Σελίδες

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Ακέφαλος παραμένει ο ΕΦΚΑ – σκόνταψε στα σκαλιά της ΗΔΙΚΑ

Άννα Στεργίου - http://www.ypaithros.gr/

Δεν βγήκε προς το παρόν, λευκός καπνός για τον νέο υποψήφιο πρόεδρο του ΕΦΚΑ. Η πρόταση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, για τον νέο πρόεδρο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), σκόνταψε στα σκαλιά της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Ελλείψει μιας ψήφου, είχαμε ισοψηφία των κυβερνητικών Ναι, με τα Όχι-Παρών, της αντιπολίτευσης, διότι η Εύη Καρακώστα, κυβερνητική βουλευτής δεν βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα, για να υπερψηφίσει την υποψηφιότητά του. Ο διορισμός του εκκρεμεί λοιπόν και φάνηκε κι η δυσθυμία ορισμένων κυβερνητικών βουλευτών, να την υπερψηφίσουν μετά τα όσα παρουσιάστηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. 

Τι συνέβη όμως ; Κάθε πρόεδρος φορέα, που προτείνεται από το κυβερνών κόμμα, πρέπει να περάσει από διακομματική επιτροπή της Βουλής. Συγκεκριμένη για την εκλογή και στον ΕΦΚΑ, βάσει του άρθρου 49Α, του Κανονισμού της Βουλής, προβλέπεται για να πάρει κάποιος τη θέση, ως επικεφαλής οργανισμού οφείλει να πάρει την έγκριση της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Η διαδικασία για διορισμό του Στάθη Μαρίνου. Αυτό συνέβη και την περασμένη Τετάρτη, ώσπου ο τομεάρχης Ασφαλιστικού της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, παρουσίασε έγγραφα, που στοχοποιούσαν τον υποψήφιο πρόεδρο, ζητώντας να διευκρινίσει αν ήταν ο ίδιος, που ενώ είχε θέση διοικητική στην ΗΔΙΚΑ, κοντά στον επικεφαλής και την ίδια στιγμή έδινε δουλειές σε εταιρία που είχε από κοινού με το συνέταιρό του, Γιώργο Καρκαλή, ο οποίος πήρε μάλιστα τις τελευταίες ημέρες με απευθείας ανάθεση ποσό ύψους 20.000 ευρώ. 

Ο νέος υποψήφιος πρόεδρος, στη θέση του παραιτηθέντος Μπακαλέξη, δεν αρνήθηκε το γεγονός, ότι ήταν στην ΗΔΙΚΑ κι είχε συνέταιρο τον κ.Καρκαλή, αλλά ότι ο ίδιος είχε αποχωρήσει από την εταιρία κι ο συνέταιρός του, ήταν ελεύθερος επαγγελματίας. Παρά την παρέμβαση και στήριξη του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο Γιώργος Βαρεμένος, β΄αντιπρόεδρος της Βουλής, έκανε λόγο για θετική ψήφο με ερωτηματικό, ενώ η επόμενη, γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, είπε ότι ψηφίζει, όπως ο προλαλήσας` ανάλογη δε ήταν και η αντίδραση του κυβερνητικού βουλευτή Γεράσιμου Μπαλαούρα. 

Έτσι, η ψηφοφορία κινήθηκε ως εξής: Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, ΝΑΙ, Σωκράτης Βαρδάκης ΝΑΙ, Γιώργος Βαρεμένος (θετικό με ερωτηματικό), Τασία Χριστοδουλοπούλου (όπως ο προλαλήσας), Γεράσιμος Μπαλαούρας (το ίδιο), Γρηγόρης Στογιαννίδης ΝΑΙ, Νίκος Φίλης ΝΑΙ κι από ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΝΑΙ). Από ΝΔ, καταψήφισαν Γιάννης Βρούτσης, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Τραγάκης, Κωστής Χατζηδάκης και καταψήφισε κι ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος της ΧΑ. Παρών ψήφισαν Δημήτρης Κρεμαστινός (ΔΗΣΥ) Γιώργος Λαμπρούλης(ΚΚΕ), Σπύρος Λυκούδης (ΠΟΤΑΜΙ), Γιάννης Σαρίδης (Ενωση Κεντρώων). Η Νέα Δημοκρατία δια των εκπροσώπων έθεσε θέμα και για τη συμπεριφορά του κ.Μαρίνου διότι επί προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Βουλή, είχε καταγγείλει 3 υπαλλήλους, για τη χρήση καμερών, οι οποίοι αθωώθηκαν τελικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου