Σελίδες

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Ξεφεύγει και πάλι η φαρμακευτική δαπάνη! Δείτε τα αστρονομικά ποσά που πληρώνουν οι Έλληνες από την τσέπη τους για φάρμακα

Τρίτη 5 Ιούνιος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Μέτρα μόνο στα χαρτιά φαίνεται ότι λαμβάνει τελικά το υπουργείο Υγείας για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Την ώρα που τα πολυδιαφημισμένα μέτρα για τον περιορισμό της συνταγογράφησης φαρμάκων είναι ακόμη στα χαρτιά εδώ και χρόνια, οι Έλληνεςσυνεχίζουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για την αγορά φαρμάκων.

Χρήματα που καταβάλουν είτε ως συμμετοχή, είτε ως απλή δαπάνη γιατί αποφεύγουν για λόγους κόστους να επισκεφθούν γιατρό για να πάρουν την πολυπόθητη συνταγή.

Σήμερα περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι μοιράζονται 1,945 δις ευρώ για τα φάρμακά τους. Αυτό είναι και το βασικό κονδύλι που διαθέτει το δημόσιο σύστημα για την φαρμακευτική κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Ωστόσο η συνολική δαπάνη για τα φάρμακα ξεπερνά τα 6 δις ευρώ, αν υπολογίσει κανείς πόσα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς τόσο για συμμετοχές όσο και αγοράζοντας φάρμακα χωρίς συνταγές, αλλά και τις υποχρεωτικές εκπτώσειςπου πρέπει να κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Εκπτώσεις που δεν είναι βέβαια χωρίς επιπτώσεις για τους ασθενείς. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Κουρεύονται οι εισαγωγές νέων καινοτόμων φαρμάκων από τα χαράτσια! Τι ανακοίνωσαν οι φαρμακοβιομηχανίες»
Τα φάρμακα σε αριθμούς

Ενδεικτικό είναι με βάση τους υπολογισμούς ότι εκτός από τα 1,945 δις ευρώ που διαθέτει το κράτος, οι φαρμακευτικές εταιρείες για το 2017 θα πρέπει να επιστρέψουν σε εκπτώσεις (Rebate και claw back) κοντά στα 1,2 δις ευρώ.

Ταυτόχρονα οι ασθενείς ως ιδιωτική δαπάνη ξοδεύουν περίπου 1,7 δις ευρώ ετησίως. Από αυτά περίπου τα 680 – 720 εκατ. ευρώ είναι η συμμετοχή στην αγορά των φαρμάκων τους, άλλα 300 εκατ. ευρώ είναι περίπου η αγορά των Μη Συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και τα υπόλοιπα σκευάσματα τα οποία αγοράζουν οι πάσχοντες χωρίς συνταγές ή χωρίς να απαιτούν την αποζημίωση από το κράτος.

Παράλληλα για φάρμακα των νοσοκομείων αλλά και του ΕΟΠΥΥ ξοδεύονται περίπου 1,7 δις ευρώ.

Μ αυτά και μ αυτά, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται κοντά στα 6,2 με 6,5 δις ευρώ.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις επίσημες καταγραφές, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κατά κεφαλή είναι 181 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου είναι 242 ευρώ και στο σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών είναι 292 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου