Σελίδες

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

“Ναι” των Ελλήνων στα ΜΗΣΥΦΑ



Το 74% θεωρούν ότι η χρήση των ΜΗΣΥΦΑ είναι πιο άμεση και αποτελεσματική διαδικασία από την επίσκεψη στο ιατρό.

ΙΑΤRONET

Επτά στους δέκα Έλληνες δείχνουν εμπιστοσύνη στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Πρόκειται για σκευάσματα, για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή και αφορούν αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων και ασθενειών.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), τα ΜΗΣΥΦΑ έχουν γίνει αποδεκτά από τους πολίτες και τους φαρμακοποιούς.

Στη μελέτη γίνεται αναφορά στη διεθνή εμπειρία από την ανάπτυξη της αυτοφροντίδας (self - care).

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), Βασίλης Σερέτης σημείωσε τα εξής:

“Οι νέες θέσεις εργασίας με το άνοιγμα της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ, η υλοποίηση νέων επενδύσεων, η ελάφρυνση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και η ενίσχυση των δημόσιων εσόδων από πωλήσεις ΜΗΣΥΦΑ μέσω φόρων, με παράλληλη αποσυμφόρηση δομών Υγείας, είναι τα σημαντικά οφέλη από την ανάπτυξη της αυτοφροντίδας”.

Σύμφωνα με τον κ. Σερέτη, η ενίσχυση της αυτοφροντίδας είναι καθοριστική για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Ελάφρυνση

Αντίστοιχες μελέτες (ΕΣΔΥ) στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η μετατροπή μόνο του 5% συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε ΜΗΣΥΦΑ, θα συνέβαλε στην ελάφρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης περίπου κατά 160 εκατομμύρια ευρώ.

“Όλα τα στοιχεία από ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οργανισμούς επιβεβαιώνουν ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αυτοφροντίδα, το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την Κοινωνική Ασφάλιση και τη Δημόσια Υγεία είναι 6 ευρώ”, συμπλήρωσε ο κ. Σερέτης.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα, η ανάγκη ανάπτυξης της αυτοφροντίδας αναγνωρίζεται σε μεγάλο βαθμό και από τους πολίτες. Είναι ενδεικτικό ότι κατά 74% θεωρούν ότι η χρήση των ΜΗΣΥΦΑ είναι πιο άμεση και αποτελεσματική διαδικασία από την επίσκεψη στο ιατρό, ενώ το 64% εκτιμά ότι είναι και πιο οικονομική από την ιατρική συνταγή ή την ιατρική επίσκεψη.

Φαρμακοποιοί

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ανάπτυξη της αυτοφροντίδας συνδέεται άμεσα με την ενδυνάμωση του ρόλου του φαρμακοποιού ως σημαντικού συμβούλου υγείας καθώς και η συνεχής ενίσχυση της προσφοράς ασφαλών, αποτελεσματικών και καινοτόμων φαρμάκων.

Το σύνολο σχεδόν των φαρμακοποιών (98%) πιστεύει ότι μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στο ρόλο ως συμβούλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ οι 9 στους 10 αξιολογούν τα ΜΗΣΥΦΑ ως ασφαλή φάρμακα.

Ο γενικός διευθυντής του ΕΦΕΧ Γιώργος Δόκιος ανέδειξε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη υλοποίησης προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης φαρμακοποιών.

Επιπλέον Πληροφορίες

1 σχόλιο:

  1. Η ΜΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΟ
    ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή