Σελίδες

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Πάνω από 6,5 εκατ. συνταγές φαρμάκων τον μήνα! 70 εκατ. ευρώ το νοσοκομειακό clawback του ΕΟΠΥΥ

Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ διαμόρφωσε στα 70 εκατομμύρια ευρώ το ποσό επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης νοσοκομειακής χρήσης, έναντι αρχικής εκτίμησης για 55 εκατομμύρια.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - ΙΑΤRONET

Εφιάλτη προκαλούν τα στοιχεία της φαρμακευτικής δαπάνης. Η κατάσταση δείχνει να είναι ανεξέλεγκτη, με 6,5 εκατομμύρια συνταγές να εκδίδονται κάθε μήνα από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ...

Η ζήτηση έχει έντονα αυξητική τάση, πιέζοντας προς τα πάνω τη δαπάνη και επιβαρύνοντας τελικά την αγορά. Η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης αναμένεται να ξεπεράσει φέτος τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτό το κλίμα, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν 1,2 δισ. ευρώ ως υπερβάσεις (clawback) ή υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates). Το ποσό αυτό ξεπερνά κατά 49% τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη!

Με πρόσφατη απόφαση, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ διαμόρφωσε στα 70 εκατομμύρια ευρώ το ποσό επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης νοσοκομειακής χρήσης, έναντι αρχικής εκτίμησης για 55 εκατομμύρια.

Σε επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό οι πρόεδροι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), επισημαίνουν πως πολλές εταιρείες αδυνατούν να πληρώσουν το clawback των τελευταίων ετών.

Οι συνθήκες αυτές – σημειώνουν – θέτουν σε κίνδυνο πρωτίστως την επάρκεια της φαρμακευτικής αγοράς και την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις φαρμακευτικές θεραπείες.

Πλήττουν, παράλληλα, άμεσα τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, την απασχόληση του κλάδου και οδηγούν σε επενδυτική συρρίκνωση έναν κατά τεκμήριο αναπτυξιακό και εξωστρεφή κλάδο της οικονομίας.

Οι επιχειρήσεις προτείνουν πως το clawback πρέπει να έχει ένα ανώτατο όριο ή να βαρύνει με συνυπευθυνότητα φαρμακευτικές εταιρείες και Πολιτεία, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Πορτογαλία

Παραθέτουν την περίπτωση της Πορτογαλίας, όπου υπήρξε συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας, με απώτερο σκοπό τη μεγιστοποίηση του οφέλους για τους ασθενείς, τον επαναπροσδιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης σε βιώσιμα επίπεδα, αλλά και την διαμόρφωση συνθηκών που επιτρέπουν την ανάπτυξη των φαρμακευτικών εταιρειών.

Αναδεικνύουν, δε, τον ρόλο τους στην Εθνική Οικονομία, σημειώνοντας πως αναπτύσσουν και παράγουν φάρμακα σε 28 εργοστάσια.

Είναι η τρίτη εξαγωγική δύναμη της χώρας και συνεισφέρει κατά 3,5% στο ΑΕΠ. Απασχολεί άμεσα πάνω από 26.000 εργαζόμενους, το 64% των οποίων είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έμμεσα περίπου 86.000 θέσεις εργασίας.

Η συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στη συγκράτηση νέων επιστημόνων στη χώρα είναι ουσιαστική και μπορεί να μεγιστοποιηθεί περαιτέρω μέσω της διασύνδεσης της απασχόλησης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με ανάλογες υπερεκπτώσεις δαπανών και φορολογικές απαλλαγές.

1 σχόλιο: