Σελίδες

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Καυστικός Φωτήλας: Τελικά τι θέλουμε; Την ευφορική ή την ιατρική χρήση της κάνναβης;



Την απορία του ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός του νομοσχεδίου για την «παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης» εξέφρασε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και αναπληρωτής τομεάρχης υγείας της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής & Εμπορίου.
Onmed.gr

Ο κ. Φωτήλας διευκρίνισε ότι όλοι συμφωνούν οι ασθενείς να έχουν άμεση πρόσβαση σε όποια φαρμακευτικά σκευάσματα θα τους βοηθήσουν, σύμφωνα με τα ιατρικά δεδομένα. Όμως, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αφορά σε αυτό το θέμα, αφού ουσιαστικά όλα τα σοβαρά θέματα ζητά να ρυθμίζονται μέσω Υπουργικών Αποφάσεων. Επιπλέον, 14 χώρες της Ε.Ε. έχουν ήδη νομοθετήσει την ιατρική χρήση της κάνναβης αλλά καμιά δεν έχει προτείνει αυτή την ανεξέλεγκτη καλλιέργεια κάνναβης (χασίς) που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Καταρχάς, να ξεκινήσω λέγοντας ότι δύο τινά συμβαίνουν: 
Ή η πρόταση του Γρηγόρη Ψαριανού και του «Ποταμιού» είναι εκτός τόπου και χρόνου στο πρώτο της, τουλάχιστον, μέρος, όπου μιλούσε για την αποποινικοποίηση της ευφορικής χρήσης της κάνναβης – διότι αυτό το νομοσχέδιο θεωρείται ότι δεν αγγίζει αυτό το κομμάτι Ή ο Γρηγόρης Ψαριανός μέσω αυτού του νομοσχεδίου βλέπει την αρχή της δυνατότητας να βρει ευκαιρία η πρότασή του και να γίνει πραγματικότητα.

Επειδή γνωρίζω τον Γρηγόρη Ψαριανό, ξέρω ότι δεν συνηθίζει να είναι άστοχος ούτε να είναι εκτός τόπου και χρόνου. Άρα, τείνω να πιστέψω και γνωρίζοντας την ευφυΐα και τη διορατικότητα του ότι μέσα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ο Γρηγόρης Ψαριανός βλέπει τη δυνατότητα να περάσουμε από την ιατρική χρήση στην ευφορική χρήση της κάνναβης – κάτι που δεν συζητείται σήμερα.

Επίσης, να πω ότι μου προκαλεί εντύπωση ότι δεν βλέπω τον κ. Καρανίκα, ο οποίος, όπως δήλωσε και ο κ. Υπουργός Οικονομίας είναι ο εμπνευστής αυτού του νομοσχεδίου. Ο κ. Υπουργός το δήλωσε στη διϋπουργική συνέντευξη και μάλιστα τον ευχαρίστησε, απλά θα περίμενα να τον δω και εδώ.

Θέλω να πιστεύω ότι κανένας σε αυτή την αίθουσα δεν είναι τόσο στενόμυαλος και τόσο ανάλγητος, ώστε να μην πιστεύει και να μην επιθυμεί όλοι οι ασθενείς, στους οποίους η ιατρική επιστήμη έχει διαπιστώσει ότι αυτά τα φαρμακευτικά σκευάσματα τους κάνουν καλό, πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση - όχι σήμερα, όχι αύριο, αλλά χθες. Το κλείνουμε, λοιπόν, αυτό.

Το θέμα είναι ο σκοπός αυτού του νομοσχέδιου ή τέλος πάντων, αυτό που θα γίνει αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο ως έχει. Σκοπός είναι οι ασθενείς να καλυφθούν φαρμακευτικά και να έχουν την δυνατότητα να έχουν αυτού του είδους τα σκευάσματα;
Όχι, θα μου επιτρέψετε να πω, δεν είναι αυτός ο σκοπός ή τουλάχιστον, δεν είναι μόνο αυτός ο σκοπός του νομοσχεδίου.

Η κάλυψη των αναγκών των ασθενών πρέπει και μπορεί να επιτευχθεί είτε με την εισαγωγή των συγκεκριμένων σκευασμάτων είτε αν θέλουμε να έχουμε μια πιο προσιτή τιμή - γιατί φαντάζομαι ότι αυτό είναι και το ζητούμενο στο τέλος της ημέρας - με την περιορισμένη καλλιέργεια και μεταποίηση από ένα κρατικό φορέα. Διότι υπενθυμίζω ότι μιλάμε για ένα επικίνδυνα ερεθιστικό ναρκωτικό. Το λέει η Αιτιολογική Έκθεση, δεν το λέω εγώ.

Πρώτα απ' όλα θα μπορούσε να γίνει μια μελέτη για να διαπιστώσουμε πόσους αφορά, διότι όταν θέλουμε να καλύψουμε την ανάγκη ασθενών, πρέπει να δούμε και σε πόσους αφορά. Εδώ δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη μελέτη ή τουλάχιστον δεν μας έχει δοθεί που να ξέρουμε πάνω-κάτω πόσους αφορά αυτό το νομοσχέδιο.

Θα ήθελα, να αναφέρω, ότι 14 χώρες όντως έχουν νομοθετήσει την ιατρική χρήση της κάνναβης. Δεν υπάρχει ούτε μία χώρα στην Ευρώπη, ούτε μια χώρα στον κόσμο - θα μου επιτρέψετε να πω - που να έχει νομοθετήσει κάτι αντίστοιχο. Δηλαδή, εάν το νομοσχέδιο «περάσει» ως έχει, η χώρα μας θα μετατραπεί στην πρώτη χώρα της Ε.Ε., που θα προβεί σε μαζική καλλιέργεια κάνναβης, αυτό είναι δεδομένο. Δεν υπάρχει άλλη χώρα.

Είναι μήπως σκοπός του νομοσχεδίου η δημιουργία μιας επένδυσης και η δυνατότητα της χώρας μας να παράγει, να εξάγει τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα με σκοπό το ίδιο του κέρδος; Το είπε και ο κ. Υπουργός στη διϋπουργική.

Εμείς ξέρετε στη Ν.Δ. δεν είμαστε κατά ούτε της αναπτυξιακής επένδυσης ούτε της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, γιατί αυτά είναι δουλειές και εμείς στη Ν.Δ. μιλάμε πάντα για δουλειές, δουλειές, δουλειές. Αλλά άλλο δουλειές και άλλο «δουλειές με φούντες».

Αυτό, λοιπόν, θα μπορούσε να γίνει, αν πραγματικά θέλαμε να κάνουμε μια επένδυση με ασφαλείς όρους είτε από το κράτος είτε από συγκεκριμένους ιδιώτες σε συνεργασία ίσως και με το κράτος και πάντα σε κάθε περίπτωση με την αυστηρή εποπτεία του κράτους.

Πολύ φοβάμαι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι ο σκοπός του νομοσχεδίου δεν είναι αυτός, αλλά είναι η αρχή της απελευθέρωσης της χρήσης της κάνναβης και για ευφορικούς λόγους, με πρόσχημα τη φαρμακευτική χρήση.

Να θυμίσω, ότι πριν από ένα μήνα, έγινε ένα φεστιβάλ κάνναβης, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας Αττικής, όπου ο καθένας μπορούσε, να αγοράσει σπόρους για να φυτέψει χασίσι, μπορούσε να αγοράσει ναργιλέδες, πίπες και ένα σωρό τέτοια πράγματα, μπορούσε να αγοράσει μέχρι και συσκευές για καλλιέργεια χασίς στο σπίτι. Αυτά πουλιόντουσαν μέσα στο φεστιβάλ. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Το φεστιβάλ που ήταν υπό την αιγίδα του ελληνικού κράτους.

Με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νομοθέτης πραγματικά δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες, που έχουν κλείσει το 21ο της ηλικίας τους, να καλλιεργούν χασίς και να παράγουν φαρμακευτικά σκευάσματα. Φανταστείτε, δηλαδή τώρα εκατοντάδες ή χιλιάδες καλλιεργητών σε όλη τη χώρα. Πείτε μου εσείς ποιος ελεγκτικός μηχανισμός θα εγγυηθεί, ότι δεν θα υπάρξει παραεμπόριο, όταν δεν υπάρχει καμιά δέσμευση, ούτε για ποσοτικοποίηση της παραγωγής, ούτε για το αν αυτή θα απορροφάται στο σύνολο της από την πολιτεία.

Δεν προβλέπεται καν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλλιέργεια είναι να υπάρχει προηγουμένως μια σύμβαση πώλησης της ποσότητας με την όποια ιδιωτική εταιρία θα ‘ρθει να το αγοράσει. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το προϊόν μπορεί να μένει αδιάθετο. 
Προβλέπεται μάλιστα μέσα στο νομοσχέδιο ότι θα υπάρχει αδιάθετο προϊόν και ότι αυτό θα μπορεί να αποθηκεύεται για πέντε χρόνια. Δηλαδή για πέντε χρόνια θα υπάρχουν αποθήκες σε όλη την Ελλάδα γεμάτες με χασίς. Αυτή είναι η αλήθεια.

Όσον αφορά για τις μελέτες, εγώ δε θα θίξω τις μελέτες, που έχουν να κάνουν με τους ασθενείς και αν τους κάνει καλό, αυτό θα το κρίνουν οι ιατροί τους - αν τους κάνει καλό και πώς πρέπει να τους χορηγείται. 
Εγώ θα θίξω μελέτες που υπάρχουν στο Κολοράντο και στην Αγγλία για το πώς σε μέρη, όπου επετράπη αυτού του είδους η καλλιέργεια για ασθενείς, πέρασε η χρήση και είχαμε αύξηση 48% στο Κολοράντο για παράδειγμα, των ανθρώπων που δεν είναι ασθενείς και κάνουν χρήση κάνναβης από τότε όπου απελευθερώθηκε η ιατρική κάνναβη.
Επειδή άκουσα και το επιχείρημα, ότι δεν θα μπορεί ο καθένας να κάνει μια τέτοια επένδυση, γιατί αυτή η επένδυση είναι ακριβή.

Δηλαδή, εδώ τι λέμε; Όταν η κυβέρνηση έλεγε ότι το τηλεοπτικό πεδίο δεν μπορεί να το διαμορφώσει η αγορά, αλλά θα βάλουμε τόσες άδειες, τώρα το πεδίο της καλλιέργειας χασίς στον τόπο, θα το αφήσουμε να το διαμορφώσει η αγορά; Αυτό λέμε.
Όπως, βέβαια, δεν είναι λύση και οι όποιες ρυθμίσεις να έρθουν με μια Κ.Υ.Α. (Κοινή Υπουργική Απόφαση) και πόσο μάλλον όταν γνωρίζουμε πώς συντονιστής του όλου εγχειρήματος είναι ο κ. Καρανίκας.

Ο ίδιος ο κ. Ξανθός, στη διϋπουργική συνέντευξη, μίλησε για το ενδεχόμενο μέσω της Κ.Υ.Α., της δυνατότητας της πώλησης του ανθού, της φούντας δηλαδή, χωρίς καμία καλλιέργεια, ως τελικό προϊόν, χωρίς καμία περαιτέρω επεξεργασία.

Κλείνω, λοιπόν, λέγοντας τούτο: Φέρτε όλες τις προϋποθέσεις και όλες τις δικλείδες, ως διατάξεις του νομοσχεδίου. Γιατί; Διότι δεν σάς έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Και αφού τις φέρετε και δούμε πώς θα είναι αυτό το νομοσχέδιο, τότε να κάτσουμε να συζητήσουμε. Αλλά, το να συνηγορήσουμε στο να γίνει η χώρα μας μια απέραντη πεδιάδα καλλιέργειας κάνναβης (χασίς), δεν μπορούμε να το κάνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου