110 εκατ. ευρώ ήταν συνολικά τη χρονιά που πέρασε η διαφορά ανάμεσα στον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές κλινικές και τις υποβολές των επιχειρήσεων, με βάση την ζήτηση για υπηρεσίες από τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.
Όπως αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη από το χώρο των κλινικών, ενώ το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ είχε καθοριστεί στα 255 εκατ. ευρώ (όπου περιλαμβάνεται το κόστος για νοσηλείες, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείες, οι Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, οι ακτινοθεραπείες, οι εμβολισμοί και τα καρδιοχειρουργικά), οι υποβολές των επιχειρήσεων του κλάδου άγγιξαν τα 365 εκατ. ευρώ.
Η διαφορά αυτή θα επιστραφεί από τις ιδιωτικές κλινικές υπό τη μορφή του claw back (όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους συμβεβλημένους παρόχους του Οργανισμού) και ήδη οι επιχειρήσεις κάνουν λόγο για μηδενική ρευστότητα στην αγορά.
Όπως σημειώνει στο Capital.gr o πρόεδρος της Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών Γ. Σαραφιανός, το σύνολο των κλινικών βρίσκεται αυτή τη στιγμή "στο κόκκινο” και πολλές από αυτές βρίσκονται στα πρόθυρα αναστολής λειτουργίας. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι μεγαλύτερο για τις μικρές μονάδες που λειτουργούν στην Αττική, όπου ο ανταγωνισμός είναι υψηλότερος.
Την ίδια στιγμή οι κλινικές παραμένουν απλήρωτες από το Νοέμβριο, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός ανάμεσα στις απαιτήσεις του claw back από τις επιχειρήσεις και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ για την περίοδο 2012-15.
Ήδη έχουν αποσταλεί από τον ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές τα σημειώματα claw back για το πρώτο εξάμηνο του 2017. Για το πρώτο εξάμηνο, τα ποσοστά επιστροφής ανέρχονται στο 35,73% για την νοσηλεία, 15,36% για την αιμοκάθαρση και 48,38% για τους υπερήχους. Προσθέτοντας το 5% rebate επί του τιμολογίου και μεσοσταθμικά 35% περικοπές από τους ιατρικούς ελέγχους, τότε οι υποχρεωτικές περικοπές ανέρχονται σε ποσοστά 75% για την νοσηλεία, 30% για την αιμοκάθαρση και 55% για τους Υπερήχους.
Τα ποσά θα κρατηθούν σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, 16,66% για κάθε επόμενη πληρωμή.
"Τα σημειώματα claw back που απεστάλησαν, σε επιταγή μνημονιακών υποχρεώσεων που υπέγραψαν προηγούμενες Κυβερνήσεις αλλά συνεχίζει ως μόνιμο μέτρο, είναι μικρότερα ως ποσοστά, όμως εξακολουθούν να είναι άδικα και καταστροφικά για τους παρόχους”, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών. Ο λόγος που σε ορισμένους κωδικούς τα ποσά του claw back είναι σχεδόν μηδενικά, όπως η νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ήταν αποτέλεσμα δημιουργίας νέου υπο-κωδικου που χρηματοδοτήθηκε με τα αναγκαία κονδύλια, ύστερα από αίτημα της ΠΕΙΚ προς την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όπως εξηγεί η Ένωση.
Την προηγούμενη Πέμπτη υπήρξε συνάντηση μεταξύ της ΠΕΙΚ και του διοικητή του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ ανέφερε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για την αύξηση του προϋπολογισμού, αν δεν υπάρξει διαφορετική εισήγηση από τους θεσμούς. Και φέτος λοιπόν το όριο του κλειστού προϋπολογισμού παραμένει στα 255 εκατ. ευρώ.
Επί του παρόντος αναμένονται τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν εικόνα για το πως κυμάνθηκαν οι δαπάνες, θεωρούν ωστόσο βέβαιο πως και πάλι θα έχει σημειωθεί σημαντική υπέρβαση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου