Σελίδες

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Πως θα γίνονται οι παραπομπές των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς



Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018 
Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή

Το ρόλο του συντονιστή για την παραπομπή των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς αναλαμβάνει ο οικογενειακός γιατρός σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού που αναρτήθηκε στη Διαύγεια.(δείτε εδώ την απόφαση)

Ο οικογενειακός γιατρός πλέον όπως προβλέπεται στην απόφαση θα έχει την ευθύνη για την παραπομπή των ασθενών ανάλογα με την πάθηση τους στον ανάλογο ειδικό γιατρό. 

«Ο οικογενειακός ιατρός, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 του ν. 4486/2017, αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και υποστηρίζει την «κυκλοφορία» του μέσα σε αυτό, ενεργώντας ως πλοηγός» ορίζεται στην απόφαση.

Ο οικογενειακός ιατρός θα παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υπηρεσιών υγείας εντός της οικείας Υ.ΠΕ., εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο.

Οι παραπομπές γίνονται υπό το πρίσμα των γενικών αρχών όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 1 του ν. 4486/2017 και με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών του λήπτη υπηρεσιών υγείας εντός του οργανωτικού πλαισίου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Όταν αυτή η επιλογή εξαντλείται, ο οικογενειακός ιατρός παραπέμπει κατά περίπτωση σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Καθορίζονται δύο κατηγορίες παραπομπών:
η απλή παραπομπή, με ισχύ 30 ημερολογιακών ημερών για προγραμματισμό μιας επίσκεψης σε ειδικό ιατρό,
η παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ δώδεκα μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό ιατρό.Παραπομπή ηλεκτρονικά 
Η παραπομπή από οικογενειακό ιατρό σε ιατρό άλλης ειδικότητας (πλην Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής) γίνεται ηλεκτρονικά.

Για ποιες ειδικότητες δεν απαιτείται παραπομπή 
Παραπομπή δεν απαιτείται για προγραμματισμό επίσκεψης στις παρακάτω ειδικότητες: γυναικολογία, ψυχιατρική, οφθαλμολογία, οδοντιατρική.

Εξαιρούνται τα έκτακτα περιστατικά 
Η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή. Τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται στις δημόσιες δομές υγείας σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία διαλογής ασθενών (triage) και τον βαθμό οργάνωσης των δομών αυτών.

Το έντυπο παραπομπής και η διαδικασία 
Το έντυπο παραπομπής ασθενή, όπως εκτυπώνεται από την εφαρμογή, φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του παραπέμποντος ιατρού και περιλαμβάνει τα εξής:

1.Στοιχεία παραπέμποντος ιατρού 
1.1. Όνομα 1.2. Επώνυμο 1.3. Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης 1.4. Μονάδα 
2. Στοιχεία Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας 
2.1. Όνομα 2.2. Επώνυμο 2.3. Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης 2.4. Έτος Γέννησης 2.5. Διεύθυνση 2.6. Αριθμός Τηλεφώνου 2.7. Ασφαλιστικός Φορέας 2.8. Ασφαλιστική Ικανότητα 
3. Στοιχεία Οικογενειακού Ιατρού
3.1. Όνομα 3.2. Επώνυμο 3.3. Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης 3.4. Μονάδα
4. Στοιχεία Παραπεμπτικού 
4.1. Κωδικός Παραπεμπτικού 4.2. Ημερομηνία Έκδοσης Παραπεμπτικού 4.3. Ημερομηνία Λήξης Παραπεμπτικού 
5. Αιτιολογία
6. Διάγνωση 
7. Στοιχεία Παραπομπής 
7.1. Ιατρική ειδικότητα Παραπομπής 7.2. Κατηγορία Παραπομπής (απλή, χρόνιου νοσήματος) 7.3. Παρατηρήσεις 

Το έντυπο παραπομπής προσκομίζεται από το λήπτη υπηρεσιών υγείας και τηρείται αρχείο:
από το αρμόδιο τμήμα για την κίνηση των ασθενών (π.χ. Γραμματεία) των Κέντρων Υγείας ή των δημόσιων μονάδων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπου έχει παραπεμφθεί.
από τον συμβεβλημένο με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πάροχο υπηρεσιών υγείας, όπως αυτός προβλέπεται στο άρθρο 11 του ν. 4486/2017. 
Από την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος και έπειτα, δεν απαιτείται το φυσικό έγγραφο της παραπομπής.

Για την επίσκεψη σε ειδικό ιατρό μετά από παραπομπή απαιτείται ο προγραμματισμός της επίσκεψης. Για τον προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

Η επιλογή μονάδας, ιατρού και ώρας γίνεται με τον έως τώρα προβλεπόμενο τρόπο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο λήπτης υπηρεσιών υγείας μπορεί να προγραμματίσει την επίσκεψή του σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους.

Για τον προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

Έως την πλήρη και λειτουργική ένταξη των δημόσιων μονάδων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο ανωτέρω σύστημα, ο προγραμματισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα.

Όπως ορίζεται στην απόφαση «μετά την έκδοση της παρούσας σε κάθε περιοχή με πλήρη κάλυψη από Οικογενειακούς Ιατρούς, σύμφωνα με τα πληθυσμιακά όρια του αρ. 6 του ν. 4486/2017, εφαρμόζεται το σύστημα παραπομπών όπως περιγράφεται»

Επίσης αναφέρεται ότι «σε περιοχές με πλήρη κάλυψη από οικογενειακούς γιατρούς, επισκέψεις σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς ιατρούς εκτός συστήματος παραπομπών δεν θα αποζημιώνονται».

Τέλος σε κάθε επίσκεψη που πραγματοποιείται μετά από παραπομπή, το αποτέλεσμα της καταγράφεται στο φάκελο του ασθενή και ο οικογενειακός γιατρός έχει πρόσβαση σε αυτό.

10 σχόλια:

  1. Λεει:

    Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο λήπτης υπηρεσιών υγείας μπορεί να προγραμματίσει την επίσκεψή του σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους.

    ==> Μονο αν καλυφθουν τα δημόσια πας στους συμβεβλημένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιλάτε στον αέρα , διότι πρόκειται για απόφαση επί ......ανύπαρκτων δομών !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολο αυτά θα ισχύουν μέχρι να γίνουν εκλογές. Μετά και σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα οι επόμενοι έχουν δήλωσει ότι δεν αποδέχονται αυτό το σοβιετικό μεταπολεμικό μοντέλο ΠΦΥ , και θα ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ άλλο . Ξανά μανά απο την αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τώρα στα νοσοκομεία,για να βρίσκει εύκολα ραντεβού σε είδικό γιατρό ο ασθενής που θα έχει παραπεμτικό από οικογενειακό γιατρό και φυσικά θα είναι δωρεάν, θα πρέπει όλοι οι άλλοι ασθενείς,χωρίς παραπεμπτικό, να πληρώνουν 10 ευρώ επίσκεψη στο ταμείο του νοσοκομείου,αντι για το παλιό 5/ευρω ,στα πρωινά τακτικά εξωτερικά ιατρεία.
    Η δικαιολογία που είχαν προβάλλει οι συνδικαλιστές για τους ασθενείς που δεν έχουν χρήματα ,τώρα δε ισχύει. Ο μη έχων χρήματα ασθενής και έχων ανάγκη εξέτασης από είδικό,θα έχει παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό.
    Ετσι θα αποσυμφορηθούν τα εξ. ιατρεία των νοσοκομείων και θα γίνουν προσβάσιμα για τους πραγματικά έχοντες ανάγκη και μη έχοντες χρήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζεις στον κόσμο σου ολιγοφρενή 8.19, διότι με 800 ΟΙ όλοι θα πηγαίνουν ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ! ΤΙΠΟΤΑ δεν καλύπτετε!

      Διαγραφή
  5. Συναδελφοι,υπαρχει εστω και ενας ειδικος παθολογος που δεν προσβαλεται οταν καλειται να ειναι πλοηγος και να ρυθμιζει την κυκλοφορια ως τροχονομος-οικογενειακος γιατρος?Kαι με ημερησια αμοιβη χαμηλοτερη του ανειδικευτου εργατη 16 ευρω μεικτα εαν κι εφοσον ολοι οι ασθενεις του ειναι υπερηλικες;ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΕ ΜΕΙΝΕΤΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΦΑΝΕΡΩΝΟΥΝ ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΟΠΑΖΟΚΑΝΕΛΝΔ....ΤΙ ΦΩΝΑΖΕΤΕ ΤΟΤΕ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν βρείτε ΟΙ χαφιεδακο 8.19 ίσως γίνει!Αν όχι εσείς θα συνωστιζεστε στα ΤΕΠ Χειρουργικής από τους ανελέητους ξυλοδαρμούς των ασφαλισμένων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. $300.000 ετησίως για Γενικούς Ιατρούς στην Αυστραλία ή Νέα Ζηλανδία, όπου υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, με άριστες συνθήκες εργασίας και ποιότητα διαβίωσης.
    Ακόμα σκέφτονται ορισμένοι συνάδελφοι να υποστούν τον απαξιωτικό εργασιακό εξευτελισμό στο Σοβιετικό σύστημα/μοντέλο του Ξανθού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή