Σελίδες

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Συμβάσεις ΕΟΠΥΥ: Και οι παθολόγοι τους “γυρνούν την πλάτη”


Αναπάντητες αφήνει τις κλήσεις του ΕΟΠΥΥ για την υπογραφή συμβάσεων ένας ακόμη επαγγελματικός κλάδος… 

Στα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα κινδυνεύει να οδηγήσει η λεγόμενη αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που επιχειρεί το υπουργείο Υγείας, αφού τόσο ο διαγωνισμός για τη στελέχωση των ΤοΜΥ με οικογενειακούς γιατρούς όσο και οι προτεινόμενες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ στους ιδιώτες συναδέλφους τους, κρίνονται από τους συνδικαλιστές ως επιζήμιες για τους ίδιους και τους ασφαλισμένους.


“Είναι μια στείρα διεκπεραιωτική σύμβαση, απαξιωτική για τους συναδέλφους, αναπαράγει τη διαφθορά και την ταλαιπωρία των πολιτών, υποβαθμίζει την υγεία και τους ιατρούς, που θα συμμετέχουν” τονίζει σχετικά η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας (ΕΕΠΕ), που βλέπει στους όρους μονομέρεια υπέρ του Οργανισμού. Χαρακτηριστικά καταφέρεται εναντίον της υποχρέωσης του γιατρού να δεχθεί να πάει κατ΄ οίκον επίσκεψη εκτός ωραρίου, δωρεάν. Ακόμα, αμφισβητεί τη δυνατότητα διαχείρισης των προβλημάτων υγείας 2.250 πολιτών από κάθε οικογενειακό γιατρό.

Ανάλογες παρατηρήσεις, εξάλλου, έχουν γίνει κι από τους γενικούς γιατρούς.

“Οι θέσεις μας είναι κάθετα αντίθετες με τις προτεινόμενες συμβάσεις” προσθέτει η ΕΕΠΕ, εκφράζοντας την άποψη πως θα λειτουργήσουν καταστροφικά για την επαγγελματική φήμη των γιατρών καθώς προάγουν την αμυντική ιατρική και προκαλούν σοβαρές ρήξεις με τους ασθενείς. Παραπέμπει, τέλος, στις θέσεις για τις συμβάσεις που διατυπώθηκαν σε κοινό δελτίο τύπου με άλλους ιατρικούς συλλόγους:

1. Διασφάλιση της ελεύθερης επιλογής οικογενειακού γιατρού καθώς και γιατρών ειδικοτήτων

2. Οριοθέτηση ενιαίου ηλεκτρονικού αλγορίθμου διαχείρισης ασθενών από όλους τους οικογενειακούς ιατρούς.

3. Οι οικογενειακοί ιατροί να είναι είτε του Δημοσίου, είτε με σύμβαση, είτε πιστοποιημένοι με προκαθορισμένη ανώτατη αμοιβή.

4. Δυνατότητα Παραπομπής όλων των ιατρών σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ και του ιδιωτικού τομέα με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου και αξιολόγησης παραπομπών.

5. Θεσμοθέτηση πάγιων αποζημιώσεων για:

Χρήση του χώρου
Τήρηση αρχείων (δεδομένου ότι θα ζητηθούν πιστοποιήσεις για τήρηση του στο άμεσο μέλλον)
Πιστοποιήσεις που χρειάζονται τα ιατρεία
Απασχόληση γραμματειακής υποστήριξης

6. Η οργάνωση των ραντεβού να είναι αποκλειστικά ευθύνη του ιατρού.

7. Αποζημίωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδότου από τον ΕΟΠΥΥ, όπως προβλέπει ο νόμος.

6 σχόλια:

  1. Εδώ τους έφτυσε η ......ΕΛΕΓΕΙΑ, τι να λέμε τώρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γελάνε και τα στηθοσκόπια πλέον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τα πράγματα σοβάρεψαν για κάτι τύπους σαν τον Βαρδαρό κα.... ώρα είναι ο Ξανθός να πάψει να κρύβεται πίσω από τους αποτυχημένους συμβούλους του και να κινηθεί παλικαρ -ίσια προς την έξοδο δια παραιτήσεως ή του επείγοντος εκείνου ανασχηματισμού, που όλοι περιμένουν δήθεν να τους σώσει...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΗΛΑΔΗ ΕΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΜΥ?Ή ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ?

      Διαγραφή
  4. όσο υπαρχουν κατεστραμενοι εργαστηριακοι, τελειωμένοι κυρίως στην επαρχία που θα πληρωνουν απο την τσέπη τους τις εξετάσεις της κάθε γριάς ..το συστημα θα βολεύεται !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από επιτυχία σε επιτυχία το πάνε, πάντα τέτοια τεμπελχανά μικροβιολόγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή