Σελίδες

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

40 θεραπευτικά πρωτόκολλα και μητρώα ασθενών από Ιανουάριο


Healthmag.gr

Πλέγμα μέτρων με τη νέα φαρμακευτική πολιτική από το 2018-2021

Με στόχο την κατάρτιση και ενσωμάτωση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση 40 νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων τους πρώτους μήνες του 2018 κινείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αμέσως μετά την εισαγωγή των πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα ξεκινήσει η κατάρτιση των αντίστοιχων μητρώων ασθενών.

Την ανακοίνωση έκανε χθες ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, κατά την ομιλία του στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη διοίκηση, τα οικονομικά και τις πολιτικές υγείας που φέτος έχει θέμα «Συμπληρωματικότητα και συνέργειες στη φροντίδα υγείας: η υπέρβαση της “κατακερματισμένης” ιατρικής περίθαλψης».

Ο κ. Γιαννόπουλος, στην ομιλία του σημείωσε ότι στο επίπεδο της αξιολόγησης των φαρμάκων προκειμένου να αποζημιώνονται, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τον υπουργό, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων μέχρι τη συγκρότηση του Οργανισμού ΗΤΑ, ενώ σε επίπεδο διαχείρισης και συγκράτησης των δαπανών, επιδιώκεται η βαθμιαία μείωση των rebate και clawback και η αντικατάστασή τους με μέτρα εξορθολογισμού με βάση επιστημονικά κριτήρια. 

Στο επίπεδο της κυκλοφορίας των φαρμάκων, στόχος είναι μέσω της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, όπως ανασυγκροτήθηκε από τον περασμένο Μάιο, να καταρτισθούν 40 θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα ενσωματωθούν ως υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τους πρώτους μήνες του 2018. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης μητρώων ασθενών για τις 40 αυτές παθήσεις. 

Στο σημείο αυτό, ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε ότι τα δεδομένα των μητρώων είναι απαραίτητο εργαλείο για τη διαμόρφωση φαρμακευτικής πολιτικής και η έλλειψή τους, αποτελεί σημαντικό έλλειμμα στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο των μέτρων, βασικά εργαλεία για τα παραπάνω είναι:
η διαμόρφωση τεκμηριωμένης πρότασης για το ύψος του ετήσιου κλειστού προϋπολογισμού ιγα την τριετία 2019-2012, δεδομένου ότι το σημερινό ύψος δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού,
οι κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία και σε συνδυασμό με θεσμικές αλλαγές που θα αφορούν στην τιμολόγηση, τον προσδιορισμό της τιμής αποζημίωσης και του ύψους της συμμετοχής του ασφαλισμένου.

Σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας, παράλληλα βρίσκονται υπό επεξεργασία ρυθμίσεις που αφορούν:

την κατάρτιση ενιαίου μητρώου φαρμάκων
την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία,
την ανάρτηση των παρακλινικών ελέγχων στα βήματα του πρωτοκόλλου κατά τη συνταγογράφηση και 
τις αλλαγές στις συσκευασίες των φαρμάκων ώστε να μην διαφοροποιούνται οι συσκευασίεςπρωτοτύπων και γενοσήμων, αλλά και για τις χρόνιες παθήσεις να συμπίπτουν με τις μηνιαίες θεραπείες (συσκευασίες 28 ημερών)
τις αλλαγές στη διάρκεια των συνταγών, αλλά και την κατάργηση του περιορισμού των τριών σκευασμάτων ανά συνταγή, καθώς δεν μπορεί να διαπιστωθεί η συνταγογραφική συμπεριφορά ή το προφίλ του ασθενούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου