Το ωράριο και οι χαμηλές αμοιβές σπρώχνουν τους γιατρούς να αρνηθούν τις συμβάσεις με τον Οργανισμό, κλονίζοντας έτσι τα ούτως ή άλλως σαθρά θεμέλια της Πρωτοβάθμιας Υγείας
Μάρθα Καϊτανίδη | ΤΑ ΝΕΑ |
Για αμοιβή μόλις «0,75 ευρώ ανά ασθενή» κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στην επιστολή που απέστειλε στην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας
Με ηχηρό «όχι» απαντούν στο κάλεσμα του ΕΟΠΥΥ για συμβάσεις με περίπου 2.800 οικογενειακούς γιατρούς (παθολόγοι, γενικοί ιατροί και παιδίατροι) οι εκπρόσωποι του κλάδου. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα ισχυρό μέτωπο που απειλεί τα ούτως ή άλλως αδύναμα θεμέλια της νέας και διαχρονικά πολύπαθης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Στη μακρά αλυσίδα των αντιδράσεων προστέθηκε χτες και αυτή της Πανελλήνιας Ενωσης Παθολόγων Ελλάδας, ενώ είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις διαμαρτυρίας από την Ενωση Γενικής Ιατρικής, την Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και τον Ιατρικό Σύλλογο Αττικής.
Μάλιστα, στην περίπτωση των παθολόγων η «εντολή» είναι σαφής: να μην υπογράψουν οι παθολόγοι και οι παιδίατροι τις σχετικές συμβάσεις. Αντίθετα, τους ζητείται να περιμένουν τις ενέργειες των εκπροσώπων τους, οι οποίοι καλούνται σε κοινή δράση και συσπείρωση.
Υπενθυμίζεται ότι οι οικογενειακοί γιατροί θα αμείβονται πλέον με πάγια αντιμισθία, με τη μηνιαία αμοιβή των παθολόγων και των γενικών ιατρών να διαμορφώνεται στα 1.600 ευρώ (μεικτά, σύμφωνα με πηγές του Οργανισμού). Αντίστοιχα, για τους παιδιάτρους έχει οριστεί μισθολογικό ταβάνι 2.000 ευρώ.
Επιπρόσθετα, οι νέες συμβάσεις - η πρόσκληση έχει ισχύ έως τα τέλη του μήνα - προβλέπουν ότι οι παθολόγοι και οι γενικοί ιατροί θα έχουν υπό την ευθύνη τους πληθυσμό αναφοράς που δεν πρέπει να ξεπερνά τους 2.250 κατοίκους της περιοχής όπου έχει επαγγελματική έδρα ο γιατρός. Αντίστοιχα, για τους παιδιάτρους ο πληθυσμός αναφοράς ορίζεται σε 1.500 ανήλικους κατοίκους.
«0,75 ευρώ ανά ασθενή». Υπό τα δεδομένα αυτά - που αλλάζουν άρδην τη σχέση εργασίας των ιδιωτών γιατρών με τον Οργανισμό -, οι εκπρόσωποι των παθολόγων εξανίστανται, κάνοντας λόγο για «εξαθλίωση», «αφανισμό» και «φτωχοποίηση» των γιατρών.
Ενδεικτική είναι και η τοποθέτηση του ΠΙΣ, που σε πρόσφατη ανακοίνωση περιγράφει ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο οδηγεί τους ιδιώτες γιατρούς σε αδιέξοδο. «Πάγια αντιμισθία σε χαμηλά επίπεδα στον χώρο του ιδιωτικού ιατρείου, με μεγάλες λειτουργικές δαπάνες, σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, σημαίνει μηδαμινό ή και αρνητικό καθαρό εισόδημα. Οι προϋποθέσεις του ωραρίου λειτουργίας των οικογενειακών γιατρών για τους ασφαλισμένους δεν αφήνουν περιθώρια ελεύθερου χρόνου για ασθενείς οι οποίοι επιθυμούν να εξεταστούν ιδιωτικά» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάνει ένα βήμα παραπέρα, καθώς σε επιστολή που απέστειλε τόσο στην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ όσο και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρινίζει ότι η αμοιβή των οικογενειακών γιατρών «κοστολογείται σε μόλις 0,75 ευρώ ανά ασθενή».
Το ποσό αυτό, όπως σχολιάζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, «αντιλαμβάνεστε ότι είναι ιδιαιτέρως χαμηλό».
Μοιραία, ο ιατρικός κλάδος ζητά να ματαιωθεί η τρέχουσα προκήρυξη και να τεθεί σε διαβούλευση με τον ΠΙΣ και τις επαγγελματικές ενώσεις για τη σύναψη αξιοπρεπών συμβάσεων.
ΜΑΧΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ. Εν τω μεταξύ, η πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ έχει προκαλέσει και μια δεύτερη διαμάχη, που εξελίσσεται εντός του ιατρικού κλάδου.
Ειδικότερα, η Ενωση Παθολόγων επιμένει ότι πρέπει «να γίνει διαχωρισμός και απεμπλοκή της ειδικότητάς τους από αυτήν του γενικού ιατρού και να αποδοθεί στην ειδικότητα της εσωτερικής παθολογίας ο ρόλος και το κύρος που της αξίζει και δικαιούται…».
Επιπλέον η Ενωση επιρρίπτει την ευθύνη στην οδό Αριστοτέλους εξαιτίας της μη οριοθέτησης και σύγχυσης των δύο ειδικοτήτων, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι το ζητούμενο δεν είναι η ρήξη αλλά η αναβάθμιση του ρόλου του γιατρού μέσω κοινών αγώνων με τις ενώσεις των άλλων ειδικοτήτων.
Σε κάθε περίπτωση και ενώ οι θεσμοί εμφανίζονται να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ΠΦΥ, καλώντας την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κινηθεί με γοργούς ρυθμούς, η μεταρρύθμιση ήδη… αιμορραγεί λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης των γιατρών. Είναι ενδεικτικό ότι στο συμπληρωματικό Μνημόνιο υπογραμμίζεται ότι το δίκτυο των οικογενειακών γιατρών πρέπει να στηθεί άμεσα (έως την άνοιξη), με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή και το νέο, αυστηρό σύστημα παραπομπών σε εξειδικευμένο γιατρό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου