Σελίδες

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Σχέδιο για μειωμένη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα γενόσημα φάρμακα – Σε ποιες ασθένειες είναι «δημοφιλή»

Ένα στα 3 φάρμακα που χορηγούνται στην Ελλάδα είναι γενόσημο, αλλά ακόμα η χώρα μας δεν έχει φτάσει το μνημονιακό στόχο του 40% που είχε οριστεί για τον Δεκέμβριο του 2017, ούτε βέβαια το στόχο του 60% που πρέπει να έχει φτάσει στο τέλος του 2018, όπως προβλέπεται από τις αντίστοιχες συμφωνίες με τους θεσμούς.

athina984.gr

Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ένα σχέδιο προκειμένου να προσεγγίσει τους στόχους, αλλά ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ο ασφαλισμένος που θα επιλέγει γενόσημο φάρμακο θα έχει μηδενική ή ελάχιστη συμμετοχή στο κόστος προμήθειας φαρμάκων.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, μόλις ένα στα τρία φάρμακα (συσκευασίες) που χορηγούνται σε Έλληνες ασθενείς είναι γενόσημα.

Αν και παρατηρείται μία μικρή αύξηση στην κατανάλωση γενόσημων φαρμάκων σε σύγκριση με τα πορηγούμενα χρόνια, η χώρα μας έχει ακόμα τα χαμηλότερα ποσοστά διείσδυσης γενοσήμων φαρμάκων, με μόλις 33,2% έναντι μέσου όρου 66,9% στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «18». Στην Ιταλία η διείσδυση των γενοσήμων είναι 44%, στην Πορτογαλία 50,3% και στην Ισπανία 51,1%.

Υψηλή κατανάλωση γενοσήμων σε κάποιες ασθένειες

Ωστόσο, σε κάποιες θεραπευτικές κατηγορίες τα γενόσημα έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό είναι πως το 47% των φαρμάκων που χορηγούνται σε Έλληνες ασθενείς με νόσο Alzheimer είναι γενόσημα.

Επίσης, η διείσδυση των γενοσήμων στα φάρμακα για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι 43%, ενώ υψηλά ποσοστά καταγράφονται στα αντιψυχωσικά με 40% και στους αποκλειστές αδρενεργικών υποδοχέων με 35% (φάρμακα για την καρδιά).

Αντίθετα, στην κατηγορία των αντικαταθλιπτικών το ποσοστό χορήγησης γενόσημων φαρμάκων είναι 29%.

Φάρμακα εντός και εκτός πατέντας

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ, η Ελλάδα έχει την υψηλότερη διείσδυση των φαρμάκων εκτός πατέντας (34,2%), τα οποία έχουν σημαντικά χαμηλές τιμές (50% της τιμής των πρωτοτύπων).

Η χώρα μας είναι, ωστόσο, πρώτη σε διείσδυση πρωτοτύπων (on patent) φαρμάκων με ποσοστό 9,9%, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 6,5%.

Στην έκθεση του ΙΟΒΕ σημειώνεται πως η διείσδυση σε όγκο των πρωτοτύπων φαρμάκων δικαιολογείται από τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές τους έναντι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (0,88 ευρώ ανά μονάδα έναντι 1,94 ευρώ).

H διείσδυση των μη προστατευμένων φαρμακευτικών προϊόντων (off patent και γενοσήμων) στην Ελλάδα ανέρχεται συνολικά στο 67,4% (34,2% και 33,2%, αντίστοιχα). Τα off patent διατίθενται περισσότερο στη χώρα μας σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (19,8%).

Στην έκθεση του ΙΟΒΕ αναφέρεται πως η διείσδυση σε όγκο των μη προστατευμένων φαρμάκων (off patent και γενοσήμων) δικαιολογείται για τα μεν “off patent” από τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές τους έναντι των ευρωπαϊκών χωρών (0,25 ευρώ ανά μονάδα, έναντι 0,31 ευρώ) και για τα γενόσημα από τις σχετικά υψηλότερες τιμές τους έναντι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (0,18 ευρώ ανά μονάδα έναντι 0,12 ευρώ).

Συμμετοχή των ασφαλισμένων

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στη Βουλή πριν περίπου ένα μήνα και αναφερόμενος

στο θέμα των γενοσήμων, ανέδειξε την ανάγκη ανακούφισης των ασθενών όσον αφορά τη συμμετοχή τους στο κόστος των φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, η συμμετοχή των ασθενών ξεπερνά μεσοσταθμικά το 25% του συνολικού κόστους αγοράς φαρμάκου.

Η Πολιτεία – είπε – σε συνεννόηση με τη φαρμακοβιομηχανία και τους “θεσμούς” επεξεργάζεται ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο ο πολίτης που θα επιλέγει γενόσημο θα έχει μηδενική ή ελάχιστη συμμετοχή.

Νίνα Κομνηνού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου