Σελίδες

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Τα 1,25 δισ. ευρώ έφτασε ο λογαριασμός προς τις φαρμακευτικές



Στα 1,22 δισ. υπολογίζουν οι φαρμακευτικές τη συνολική επιβάρυνση από αναγκαστικές επιστροφές (προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό ΕΟΠΥΥ και δημόσιων νοσοκομείων) και τις υποχρεωτικές εκπτώσεις προς τον Οργανισμό, προχωρώντας σε έναν πρώτο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε.


Βασιλική Κουρλιμπίνη- Vicky.kourlibini@capital.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι αναγκαστικές επιστροφές (μηχανισμός claw back) υπολογίζονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, ενώ επιπλέον 210 εκατ. είναι η υπέρβαση της δαπάνης των νοσοκομείων για φάρμακα. Τα ποσά αυτά αφαιρούνται από τις πληρωμές των επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, το rebate (αναγκαστικές εκπτώσεις) εκτιμάται σε 460 εκατ. και 50 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η διαφορά σε σύγκριση με το 2016 είναι σημαντική, καθώς η συνολική επιβάρυνση για επιστροφές και εκπτώσεις ήταν 946 εκατ. ευρώ.


Η υπέρβαση στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη είχε ξεκινήσει ήδη από την αρχή του 2017 και κορυφώθηκε κατά τους τελευταίους μήνες. Με το κλειστό μηνιαίο όριο του ΕΟΠΥΥ να ανέρχεται σε 162 εκατ. ευρώ (ποσό που σύμφωνα με τις φαρμακευτικές δεν επαρκεί για να καλυφθεί η ζήτηση από τις συνταγές, η κάλυψη των ανασφάλιστων και το κόστος των εμβολίων), η υψηλότερη διαφορά καταγράφηκε το Μάιο (49 εκατ.), τον Οκτώβριο (76 εκατ.) και το Νοέμβριο (60 εκατ.), ενώ αναμένονται και τα τελικά στοιχεία για το Δεκέμβριο.

Και ενώ και φέτος το όριο του προϋπολογισμού στου ΕΟΠΥΥ παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρσι, οι φαρμακευτικές φοβούνται νέο μεγαλύτερο πλήγμα από τις συνεχείς υπερβάσεις, οι οποίες όπως αναφέρουν πηγάζουν τόσο από την αδυναμία του υπ. Υγείας να ελέγξει τη συνταγογράφηση, όσο και από τα στενά περιθώρια στις παροχές δημόσιας περίθαλψης.

Ούτε όμως οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά είναι θετικές, καθώς πέραν των στενών ορίων που παραμένουν στο κονδύλι του φαρμάκου, από φέτος τα νέα καινοτόμα σκευάσματα που έρχονται στην ελληνική αγορά θα περνούν από αξιολόγηση προκειμένου να αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (να ενταχθούν δηλαδή στη θετική λίστα).

Αξιολόγηση θα γίνει, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός, και για όσα ήδη κυκλοφορούν και αποζημιώνονται, με προτεραιότητα στις θεραπείες υψηλού και μεσαίου κόστους. Στελέχη από το χώρο του φαρμάκου αναφέρουν πως το τέλος εισόδου των θεραπειών (ύψους 25% που επιβλήθηκε το 2017) και η αναθεώρηση της λίστας των ακριβών φαρμάκων, σε συνδυασμό με τις υψηλές απαιτήσεις για την κάλυψη του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων θα δημιουργήσουν νέες παρενέργειες στην αγορά, προβλέποντας μάλιστα αποσύρσεις φαρμάκων ή τη μη είσοδο νέων από όσες φαρμακευτικές θα κρίνουν πλέον ασύμφορη την κυκλοφορία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου