Σελίδες

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Τι κρύβει η επέλαση των funds στην υγεία

Δεκαπλάσια τιμή από αυτή που είχε στο χρηματιστηριακό ταμπλό η μετοχή του Υγεία μόλις τον Φεβρουάριο του 2016 προσφέρει ένα από τα πιο γνωστά διεθνώς private equity funds για την εξαγορά του θεραπευτηρίου, αποκαλύπτοντας ότι ο χώρος της ιδιωτικής νοσοκομειακής περίθαλψης μετατρέπεται σε Ελντοράντο για τα διεθνή κεφάλαια.

fmvoice.gr

Τα χρηματιστηριακά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά των ραγδαίων εξελίξεων στο χώρα της ιδιωτικής περίθαλψης: στις 10 Φεβρουαρίου 2016, η μετοχή του Υγεία είχε υποχωρήσει στο χαμηλό πενταετίας, στα 0,086 ευρώ.

Χθες, όταν ανακοινώθηκε από τη μητρική MIG η δεσμευτική προσφορά της CVC Capital Partners, μέσω της ελληνικής εταιρείας Hellenic Healthcare, η τιμή της μετοχής είχε δεκαπλασιασθεί, πλησιάζοντας τα 0,9 ευρώ, ενώ η Hellenic Healthcare προσέφερε τίμημα ελαφρώς υψηλότερα, 0,92 ευρώ ανά μετοχή, για το 70,38% των μετοχών του θεραπευτηρίου.

Όπως σχολιάζουν οικονομικοί αναλυτές, το τίμημα που προσφέρεται, μπορεί να φαίνεται υπερβολικό για όσους έχουν συνηθίσει, τα τελευταία χρόνια, σε... εξαϋλωμένες, λόγω της κρίσης, αποτιμήσεις των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών, περιλαμβανομένων αυτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας.

Όμως, πρόκειται για ένα τίμημα που κινείται αυστηρά εντός των καθιερωμένων διεθνώς ορίων για την αποτίμηση νοσοκομείων. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Υγεία αυξήθηκαν, το 2017, στα 33,5 εκατ. ευρώ, ενώ βάσει της πρότασης το θεραπευτήριο αποτιμάται στα 281,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή η αποτίμηση είναι 8,4 φορές υψηλότερη από τη λειτουργική κερδοφορία, όταν διεθνώς θεωρούνται αποδεκτές αποτιμήσεις 8-10 φορές μεγαλύτερες από τα λειτουργικά κέρδη.

Με την εξαγορά του Υγεία, η CVC Capital, ένα fund με 50 δισ. δολ. υπό διαχείριση, δεν παίρνει μόνο ένα κορυφαίο ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αττικής, αλλά έναν όμιλο, στον οποίο περιλαμβάνονται και τα εξαιρετικά κερδοφόρα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ, που κυριαρχούν σε ένα τομέα με πολύ ασθενή παρουσία δημόσιων ιδρυμάτων.

Συνολικά, λαμβανομένου υπόψη ότι η CVC ελέγχει και το θεραπευτήριο Metropolitan, το fund παίρνει κυρίαρχη θέση στο χώρο της ιδιωτικής νοσοκομειακής περίθαλψης, δημιουργώντας ένα «μπουκέτο» συμμετοχών, από το οποίο μπορεί στο μέλλον να λάβει υψηλές αποδόσεις, εφόσον συνεχίσει να λειτουργεί τα νοσοκομεία με την ελληνική διοικητική ομάδα της, ή να μεταβιβάσει σε άλλο επενδυτή και να καρπωθεί μεγάλη υπεραξία.

Το μυστικό πίσω από αυτές τις επιχειρηματικές κινήσεις είναι ότι, κατά φαινομενικά παράδοξο τρόπο, η βαθιά οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας ευνόησε τα ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ εξασθένησε το δημόσιο σύστημα του ΕΣΥ.

Η Ελλάδα είναι σταθερά πρώτη στην Ευρώπη σε δαπάνες των νοικοκυριών για ιδιωτική υγεία, ως ποσοστό του κατά κεφαλήν εισοδήματος, αν και η κρίση μείωσε σε απόλυτες τιμές τις δαπάνες αυτές.

Όμως, το σημαντικό για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο είναι ότι από το 2009 έχει αυξηθεί θεαματικά το ποσοστό από τις δαπάνες που διαθέτουν τα νοικοκυριά για την υγεία, το οποίο κατευθύνεται σε νοσοκομειακή περίθαλψη.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επεξεργάσθηκε το ΙΟΒΕ, το ποσοστό των δαπανών που κατευθύνονται σε νοσοκομειακή περίθαλψη έχει σχεδόν διπλασιασθεί από το 2009 ως και το 2015: από 17,5% ανήλθε σε 31,8%!

Με άλλα λόγια, η «πίτα» της ιδιωτικής νοσοκομειακής περίθαλψης μεγαλώνει, σε μια οικονομία που επανέρχεται σε ανάπτυξη και ξεπερνά την περίοδο της έντονης μακροοικονομικής αστάθειας. Αυτό εξηγεί γιατί κορυφαία private equity funds όχι μόνο ανακαλύπτουν την Ελλάδα, αλλά είναι και έτοιμα να πληρώσουν αξιοπρεπή τιμήματα για να εισέλθουν στο χώρο της ιδιωτικής νοσοκομειακής περίθαλψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου