Σελίδες

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Υπ.Υγείας: Δεν έχουμε κούρεμα στον προϋπολογισμό του 2018! Πως μειώνονται οι δαπάνες στα νοσοκομεία

Τετάρτη 6 Δεκέμβριος 2017

Γράφει: Μαρία Γλένη 

Ναι μεν αλλά είναι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός για τον προϋπολογισμό του 2018.

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων υποστήριξε πως δεν έχουμε περικοπές στον προϋπολογισμό του 2018 αλλά μείωση της κρατικής χρηματοδότησης!

Όπως εξήγησε οι δημόσιες δαπάνες υγείας εξακολουθούν εδώ και 2 χρόνια να είναι σταθεροποιημένες στο 5,1% του ΑΕΠ ( από 4,6% που ήταν το 2014 ).

Τα …Greek statistics της Υγείας

«Το όριο αγορών , δηλαδή των λειτουργικών δαπανών , του ΕΣΥ παραμένει στα ίδια επίπεδα στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου( ΜΠΔΣ) 2015-2018. Αυτό που μειώνεται είναι η κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία και τις ΥΠΕ , που όμως αντισταθμίζεται από την ισοδύναμη αύξηση της μεταβίβασης πόρων του ΕΟΠΥΥπρος το ΕΣΥ και από τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων» ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός.

Βέβαια άγνωστο παραμένει πως με τα… Greek statistics που χρησιμοποιούνται, τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν πλέον υλικά ούτε για δείγμα με αποτέλεσμα να …δανείζονται το ένα από το άλλο. Άγνωστο είναι επίσης πως έχουν αυξηθεί τα ταμειακά διαθέσιμα όταν και το 2017 οι δαπάνες είχαν κουρευτεί δεόντως. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Με νέες περικοπές σε φάρμακα και υλικά τα νοσοκομεία το 2017!»

Κατά τον υπουργό Υγείας όμως αυτό που αφορά τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ δεν είναι «η ροή χρηματοδότησης και το ύψος των πληρωμών προς τους προμηθευτές , αλλά το ύψος της δαπάνης που μπορεί να πραγματοποιηθεί, δηλαδή το κόστος των φαρμάκων, υλικών και υπηρεσιών που μπορούν να «αγοράσουν» οι δημόσιες δομές για να λειτουργήσουν εύρυθμα.

Οι πολιτικές επιλογές για την Υγεία φαίνονται στα έξοδα , δηλαδή στις παροχές προς τους ασθενείς. Και τα έξοδα δεν μειώνονται. Όσον αφορά τα έσοδα, αυτά δεν εξαντλούνται μόνο στις επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κοινωνική ασφάλιση συνεισφέρει πολύ σημαντικά ποσά από το 2016 και μετά , ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων είναι ιδιαίτερα αυξημένα και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400 εκ. ευρώ στο τέλος του 2017» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κι ενώ η εικόνα που μεταφέρεται είναι δημόσια νοσοκομεία που έχουν και …περίσσευμα κονδυλίων, από την άλλη ο ίδιος ο Ανδρέας Ξανθός μιλά για χαμηλό όριο δαπανών.

«Οι κλειστοί προϋπολογισμοί που μας έχουν επιβληθεί από το Μνημόνιο δεν επαρκούν για να καλύψουν με πληρότητα τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας στην περίοδο της κρίσης» παραδέχτηκε.

Με βάση τους υπολογισμούς η χώρα μας διαθέτει από τα χαμηλότερα όριο δαπανών για την υγεία στην Ε.Ε., αφού διαθέτουμε το 5,1% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 7,2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου