Σελίδες

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Από 5 προεδρικά διατάγματα θα βγει το νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη



Έφοδο έκανε η Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης.

IATRONET.GR

"Όλοι οι υπάλληλοι των κλινικών μεταξύ των οποίων και οι γιατροί θα είναι μισθωτοί." Όλες οι κλινικές πρέπει να αποκτήσουν ΜΕΘ". Οι Γενικές Κλινικές μπορούν να αποκτήσουν ψυχιατρικό τμήμα και οι Ψυχιατρικές μπορούν να αναπτύξουν Παθολογικό και Χειρουργικό τμήμα. Σε περίπτωση πλημμελήματος, ο κλινικάρχης πρέπει να παραιτηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο. Αυξάνεται το όριο των κλινών ανά ειδικότητα με διαφορετικά όμως κριτήρια για Αθήνα-Θεσσαλονίκη από την μία, επαρχία από την άλλη".

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα μαντάτα που φέρνει το καινούργιο νομοσχέδιο, για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα, αναφέρει στο Ιatronet παράγοντας με τον οποίο συνομιλήσαμε και συμμετέχει στην Επιτροπή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η χρονική καθυστέρηση που υπάρχει είναι διότι μελετάται σε λάθος βάση, λαμβάνοντας υπόψη 5 προεδρικά διατάγματα που κάνουν αναφορά σε ιδιωτικές κλινικές και όχι στα 2 που αφορούν αποκλειστικά τις ιδιωτικές κλινικές. 

Την ίδια στιγμή, οι ενστάσεις είναι πολλές, καθώς κάποια μέτρα οδηγούν την αγορά σε νέες στρεβλώσεις. Για παράδειγμα, όσον αφορά τις μονάδες που λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο νόμος λέει σε μία κλινική π.χ. 100 κλινών πρέπει να διατίθενται 20 κλίνες στο παθολογικό τμήμα και 20 στο χειρουργικό. Οι εναπομένουσες 60 κλίνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη 8 ειδικοτήτων, με την κάθε μία να χρησιμοποιεί 10 κλίνες. Μία αντίστοιχη αριθμού κλινών κλινική στην επαρχία, ο νόμος λέει ότι πρέπει να διαθέτει 10 κλίνες για το παθολογικό τμήμα και 10 για το χειρουργικό. Οι εναπομένουσες 80 μπορούν να χρησιμοποιηθούν από 16 ειδικότητες, με την κάθε μία να χρησιμοποιεί 5 κλίνες. 

Το κλίμα στα ενδότερα της Επιτροπής κάθε άλλο παρά καλό είναι, αναφέρουν οι πηγές μας, συμβάλλοντας σε αυτό και η πρόσφατη έφοδος που έκανε η Γενική Γραμματεία Συντονισμού του γραφείου της Κυβέρνησης σε κάποια πρόσφατη συνάντηση λόγω της πολύ μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στη σύνταξή του. Σύμφωνα με πηγές μας, κατά την Έφοδο, από τα επτά μέλη της Επιτροπής, η Γενική Γραμματεία συνάντησε μόλις τα 2, καθώς τα υπόλοιπα πέντε απουσίαζαν. 

Η επόμενη συνάντηση της Επιτροπής έχει καθοριστεί για την Παρασκευή και το κλίμα ήδη είναι βαρύ, καθώς πληροφορίες λένε ότι και σε αυτή την συνάντηση θα είναι η Γενική Γραμματεία Συντονισμού από το γραφείο της κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείεται και η παρουσία τεχνικών κλιμακίων.

2 σχόλια:

  1. Ξεκινήστε πρώτα από την ασφαλή στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων με νοσηλευτές, με πλήρη τήρηση των Πρωτοκόλλων, με ορθή εφαρμογή των κανόνων Υγιεινής & Ασφάλειας (σαφής αιτία των ενδο-νοσοκομειακων λοιμώξεων) και μετά, αφού τα ολοκληρώσετε, ασχοληθείτε με τους ιδιώτες παρόχους. Εδώ το 100% των Βιο-παθολόγων είναι συμβεβλημένοι με το κατά τα άλλα "φιλολαϊκό" Ε.Σ.Υ/Π.Ε.Δ.Υ. και τα νοσοκομεία λειτουργούν με -καινούργιους- Αξονικούς/Μαγνητικούς Τομογράφους και Εργαστήρια μέσω των δωρεών του Κ.Π.Ι.Σ.Ν. Απλώς σκεφθείτε τί θα προκύψει αν -ως δια μαγείας- "κλείσουν" οι ιδιώτες........Βεβαίως, στο ελάχιστό σας μυαλό, το πρότυπο είναι οι "ήρωες Κουβανοί γιατροί", με τους οποίους ούτε είχατε ούτε θα έχετε ποτέ την παραμικρή συνάφεια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέραν των δημόσιων νοσοκομείων,που πρέπει να λειτουργούν σωστά,καλό είναι να μπούν κανόνες και για τα ιδιωτικά.
    Ας πάρουμε ένα μόνο θέμα ,για την ηλικία των γιατρών που προσφέρουν υπηρεσίες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, κλινικές ή ακόμη και σε ιδιωτικά ιατρεία. Μερικοί απ' αυτούς κοντέβουν τα 90!!
    Θα πρέπει να τεθεί το θέμα ώστε αν όχι για τα ιδιωτικά ιατρεία,για τις κλινικές και τα ιδιωτικά νοσοκομεία να υπάρχει ηλικιακό όριο εργασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή