Σελίδες

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Φτηνές δικαιολογίες από το Υπ. Υγείας μετά τις αντιδράσεις για το gate-keeping

ygeionomikoi.gr

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η έκδοση της υπουργικής απόφασης που οδηγεί μέσω του gate-keeping στο να τεθούν και νέα εμπόδια στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε σήμερα την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας να εκδώσει μια ανακοίνωση προκειμένου να διασκεδάσει τις αντιδράσεις, ισχυριζόμενη ότι οι πολίτες δεν θα θιγούν και θα έχουν «ελεύθερη» πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Με την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση επιχειρείται να μπει φρένο όχι μόνο στην πρόσβαση των πολιτών στα Νοσοκομεία και τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ αλλά ακόμα και στα Κέντρα Υγείας, αφού απαιτείται πρώτα να υπάρχει παραπεμπτικό των οικογενειακών γιατρών.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν τα ΤΟΜΥ υπάρχουν ως ταμπέλες, οι οικογενειακοί γιατροί είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι ενώ τα κέντρα Υγείας υπολειτουργούν και σχεδόν έχουν διαλυθεί.

Αυτή δυστυχώς είναι η βασική αιτία που οι πολίτες οδηγούνται για το παραμικρό στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα ΤΕΠ των νοσοκομείων ή αναγκάζονται να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Βεβαίως όπως έδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για να έχουν υπηρεσίες υγείας βάζουν και αρκετά βαθιά το χέρι στην τσέπη. Για όλα αυτά η κυβέρνηση και το Υπ. υγείας αντί να προχωρήσει στην ουσιαστική συγκρότηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης αρκείται στις φιέστες και στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και προαπαιτούμενο της 4ης αξιολόγησης, με στόχο τον δραστικό περιορισμό των δαπανών που κατευθύνονται στις υπηρεσίες υγείας από το κράτος και την μεταφορά του «κόστους» στις πλάτες των πολιτών.

Ήδη συνδικαλιστικά και επιστημονικά όργανα του ιατρικού κόσμου έχουν αντιδράσει και ζητούν την άμεση απόσυρση της σχετικής διάταξης.

Δείτε την σημερινή ανακοίνωση του υπ. υγείας για το θέμα.

Δημοσιεύθηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις που καθορίζουν το ημερήσιο πρόγραμμα των γιατρών στα Κέντρα Υγείας και τη χρονική διάρκεια των προγραμματισμένων επισκέψεων. Πιο αναλυτικά στις Υπουργικές Αποφάσεις προβλέπεται ότι:
  • αυξάνεται η χρονική διάρκεια των προγραμματισμένων επισκέψεων (από 10’ σε 15’). Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η πραγματική διάρκεια κάθε επίσκεψης υπόκειται αποκλειστικά στην επιστημονική κρίση του γιατρού.
  • Καθιερώνεται το σύστημα παραπομπών, μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να έχουν μειωμένους χρόνους αναμονής και καλύτερη φροντίδα. Ο οικογενειακός γιατρός ενεργώντας με επιστημονικά κριτήρια και με βάση τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες του πολίτη, τον καθοδηγεί στο σύστημα υγείας. Η τελική επιλογή του γιατρού εξακολουθεί να γίνεται ελεύθερα.
  • Το νέο σύστημα παραπομπών θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 01/01/2019.
  • Οι προγραμματισμένες επισκέψεις διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες (με παραπομπή και χωρίς παραπομπή) με σκοπό την βέλτιστη εξυπηρέτηση των περιστατικών που αποδεδειγμένα απαιτούν περαιτέρω φροντίδα.
  • Οι παραπομπές κατηγοριοποιούνται με βάση την εκτίμηση της ανάγκης: α) άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών σε ειδικό γιατρό, β) προληπτική παραπομπή, με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών σε ειδικό γιατρό, γ) παραπομπή χρονίου νοσήματος με ισχύ 12 μηνών για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό γιατρό.
Ως εκ τούτου επισημαίνεται ότι:

Δεν καταργείται ο ελεύθερος προγραμματισμός επισκέψεων.
Δίνεται προτεραιότητα σε όσους αξιοποιούν το σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού.
Δεν καταργείται η ελεύθερη επιλογή ιατρού.
Οι χρόνιοι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα ετήσιας παραπομπής, ώστε να συνεχίσουν να παρακολουθούνται από τον θεράποντα ιατρό τους.
Εξυπακούεται ότι η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή σε κανένα επίπεδο του συστήματος υγείας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου