Τρίτη 17 Ιούλιος 2018
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
Ούτε στα Κέντρα Υγείας φαίνεται ότι θα μπορούν να βρουν οικογενειακό γιατρό οι πολίτες
Εκατοντάδες πολίτες είναι το τελευταίο διάστημα στην αναζήτηση οικογενειακού γιατρού προκειμένου να εγγραφούν. Μια διαδικασία που έχει μεν διαφημιστεί από το υπουργείο Υγείας, χωρίς ωστόσο το σύστημα να είναι έτοιμο.
Οι ιδιώτες γιατροί φαίνεται πως δεν συμπληρώνονται παρότι λήγουν στο τέλος του μήνα οι συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών του ΕΟΠΥΥ, συμβάσεις που τροποποιήθηκαν μετά τις αντιδράσεις του κλάδου.
Ούτε αυτές οι αλλαγές όμως φαίνεται πως μπορούν να εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο αριθμό Παθολόγων, Γενικών Γιατρών και Παιδιάτρων, καθώς οι περιορισμένες αποδοχές συνεχίζουν να αποτελούν το μεγάλο αγκάθι. Διαβάστε ΕΔΩ πόσοι αναζητούνται: «Αναζητούνται ακόμη 2360 οικογενειακοί γιατροί για νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ! Διχασμένοι οι γιατροί»
Από την άλλη μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις των συνδικαλιστικών οργάνων και οι γιατροί των Κέντρων Υγείας που με το ζόρι βαφτίστηκαν οικογενειακοί γιατροί, αρνούνται να συμμετάσχουν στην διαδικασία.
Μάλιστα όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr ήδη σε διάφορα Κέντρα Υγείας ανά τη χώρα όπου πηγαίνουν πολίτες για να ενημερωθούν και να εγγραφούν, το ιατρικό προσωπικό τους παραπέμπει για αργότερα.
Άλλωστε ο κλάδος προσφεύγει δικαστικά αποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί να γίνει μετατροπή της σύμβασης εργασίας με άλλες συνθήκες όπως αυτές του οικογενειακού γιατρού.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ασθενείς αναζητώντας οικογενειακό γιατρό, πέφτουν επάνω σε γιατρούς που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν υποχρεωτικά στη διαδικασία και επελέγησαν από το υπουργείο Υγείας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην αντιστοίχιση γιατρών ανά περιοχή προκειμένου να αναλάβουν τους πολίτες, ενσωματώθηκαν ακόμη και νεκροί γιατροί. Δείτε ΕΔΩ την αποκάλυψη του HealthReport.gr : «Ακόμη και νεκρούς βαφτίζουν οικογενειακούς γιατρούς! Τραγελαφικές καταστάσεις στα Κέντρα Υγείας»
Όπως και να ‘χει αυτή τη στιγμή φαίνεται πως η διαδικασία εγγραφής των πολιτών δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εάν προηγουμένως δεν συμφωνήσουν τόσο οι ιδιώτες γιατροί να μετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς όσο και αυτοί του δημοσίου.
Μην αγχώνεται το Υπουργείο. Εμείς στα ιατρεία μας διαφημίζουμε καταλλήλως την οργάνωση , το όραμα και την δημοκρατικότητα της κυβέρνησης. Επισης θυμιζουμε σε ολους τους πολιτες και καποιες αλλες υποσχεσεις που δεν τηρηθηκαν . Τα μπινελίκια ήδη άρχισαν....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανένας Πολάκης ή Ξανθός, δεν θα στήσει δημόσια υγεία πάνω στις αγωνίες και τον ιδρώτα των γονιών μου και τον δικό μου! Το πολύ πολύ, να κοροιδεψουν για ακόμα μία φορά τους δύστυχους ασθενείς! Εκτός και αν δεχτούν, οι απολαβές τους να πέσουν - έστω - στο διπλάσιο των προτεινόμενων από την σύμβαση δικών μου απολαβών!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν νομίζω να υπάρχει νομικό πρόβλημα για να κάνουν οι δημόσιοι γιατροίτον gatekeeper. Γιατί αυτό είναι το πρωταρχικό ζητούμενο. Να συγκρατούνται οι ασθενείς στην πρωτοβάθμια για να μην φρακάρουν τα νοσοκομεία. Οι φάκελοι των ασθενών είναι δευτερεύον θέμα και δεν θα γίνει από τη μιά μέρα στην άλλη. Η γώμη μου είναι ότι το σύστημα θα ξεκινήσει και μόνο με τους κρατικούς γιατρούς, οι οποίοι σημειωτέον, θα δουλεύουν με πλήρες ωράριο. Τώρα το να βάλει κάποιος το ιατρείο του στην υπηρεσία του δημοσίου για 4 ώρες μάλλον δεν συμφέρει εκτός κι αν έχει κάτι στο μυαλό του για να αυξήσει τα έσοδά του. Βέβαια οι γιατροί, που στηρίζονταν μόνο στη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ ίσως έχουν πρόβλημα χωρίς σύμβαση γιατί θα τους φύγουν οι ασθενείς, που επιμένουν στη δωρεάν υγεία. Γενικά θα γίνει ένα "ανακάτεμα της τράπουλας", όπως και άλλοτε, αλλά οι καλοί γιατροί δεν θα χαθούν! Κρατήστε την ψυχραιμία σας και μην ξεσαλώνετε βρίζοντας ο ένας τον άλλον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρπα και 72 σεντσια χαφιεδακο 10.38 γιατί ξοδέψες πολύ ώρα !
ΔιαγραφήΔΕΝ δουλευει τιποτα ολα στο ποδι.ασθενης μπηκε στο συστημα να βρει γιατρους.και απο τους λιγους βρηκε ακομη πιο λιγους.ακομη και οι ελαχιστοι συναδελφοι που αποδεχτηκαν την συμβαση δεν ειναι στους καταλογους.αν αυτο δεν ειναι δουλεια στο ποδι τι ειναι???εχει ο εοπυυ κατα γενικη ομολογια ελαχιστους κατα γενικη ομολογια και αυτους δεν τους εμφανιζει.ο θεος ξερει τι εχουν στο μυαλο τους.ενα ειναι σιγουρο αν γινει οποτε γινει οι οι ιδιοι κανουν τα αδυνατα δυνατα να το οδηγησουν στο γκρεμο.η μπορει και να το εχουν παρει αποφαση.οτι αυτα ειναι σχεδια επι χαρτου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαμια υποχωρηση σε συμβασεις τυπου αφρικανικης χωρας,ειναι ο ελαχιστος σεβασμος στους κοπους των γενεων μας να εχουμε το δικο μας παλατι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπάντηση στον 4.06 μ.μ.
ΔιαγραφήΔεν γνωρίζω την ηλικία σου ,αλλά αν υπολογίσω οτι σήμερα έχεις ήδη πάρει μιά ειδικότητα,θα πρέπει να άρχισες να σπουδάζεις περίπου πρίν από μιά 15/ετία.
Τότε που και εσύ το αποφάσισες, αλλά και οι γονείς σου με τους κόπους τους πλήρωναν για να γίνεις γιατρός,μήπως θυμάσαι ποιό ήταν το εργασιακό καθεστός,του γιατρού στην Ελλάδα;
Ενας γιατρός που μόλις είχε πάρει ειδικότητα,μετά πολλών βασάνων, τι ευκαιρίες να εργασθεί είχε;
Να κάνει αίτηση με πολλούς άλλους για να πάρει μιά θέση στο ΕΣΥ. Ακόμη και σε μιά επαρχία ή σ'ένα κέντρο υγείας. Με τον παχυλό μισθό του επιμελητή Β' και με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
Να κάνει αίτηση για επικουρικός.
Να κάνει αίτηση για το ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κλπ γιά να κάνει εκεί ένα 5/ωρο και μετά να κάθεται στο δικό του παλάτι, μόνος του.Ποιός θα τον πλήρωνε επίσκεψη όσο ακόμη ήταν άγνωστος;
Να παρακαλέσει κάποια ιδιωτική κλινική να εργασθεί εκεί ένα ωράριο και εφημερίες και μετά στο παλάτι του μόνος του.
Αυτές οι συνθήκες ήταν ευρωπαϊκής χώρας τότε.
Μετά με τον ΕΟΠΥΥ είχες το δικό σου παλάτι με την πιστοποίηση για όλα τα ταμεία και πιθανώς και τη συμβασάρα να ...είσαι συμπληρωμένος!!
Αυτές και αν ήταν συνθήκες ονειρικής χώρας!!
Μετά ...οι συμβάσεις έγιναν Αφρικανικής χώρας.
Να καθήσεις λοιπόν στο παλάτι σου,που σου πλήρωσαν οι γονείς σου και να είσαι και ευχαριστημένος που είσαι πιστοποιημένος για όλα τα ταμεία με τον ΕΟΠΥΥ.
Συνταγή και 10/ρικο!! Οσο ακόμα έχει ο κόσμος να δίνει.