Τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο των προϋπολογισμών των 6 πιο δαπανηρών κατηγοριών φαρμάκων ξεκίνησε ο ΕΟΠΥΥ, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Μια απόφαση, όμως, που χρειάστηκε να «κατέβει» από τη Διαύγεια και να αναδημοσιευθεί, μειωμένη κατά 3 σελίδες… Μία απόφαση που φαίνεται να δίνει το σήμα για τις επόμενες διαπραγματεύσεις.
Στην ουσία, λοιπόν, ο ΕΟΠΥΥ υλοποιεί έργο για την «παροχή υπηρεσιών ανάλυσης συνταγογραφικών δεδομένων με σκοπό την πρόβλεψη-εφαρμογή ετήσιων προϋπολογισμών σε επίπεδο φαρμάκου-πάθησης». Η απόφαση, δηλαδή, προσδιορίζει πόσο στοιχίζουν αυτές οι κατηγορίες στον ΕΟΠΥΥ, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει και σε διαπραγματεύσεις, προκειμένου να ορίσει τον αντίστοιχο κλειστό προϋπολογισμό.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως ο στόχος για τη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών είναι αφενός ο έλεγχος της δαπάνης, αφετέρου όμως είναι και ένας τρόπος μείωσης του εθνικού clawback, εφαρμόζοντας μικρότερα εσωτερικά που δεν θα καταγράφονται στο σύνολο. Μάλιστα, στις οικονομικές προτάσεις που καταθέτουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, αναμένεται εμμέσως από τις φαρμακευτικές εταιρίες να ενσωματώσουν ποσοστό του clawback, το οποίο πλέον δεν θα είναι εμφανές, ενώ με τον ορισμό και του κλειστού προϋπολογισμού, η όποια υπέρβαση θα μοιράζεται μεταξύ των εταιριών της κατηγορίας και άρα θα αφαιρείται απο το εθνικό clawback.
Αφού και αναφερθήκαμε στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, πληροφορίες του Virus θέλουν τις 7 εταιρίες που συμμετέχουν με 12 σκευάσματα να έχουν κληθεί να καταθέσουν και 3η οικονομική πρόταση έως τις 15/12, αφού η υποεπιτροπή μάλλον δεν έμεινε ικανοποιημένη από τις προσφορές που έγιναν. Στην πορεία θα συντάξει την εισήγηση της προς την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και αυτή με τη σειρά της θα εισηγηθεί σχετικά στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ. Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μετά το νέο έτος, με τους πιο… ρεαλιστές να εκτιμούν ότι μπορεί να φθάσει και έως το Φεβρουάριο.
Η αποφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ
Στην απόφαση τώρα, πρόκειται για τις κατηγορίες φαρμάκων για διαβήτη, χοληστερίνη, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ΧΑΠ, έλκος και τα αντιπηκτικά, οι οποίες ανήλθαν στα 495 εκατ. ευρώ, σε τιμές λιανικής, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Όπως τονίζεται, η φαρμακευτική δαπάνη επηρεάζεται από 3 παράγοντες:
α)προϊόντα που χάνουν το καθεστώς προστασίας (βιο-ομοειδή, γενόσημα)
β)νέα πρωτότυπα προϊόντα
γ)τάση αναφορικά με τη γήρανση του πληθυσμού και αλλαγή στον επιπολασμό των παθήσεων
Στην διορθωμένη ανάρτηση σημειώνεται πως η “αρμόδια Υπηρεσία απευθύνθηκε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την αποστολή σχετικής προσφοράς, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το κόστος για την υλοποίηση του εν λόγω έργου ανέρχεται στο ποσό των 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Επίσης αναφέρεται η υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί από τη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Παναγιωτάκο Δημοσθένη, Καθηγητή του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, σε χρονικό διάστημα 12 μηνών από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης”. Εισηγούνται και εγκρίνονται η πίστωση και την ανάθεση και ορίζεται πως το έργο θα υλοποιηθεί εντός 12 μηνών από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Στην απόφαση των διπλάσιων σελίδων υπογραμμίζεται πως για τον προσδιορισμό των κλειστών προϋπολογισμών θα πρέπει να καταγραφει το προφίλ των ασθενών, να δημιουργηθούν θεραπευτικά ισοδύναμες ομάδες και να συγκριθεί με το φαρμακοεπιδιημιολογικό προφίλ άλλων χωρών. Περιγραφεται, δε, και η μέθοδος, δηλαδή οι αναλύσεις που θα πρέπει να γίνουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου