Στα 850 εκατ. ευρώ "ανεβάζει" ο ΕΟΠΥΥ την υπέρβαση στο κονδύλι του φαρμάκου. Όπως αναφέρεται στην 9η κατά σειρά τροποποίηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού για το 2017, η επιπλέον δαπάνη για τα σκευάσματα που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται σε 751 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 85 εκατ. σε σχέση με την προηγούμενη τροποποίηση. Την ίδια ώρα, κατά 100 εκατ. ευρώ έχουν ξεφύγει τα νοσοκομειακά φάρμακα (επιπλέον 15 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την πρότερη πρόβλεψη). Τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ δείχνουν πως ο έλεγχος του φαρμάκου έχει κυριολεκτικά χαθεί, αφού οι εκτιμήσεις στην αρχή της χρονιάς έκαναν λόγο για υπέρβαση μόλις 132 εκατ. ευρώ στη εξωνοσοκομειακή δαπάνη και 27 εκατ. ευρώ για τη νοσοκομειακή.
Με τον προϋπολογισμό τόσο του ΕΟΠΥΥ, όσο και των δημόσιων νοσοκομείων για τα φάρμακα να παραμένει και φέτος κλειστός (στα 1,945 δισ. ευρώ και 550 εκατ. αντίστοιχα), τα 850 εκατ. ευρώ καλούνται να τα πληρώσουν για ακόμη μια φορά οι φαρμακευτικές μέσω του μηχανισμού claw back και του rebate (αυτόματη επιστροφή της διαφοράς μεταξύ του κλειστού κονδυλίου και της πραγματικής δαπάνης και αναγκαστικές εκπτώσεις).
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη "τρύπα" που έχει καταγραφεί στον προϋπολογισμό του φαρμάκου τα τελευταία χρόνια. Πέρσι, σύμφωνα με στοιχεία των φαρμακευτικών, το rebate είχε ανέλθει σε 303 εκατ. ευρώ, ενώ το claw back είχε εκτοξευτεί στα 451 εκατ. ευρώ. Το 2015 αντίστοιχα, οι εταιρείες του φαρμάκου πλήρωσαν πάνω από 600 εκατ. ευρώ για claw back και rebate, 200 εκατ. περισσότερα σε σύγκριση με το 2014. Οι επιχειρήσεις, ήδη από τους πρώτους μήνες του 2017, είχαν προμηνύσει πως οι δαπάνες θα ήταν κατά πολύ υψηλότερες του κλειστού κονδυλίου, όμως οι τελικές εκτιμήσεις εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ έχουν προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην αγορά, με τις φαρμακευτικές να δηλώνουν πως πια δεν έχουν εξαντλήσει τα όριά τους να καλύπτουν το επιπλέον κόστος.
Το κλίμα στην αγορά του φαρμάκου, όπως τονίζουν στο Capital.gr στελέχη φαρμακευτικών, είναι πιο αρνητικό από κάθε άλλη χρονιά. Τονίζουν επίσης πως μέσα στους επόμενους μήνες δεν αποκλείεται το κύμα αποσύρσεων σκευασμάτων να είναι ακόμη πιο έντονο, ενώ παράλληλα πολλές επιχειρήσεις προσανατολίζονται στο να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των σκευασμάτων που θα κυκλοφορήσουν, προκειμένου να μειώσουν τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν μέσω του rebate και του claw back.
Οι φαρμακευτικές επιρρίπτουν την ευθύνη της υπέρβασης στην αδυναμία του υπ. Υγείας να ελέγξει τη συνταγογράφηση εκ μέρους των γιατρών. Από την άλλη πλευρά, οι φαρμακοβιομηχανίες σημειώνουν πως οι συνεχείς μειώσεις που επέβαλε το υπουργείο στα γενόσημα σκευάσματα οδήγησαν στην αναγκαστική απόσυρση οικονομικών και αποτελεσματικών δραστικών ουσιών από την αγορά και στην υποκατάστασή τους από νέες ακριβότερες δραστικές ουσίες για τις ίδιες ενδείξεις, εκτινάσσοντας τους προϋπολογισμούς. Συμπληρώνουν δε πως οι αναγκαστικές επιστροφές επιβάλλονται οριζόντια, με βάση τον τζίρο των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα αν τα φάρμακα που παράγουν ευθύνονται για τις υπερβάσεις του προϋπολογισμού.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου