Σελίδες

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Αποστολή φαρμάκων και στο σπίτι

TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ - kathimerini.gr

Σήμερα ο ασθενής που χρειάζεται ένα φάρμακο από φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ πρέπει να σταθεί στην ουρά και να ταλαιπωρηθεί ακόμα και για ώρες.

Ο τέως πρόεδρος της Εσθονίας Τόμας Χένρικ Ιλβες πάσχει από μία χρόνια νόσο για την οποία χρειάζεται ανά μερικές εβδομάδες να προμηθεύεται ένα φάρμακο από το φαρμακείο της γειτονιάς του. Στην Εσθονία, όμως, ισχύει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ο γιατρός συνταγογραφεί το φάρμακο και το στέλνει στο φαρμακείο όταν υπολογίσει ότι η προηγούμενη συσκευασία του ασθενούς τελειώνει. Ταυτόχρονα, ο κ. Ιλβες λαμβάνει ένα μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο ότι πρέπει να πάει στο φαρμακείο να παραλάβει την επόμενη συσκευασία. Με την ταυτότητά του πηγαίνει και την παραλαμβάνει. Τόσο απλά.

«Αυτή είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και είναι εξαιρετικά δημοφιλής», είπε στην «Κ» ο ίδιος ο κ. Ιλβες, ένας από τους «πατέρες» της ψηφιακής Εσθονίας, πριν από δύο εβδομάδες στην Αθήνα στο περιθώριο του summit της Microsoft. Στην Ελλάδα ηλεκτρονική συνταγογράφηση σημαίνει ο ασθενής να επισκέπτεται τον γιατρό για να του γράψει τη συνταγή και μετά να πηγαίνει ο ίδιος με τη συνταγή στον φαρμακοποιό για να παραλάβει το φάρμακο.

Μόνον ο έλεγχος

«Το μόνο ηλεκτρονικό εδώ είναι ότι το κράτος μπορεί να ελέγξει τον γιατρό», λέει σαρκαστικά ένας από τους «πατέρες» της ελληνικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που θέλει να παραμείνει ανώνυμος, επειδή έχει ακόμα δούναι και λαβείν με το Δημόσιο. Και αυτό πάλι δεν είναι εντελώς ακριβές. Διότι το Δημόσιο έχει δημιουργήσει το ΚΜΕΣ (Κέντρο Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Φαρμάκων), έναν οργανισμό του ΕΟΠΥΥ, όπου εκατομμύρια συνταγές «σκανάρονται» και φυλάσσονται μην τυχόν και προκύψει κάτι στον έλεγχο.

Αν ο ασθενής χρειάζεται ένα φάρμακο υψηλού κόστους (ΦΥΚ), που μπορεί να πάρει μόνον από φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, τότε πρέπει να σταθεί στην ουρά και να ταλαιπωρηθεί ακόμα και για ώρες. Τώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης επιχειρούν να καταστήσουν λειτουργικό ένα νέο σύστημα διανομής φαρμάκων σε χρόνια ασθενείς που θα οδηγεί –σε περιπτώσεις– ακόμα και στην αποστολή των φαρμάκων στο σπίτι του ασθενούς.

Το σύστημα αυτό θα συνδέει την προέγκριση για την παροχή ενός τέτοιου φαρμάκου με την παράδοσή του (με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου). Σήμερα, για να εγκριθεί η θεραπεία, απαιτείται πάνω από ένας μήνας· με το νέο σύστημα τρεις γιατροί θα γνωματεύουν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο και το φάρμακο, μαζί με την έγκριση από το Δ.Σ. του Οργανισμού, θα πρέπει να δίνεται στον ασθενή σε πέντε-επτά ημέρες.

Τώρα οι φαρμακευτικές εταιρείες παραδίδουν τα ΦΥΚ και τα άλλα σκευάσματά τους σε καθένα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ξεχωριστά. Τα 32 φαρμακεία του Οργανισμού απασχολούν 130 υπαλλήλους που πρέπει να ανταποκριθούν σε 5.000 αιτήματα πολιτών, ενώ «κόβονται» 3.500 τιμολόγια τον μήνα. Πηγές του ΕΟΠΥΥ παραδέχονται ότι «δεν υπάρχει κάποια οργάνωση στο σύστημα αυτό».

Το νέο σύστημα προϋποθέτει την ύπαρξη μιας κεντρικής αποθήκης και την κεντρική διακίνηση των παραγγελιών ώστε να καταγράφεται επακριβώς η εικόνα των αποθεμάτων. Τον Ιούνιο, ο Οργανισμός θέλει να εφαρμόσει πιλοτικά την αποστολή των φαρμάκων για κατηγορίες ασφαλισμένων με συγκεκριμένες παθήσεις.

Ταυτόχρονα, να κατανείμει τις παραγγελίες με βάση στοιχεία εκτελέσεων συνταγών του προηγούμενου μήνα. «Γιατί να παραγγέλνει ένα φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ τρία κουτιά φαρμάκων υψηλού κόστους, ενώ γειτονικά φαρμακεία έχουν απόθεμα;», αναρωτιούνται στον Οργανισμό αλλά και στην αγορά. Σημείωσαν, δε, στην «Κ» ότι στην πρόσφατη υπόθεση της κλοπής και πώλησης ελληνικών φαρμάκων υψηλού κόστους σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας και της Ολλανδίας, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με εκείνα των κρατικών νοσοκομείων υποδείχθηκαν ως πιθανά σημεία προέλευσης των φαρμάκων.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ υπολογίζουν ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος μπορούν να γίνουν εξοικονομήσεις 50 εκατ. ευρώ ετησίως που θα ωφελήσουν τόσο τον ασφαλιστικό οργανισμό όσο και τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Οι διαφωνίες

Αλλά ο δρόμος προς το νέο σύστημα δεν είναι στρωμένος μόνο με ροδοπέταλα. Κάποιες εταιρείες φαίνεται ότι διαφωνούν με αυτό –αν και η φαρμακοβιομηχανία στο σύνολό της το χαρακτηρίζει «βήμα εκσυγχρονισμού»– διότι πιστεύουν ότι θα «πληρώσουν» αυτές για τη δημιουργία του. Ενστάσεις εγείρει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διά του προέδρου του Κυριάκου Θεοδοσιάδη, που λέει ότι σε μια εποχή που «αποκρατικοποιούνται τα πάντα, ιδρύονται νέα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ...». Οι ιδιώτες φαρμακοποιοί θα ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν τη διακίνηση των φαρμάκων υψηλού κόστους που ήταν η πέτρα του σκανδάλου στην υπόθεση των κλαπέντων αντικαρκινικών που εξάγονταν με σαφώς μικρότερο περιθώριο κέρδους (κλιμακωτά 2%-10%).

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τον ΕΟΦ έχει προταθεί τα ΦΥΚ να βρίσκονται τράνζιτ στα ιδιωτικά φαρμακεία, από όπου θα μπορούν να τα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι, μια λύση που απορρίπτεται πάντως από τους άλλους παράγοντες της αγοράς.

1 σχόλιο:

  1. Ποια......Εσθονια και ηλεκτρονικη συνταγογραφηση? Εδω ηδη εχουμε τις πρωτες ......virtual γυφΤΟΜΥ!!! Για ρωτηστε τους Εσθονους,εχουν δει τετοιο.....θαυμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή