Σελίδες

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Το διεθνές εμπόριο αβγατίζει το ελληνικό ΑΕΠ

Οι αυξημένες εξαγωγές και οι μειωμένες εισαγωγές συνέβαλαν στη διεύρυνση του ΑΕΠ κατά 2,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ανοδος 0,8% σε τριμηνιαία μέτρηση. Με οριακά αρνητικό πρόσημο η κατανάλωση, πτώση στις επενδύσεις.


Θετικό ξεκίνημα, με την υψηλότερη επίδοση από το 2014 (σε τριμηνιαία βάση), όταν άρχισαν τα πρώτα δειλά βήματα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μετά από πολυετή ύφεση, δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 ανήλθε σε 2,3%, ενώ σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017 σημειώθηκε επέκταση κατά 0,8%.

Τα επιμέρους στοιχεία δείχνουν ότι η επέκταση στηρίχθηκε κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών αλλά και την ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών, η πορεία των οποίων περιόρισε τη διαφυγή ΑΕΠ στο εξωτερικό ενώ εξαιρετικά αδύναμη παρέμεινε η κατανάλωση. Σημαντική πτώση, τόσο σε ετήσιο όσο και τριμηνιαίο επίπεδο, κατέγραψαν οι επενδύσεις.

Αναλυτικά, οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:
Τριμηνιαίες μεταβολές

* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2017.

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 28,1 % σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2017.

* Αύξηση κατά 1,4% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,1% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,9%.

* Μείωση κατά 2,7% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,6% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,3%.

Ετήσιες μεταβολές

* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,3% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2017.

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,4% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2017.

* Αύξηση κατά 7,6% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,5% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,8%.

* Μείωση κατά 2,8% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 6,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 13%.

Τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ανέμενε το ΔΝΤ, προκειμένου να διαμορφώσει τις τελικές του εκτιμήσεις, ενώ τους προηγούμενους μήνες είχαν αναχθεί σε καθοριστικό στοιχείο για το εάν τελικά θα ζητούσε το Ταμείο εμπροσθοβαρή εφαρμογή του μέτρου μείωσης του αφορολογήτου από το 2019.

Με τα τελευταία δεδομένα, τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει, ιδίως από την ώρα όπου απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο η ενεργοποίηση του ελληνικού προγράμματος από το Ταμείο. Τα στοιχεία όμως θα βαρύνουν κατά τη διενέργεια Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους, μέτωπο στο οποίο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει μία πρώτη παρουσίαση από την πλευρά της Κομισιόν και του ESM στο επικείμενο EwG την ερχόμενη Πέμπτη.

Εντός των ημερών άλλωστε αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2019-2022, στο οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης για φέτος θα κυμαίνεται μεταξύ 2% και 2,1% ( αρχική πρόβλεψη προϋπολογισμού 2,5%).

Τις προηγούμενες ημέρες, τόσο ο Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν) όσο και ο Ρολφ Στράουχ (επικεφαλής οικονομολόγος ESM) είχαν εμμέσως πλην σαφώς εκτιμήσει ότι η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης από την Ελλάδα θα συμπέσει με ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προειδοποιώντας όμως ότι αυτό από μόνο του δεν σημαίνει πως λύθηκαν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης μετά την έξοδο από το Μνημόνιο σημειώθηκε αναπτυξιακό μπουμ, κάτι που εξηγείται στη βάση του exit effect.


* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου