Της Έλενας Καραβασίλη
- https://www.karfitsa.gr/
Τον κίνδυνο επανεμφάνισης σοβαρών ασθενειών του παρελθόντος όπως η μηνιγγίτιδα, ο κοκίτης, ο τέτανος και η ηπατίτιδα, λόγω των ξενόφερτων αντιεμβολιαστικών μπλοκ, τόνισαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
«Με τις ενημερωτικές δράσεις του προγράμματος «ΕμβολιάΖω» – που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά με πρωτοβουλία του ΙΣΘ- έχουμε στόχο να ενημερώσουμε επιστημονικά τους πολίτες. Τα αντιεμβολιαστικά μπλοκ στερούνται οποιασδήποτε επιστημονικής βαρύτητας», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καρανταγλής, παιδίατρος, μέλος του Δ.Σ. του ΙΣΘ. Όπως εξήγησε ο κ. Καρανταγλής υπήρξε αύξηση της νόσου της ιλαράς που «την είχαμε ξεχάσει γιατί γινόντουσαν εμβολιασμοί. Το αντιεμβολιαστικό μπλοκ αποτελείται από άτομα που διαθέτουν ένα καλό κοινωνικό και οικονομικό status που όμως, μεταδίδουν ανοησίες που έχουν επίπτωση σε παιδιά και πολίτες. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας το αρνητικό αυτό κίνημα αγγίζει το 3%- 5%. Αν διογκωθεί αυτός ο αριθμός, υπάρχει κίνδυνος να επανεμφανιστούν ασθένειες του παρελθόντος που είχαμε ξεχάσει, λόγω των εμβολιασμών».
Ο πρόεδρος Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υπογράμμισε πως ο ΙΣΘ είναι ο μόνος Σύλλογος που κάνει την καμπάνια την άνοιξη κι όχι τον χειμώνα. «Τα αποτελέσματα πρέπει να “θερίζονται” τον χειμώνα. Οι εμβολιασμοί αποδείχτηκε πως “έσωσαν” τη Θεσσαλονίκη, συγκριτικά με άλλες περιοχές. Η επιστήμη μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε εμβολιασμούς ακόμη και κατά του καρκίνου. Καλούμε τους συμπολίτες μας λοιπόν να συμμετάσχουν στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 6 Μαΐου στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου από τις 10 π.μ. – 2 μ.μ. και στις 12 Μαΐου από τις 10 π.μ. – 4 μ.μ. στο Mediterranean Cosmos». Κατά τη διάρκεια των δράσεων οι πολίτες θα ενημερώνονται για την ασφάλεια των εμβολίων και θα μπορούν να κάνουν τον αντιτετανικό εμβολιασμό.
Ο γ.γ. του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας σημείωσε πως ο Σύλλογος βγήκε σε δρόμους και πλατείες για να δηλώσει πως η πρόληψη είναι το βασικότερο στοιχείο. «Μέσα σε ένα χρόνο, σημειώθηκαν 2.500 κρούσματα ιλαράς εκ των οποίων τα δέκα κατέληξαν. Από πέρυσι είχαμε την αίσθηση ότι αυτός οα αριθμός θ’ αρχίσει να διογκώνεται. Το κίνημα ζωής που ξεκίνησε πέρυσι θα συνεχιστεί και του χρόνου με το «ΕμβολιάΖω #3» προκειμένου να καταλάβει ο κόσμος την ασφάλεια των εμβολιασμών αλλά και πόσα χρήματα εξοικονομούνται με τον τρόπο αυτό από τον κρατικό προϋπολογισμό», ανέφερε ο κ. Νίτσας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καρανταγλής, 5 εκατ. παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο στον κόσμο, εξαιτίας του ότι δεν εμβολιάζονται. «Τα 2,5 εκατ. εξ αυτών, δεν θα πέθαιναν αν είχαν πρόσβαση σε εμβόλια. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο καλά πράγματα εμβολιασμού στην Ε.Ε.. Είναι λυπηρό λοιπόν να έχουμε μια τέτοια ζώνη ασφάλειας και να μην τη “φοράμε”. Φέτος για πρώτη χρόνια μπαίνουμε και στα σχολεία. Μάλιστα το συγκεκριμένο πρόγραμμα στα σχολεία θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο».
Μάλιστα, ήδη από πέρυσι υπάρχει application δωρεάν με το… «ζουμί» όλων των λεπτομερειών για τα εμβόλια. Στην εφαρμογή υπάρχουν πληροφορίες για εμβόλια που εντάσσονται στον εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών καθώς επίσης υπάρχει και το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα. Επιπλέον υπάρχουν απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις.
Ρωτούν οι γονείς – απαντούν οι γιατροί:
Νίκος Α. Καρανταγλής, Παιδίατρος, μέλος στο ΔΣ του ΙΣΘ
Γιατί πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου;
Τα εμβόλια προστατεύουν το παιδί σας από σοβαρές ασθένειες γιατί ενεργοποιούν το αμυντικό του σύστημα ώστε να παράγει ουσίες (αντισώματα) που καταπολεμούν μικρόβια και ιούς. ΕΠΙΠΛΕΟΝ όμως προστατεύουν και ανθρώπους που για διάφορους λόγους δε μπορούν να εμβολιαστούν (νεογνά, παιδιά με καρκίνο ή ανοσοανεπάρκειες) αποτελώντας με αυτό τον τρόπο πράξη ευθύνης και αγάπης προς τους γύρω μας
Δεν γνωρίζω κανέναν που να έχει κολλήσει τις ασθένειες για τις οποίες συστήνεται εμβολιασμός. Γιατί χρειάζεται το παιδί μου να κάνει αυτά τα εμβόλια;
Αρκετές από τις ασθένειες που προλαμβάνουν τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα σπάνιες πια. Αν όμως τα παιδιά σταματούσαν να εμβολιάζονται, τα λίγα κρούσματα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας θα μπορούσαν πολύ γρήγορα να αυξηθούν σε δεκάδες χιλιάδες. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ είναι το παράδειγμα της ιλαράς που από πέρισυ βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση στην Ελλάδα.
Είναι τα εμβόλια ασφαλή;
Ναι. Τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα ασφαλή. Εκατομμύρια παιδιά εμβολιάζονται με ασφάλεια κάθε χρόνο. Οι πιο κοινές ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι συνήθως πολύ ήπιες, όπως πυρετός, πόνος και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, και περνάνε εντός 1-2 ημερών. Σοβαρές παρενέργειες όπως οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι πολύ σπάνιες και οι γιατροί είναι πλήρως εκπαιδευμένοι για να τις αντιμετωπίσουν.
Γνωρίζουμε αν τα εμβόλια προκαλούν προβλήματα σε βάθος χρόνου;
Υπάρχει εκτενής και πολυετής εμπειρία με τα εμβόλια και δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι τα εμβόλια μπορεί να προκαλούν προβλήματα μακροπρόθεσμα.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποια τα οφέλη των εμβολίων;
Τα εμβόλια προστατεύουν από νοσήματα τα οποία παλαιότερα προκαλούσαν το θάνατο ή την αναπηρία πολλών βρεφών, παιδιών και ενηλίκων. Χωρίς εμβολιασμό, το παιδί σας κινδυνεύει να αρρωστήσει σοβαρά από επικίνδυνα νοσήματα. Δυστυχώς ακόμα κα στις μέρες μας περίπου 2,5 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν στον κόσμο επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια!!!Τα οφέλη των εμβολίων στην προστασία από σοβαρές ασθένειες υπερτερούν αναμφίβολα σε σχέση με το μικρό κίνδυνο σπάνιων αντιδράσεων κατά τον εμβολιασμό.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επισημαίνει «Συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε τα παιδιά όταν μιλάμε για τους εμβολιασμούς. Υπάρχουν όμως και άλλες ηλικίες στις οποίες κανείς πρέπει να εμβολιάζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γρίπη, από την οποία έχασαν στη χώρα μας τη ζωή τους πάνω από 300 συνάνθρωποί μας μόνο τα τελευταία 3 χρόνια, πολλοί από τους οποίους θα ζούσαν ανάμεσά μας αν είχαν εμβολιαστεί! Ο εμβολιασμός για τον τέτανο πρέπει να γίνεται σε όλους κάθε 10 χρόνια, ενώ υπάρχουν εμβολιασμοί για ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, καπνιστές ή εργαζόμενοι σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ για τα εμβόλια που πρέπει να κάνετε εσείς και τα παιδιά σας!»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου