Σελίδες

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

«Τους αδύναμους κρίκους» στην αλυσίδα των δαπανών για την υγεία επισημαίνουν καθηγητές και πολιτικοί

Εγκρίθηκε από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο Κανονισμός Λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.), με τον οποίο καθορίζονται οι αναγκαίες διαδικασίες «που θα συμβάλουν στην ορθή, απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο καλείται να στηρίξει στο μέγιστο βαθμό την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της ΕΚΑΠΥ».

Healthview.gr

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΑΠΥ είναι εννιαμελές και αποτελεί το ανώτατο όργανο διοίκησής του. Συνεδριάζει τακτικά, τουλάχιστον δύο ( 2 ) φορές τον μήνα και εκτάκτως, εάν ζητηθεί από τον Πρόεδρο ή από το 1/3 των μελών του.

Όπως αναφέρεται, «ο παρών Κανονισμός εγκρίνεται από τον Υπουργό Υγείας και ισχύει από την ημέρα δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τροποποιείται με ανάλογο τρόπο».

Στο μεταξύ, τις αδυναμίες του συστήματος προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία αναδεικνύει στο βιβλίο του με τίτλο: «Προμήθειες ελληνικών νοσοκομείων: ο αδύναμος κρίκος του Ε.Σ.Υ.» ο δρ. Θεόδωρος Κοματάς, γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας.

Προτείνει δε θεσμικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση ενός αποδοτικότερου και λειτουργικότερου εθνικού συστήματος υγείας και απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση τους είναι, η πλήρης κατανόηση, από το πολιτικό δυναμικό της χώρας, ότι η εφοδιαστική αλυσίδα των νοσοκομείων λειτουργεί σήμερα αποσπασματικά, «χωρίς πολιτική καθοδήγηση, χωρίς στρατηγική σε επίπεδο εθνικής και διεθνούς αγοράς και, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, πληρώνοντας υπερκοστολογήσεις και χωρίς κανένα αναπτυξιακό στοιχείο» ανέφερε κατά την παρουσίαση του βιβλίου ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός Υγείας, καθηγητής Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου τόνισε ότι «Θέλει θάρρος να αποφασίσει κάποιος να αγγίξει το εύθραυστο θέμα των προμηθειών» , σημειώνοντας ότι για να επιτευχθεί συνολική αλλαγή του συστήματος υγείας, απαιτείται το πολιτικό προσωπικό να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες του τομέα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός, υποστήριξε ότι «όλη η αλυσίδα που υπάρχει γύρω από τον χώρο που λέγεται δαπάνη για την υγεία είναι ένας πολύ αδύναμος κρίκος». Αυτό το πολυδαίδαλο, γραφειοκρατικό και πολυδάπανο» όπως το χαρακτήρισε, σύστημα «κάνει πιο εύκολη τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και είναι βασικό στοιχείο της κρίσης που περάσαμε». «Αν δεν τελειώσει, θα τελειώσουμε εμείς σαν χώρα», υπογράμμισε, επισημαίνοντας και αυτός την ανάγκη να υπάρξει μια οργανωμένη διαδικασία όσον αφορά τις προμήθειες, να αντιμετωπιστούν οι υπερκοστολογήσεις και να καθιερωθούν νέα ιατρικά πρωτόκολλα.

Τέλος, ο καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Μιλτιάδης Νεκτάριος, επεσήμανε ότι τα προβλήματα στον χώρο της υγείας μας απασχολούν περισσότερο λόγω της ειδικής φύσης του συγκεκριμένου τομέα και του όγκου των πόρων που απορροφούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου