροσώπων της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας, έκανε το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή επισημαίνοντας ότι η ηγεσία παραδέχτηκε "επιτέλους" ότι το νέο μισθολόγιο επιφέρει μειώσεις! Και όχι μόνον αυτό, παραδέχτηκε επίσης ότι της έχουν αποσταλεί αιτήματα διοικητών να σταματήσουν προσωρινά τα χειρουργεία λόγω έλλειψης χρημάτων.
Στο πλαίσιο της χθεσινής 4ωρης απεργιακής κινητοποίησης των νοσοκομειακών γιατρών κυρίως αλλά όχι μόνο για το νέο τους μισθολόγιο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και τον Γ.Γ. κ. Γιαννόπουλο. Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι η κυβέρνηση παραμένει ανυποχώρητη σε όλα τα σημαντικά θέματα! Και όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά από το Κίνημα, "απαιτείται άμεσα ανυποχώρητος, μαζικός, αποφασιστικός και δυναμικός αγώνας των νοσοκομειακών γιατρών και όλων των υγειονομικών".
Διαβάστε παρακάτω τα βασικά σημεία της ενημέρωσης:
1. Η πολιτική ηγεσία παραδέχεται (επιτέλους …) πως το νέο ιατρικό μισθολόγιο επιφέρει ΜΕΙΩΣΕΙΣ στις καθαρές τακτικές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρώνοι οποίες οφείλονται κυρίως στην αύξηση των φορολογικών κρατήσεων «στην πηγή», όπως δηλαδή ακριβώς λέμε από τον περασμένο Μάϊο και μέχρι τώρα η κυβέρνηση διέψευδε. Δεν ανακοινώνει όμως καμία επανορθωτική κίνηση. Λέει πως το «κύριο είναι η αύξηση του βασικού μισθού» και όχι οι νέες μειώσεις, ενώ ξέρει πως με την ασφαλιστική της πολιτική οι συντάξεις ολοένα και μειώνονται δραστικά παρά την όποια ονομαστική αύξηση του βασικού μισθού.
Όσον αφορά την απόφαση του ΣΤΕ που δικαιώνει την προσφυγή της ΟΕΝΓΕ για τις προηγούμενες μνημονιακές μειώσεις (αυτές που είχαν θεσμοθετηθεί το 2012) ο υπουργός δηλώνει πως μόλις εκδοθεί το σώμα της απόφασης θα το μελετήσει, χωρίς να δεσμεύεται για το τι θα πράξει.
Χρόνος εργασίας
2. Η πολιτική ηγεσία ενημερώνει πως το απαράδεκτο νομοσχέδιο για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών θα προωθηθεί την επόμενη κιόλας εβδομάδα στην βουλή με την διαδικασία του επείγοντος. Παραμένουν αναλλοίωτες όλες οι διατάξεις του αρχικού προσχεδίου που είχαν προκαλέσει την καθολική αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών (ατομικό opt out, η εφημερία ετοιμότητας δεν λογίζεται ως χρόνος εργασίας, 5ωρες και 12ωρες εφημερίες κλπ).
Ομολογείται πως η νομοθέτηση αυτή γίνεται κατόπιν απαίτησης των οργάνων της ΕΕ και λόγω σχετικής μνημονιακής δέσμευσης της κυβέρνησης και όχι τόσο με την δικαιολογία προστίμων από ευρωδικαστήριο κλπ. Επίσης ομολογείται πως η προηγούμενη (και μοναδική) κλαδική συμφωνία ΟΕΝΓΕ – πολιτείας (12/2008) αποτελούσε αναστολή εφαρμογής των αντιδραστικών οδηγιών της ΕΕ περί διευθέτησης του χρόνου εργασίας και ακριβώς γι αυτό η κυβέρνηση προχωρά τώρα μονομερώς στην προώθηση του αντιδραστικού νόμου χωρίς να δέχεται διαπραγματεύσεις με την ΟΕΝΓΕ για νέα κλαδική συμφωνία.
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ως 2ο μέρος του και οι διατάξεις για την αλλαγή του τρόπου κρίσης για πρόσληψη επιμελητών στο ΕΣΥ, επίσης αναλλοίωτες στην ουσία τους με αυτές που είχαν ανακοινωθεί πριν το καλοκαίρι στο σχετικό προσχέδιο.
Αναστολή προσλήψεων
3. Η κυβέρνηση επιμένει στην αναστολή των διαδικασιών πρόσληψης επιμελητών για θέσεις που είχαν προκηρυχθεί πριν την 1/1/2014, όπως πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε. Ισχυρίζεται πως από τις περίπου 900 αυτές προκηρύξεις έχουν γίνει ήδη 300 διορισμοί, πως έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις στα ΣΚΕΥΟΠΝΙ για άλλες 360 θέσεις που πρόκειται να διοριστούν (σύνολο 660) ενώ για τις λοιπές 240 δεν υπάρχουν πιστώσεις. Για τις θέσεις που προκηρύχτηκαν από το 2014 και μετά ισχυρίζεται πως οι διαδικασίες προχωρούν.
Μέχρι και το 2018 λέει πως θα προκηρυχθούν επιπρόσθετα 500 θέσεις για τα ΤΕΠ καθώς και άλλες θέσεις για τις ΜΕΘ ώστε να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στις ΜΕΘ. Επίσης άλλες 400 – 450 θέσεις για τα ΚΥ και 50 για την ψυχική υγεία. Στο ερώτημα τι θα γίνει με τις ανάγκες για νέες κλίνες ΜΕΘ που είναι πολύ μεγαλύτερες από τις υπάρχουσες οργανικές θέσεις δεν δίνεται σαφής απάντηση. Επίσης καμία σαφής απάντηση δεν δίνεται στο ερώτημα τι θα γίνει με τις λοιπές οξυμμένες ανάγκες μόνιμων γιατρών ΕΣΥ στα νοσοκομεία.
4. Δεν δίνεται σαφής απάντηση επίσης στο τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με τα τεράστια αδιέξοδα που η ίδια η πολιτική της έχει δημιουργήσει σχετικά με τους 2100 συνολικά επικουρικούς γιατρούς. Μάλιστα, για άλλη μια φορά εμμέσως πλην σαφώς «πετιέται το μπαλάκι» στους ίδιους τους συναδέλφους να διεκδικήσουν δικαστικά την μονιμοποίησή τους.
Δεν ξεκαθαρίζεται σαφώς ούτε καν αν υπάρχει εξασφαλισμένη μισθοδοσία από 1/1/2018 και μετά για τους περίπου 700 επικουρικούς που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Λέχθηκε πως γίνονται διαβουλεύσεις με την πρόεδρο του ΕΣ για να λυθεί το θέμα που προέκυψε πρόσφατα με την απόφαση του Ι’ τμήματος του ΕΣ που έκρινε μη σύννομη την απασχόληση επικουρικών γιατρών για πάνω από 24 μήνες στην ίδια θέση.
Οι διοικητές ζητούν αναβολή χειρουργείων λόγω έλλειψης χρημάτων
5. Ο υπουργός δεν διέψευσε το γεγονός πως υπήρξαν τις προηγούμενες μέρες έγγραφες και προφορικές πιέσεις από διοικητές νοσοκομείων για αναβολή επεμβάσεων και γενικά ιατρικών πράξεων ως τον 1/2018 λόγω οικονομικής στενότητας στις λειτουργικές δαπάνες. Επίσης δεν διέψευσε πως στον νέο προϋπολογισμό του 2018 πιθανότατα η χρηματοδότηση θα είναι περαιτέρω μειωμένη κατά 250 – 300 εκ.
Επανέλαβε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς πως:
1. Αυτό που έχει σημασία είναι το ανώτατο επιτρεπτό όριο αγορών από κάθε νοσοκομείο, το οποίο και το 2018 θα είναι συνολικά το ίδιο με το 2017 και
2. Δόθηκαν συμπληρωματικές αυξήσεις για τα αντίστοιχα όρια αγορών του 2017 πριν λίγες μέρες (συνολικά 118 εκ ευρώ), και πως θα ξαναδοθούν και άλλα ως 31/12 αν χρειαστεί. Στην επισήμανση πως ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση τα παραπάνω αφορούν μόνο φάρμακα και τελείως απαραίτητα αναλώσιμα, και φυσικά όχι αναγκαία ανανέωση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού - κτιριακές συντηρήσεις κλπ, δεν δόθηκε απάντηση.
6. Η πολιτική ηγεσία μεταθέτει μακρύτερα χρονικά τα λοιπά νομοθετήματα (ιατρική εκπαίδευση, οργανισμοί κλπ). Μάλιστα προβλέπει πως δεν θα υπάρξει σχετική νομοθέτηση μέσα στο 2017. Επαναλαμβάνει πως οι όποιες δραστηριότητες και γνωμοδοτήσεις του ΚΕΣΥ έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα, παρά το ότι για μια ακόμα φορά του επισημάνθηκε πως είναι σε εξέλιξη κανονικότατη αξιολόγηση όλων των τμημάτων «ως εκπαιδευτικά κέντρα» από την ηγεσία του ΚΕΣΥ μέσω υπηρεσιών του ίδιου του υπουργείου.
7. Ο υπουργός για άλλη μια φορά αρνήθηκε να πάρει συγκεκριμένη θέση για σοβαρότατες καταγγελίες από Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών σχετικά με αυταρχικές συμπεριφορές διοικητών νοσοκομείων και ΥΠΕ. Μάλιστα, έδωσε ανοικτή και πλήρη κάλυψη στις συμπεριφορές αυτές σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις (Χανιά και Ζάκυνθος).
8. Τέθηκαν και διάφορα επιμέρους θέματα για τα οποία αναμένονται απαντήσεις και ενέργειες.
Σε λίγο καιρό,με αυτούς τους μισθούς,θα μείνουν στο ΕΣΥ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜονο οι ...καλύτεροι....
Η νοσηλεία/θεραπεία στο ΕΣΥ θα ενέχει το ίδιο επίπεδο κινδύνου με το πέρασμα στα κρυφά μεταξύ Β. Και Ν.Κορεας...