Σελίδες

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Παραδοχή Τσακαλώτου στο Reuters: Πολύ υψηλά τα πλεονάσματα



Η Ελλάδα έχει την ικανότητα να χρηματοδοτείται με τις δικές της δυνάμεις στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους πιστωτές της για το χρέος και ενόψει της εξόδου της από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι μακροπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι ενδεχομένως να πρέπει να αναθεωρηθούν.

Capital.gr

Καθώς προετοιμάζεται για τις συναντήσεις του με επενδυτές στη Νέα Υόρκη και την Βοστόνη τις επόμενες ημέρες, αλλά και στην Ασία το Σεπτέμβριο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Ιούνιο για την ομαλή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα προσφέρει σαφήνεια και ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αυτό ισχύει "είτε μιλάμε για το 10ετές ομόλογο είτε για ξένες άμεσες επενδύσεις", αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών στο πρακτορείο.

"Είχα πει (στους δυνητικούς επενδυτές) ότι όλα τα κομμάτια του πάζλ θα συμπληρωθούν… και αυτό έγινε", δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στο προηγούμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

"(Αυτή την φορά)... θέλω να δω μαζί τους τις απόψεις τους, τις δικές μου απόψεις, για το γιατί θα πρέπει να έχουμε πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα μετά τις 21 Αυγούστου όταν θα βγούμε από το πρόγραμμα".

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα ανακούφιση χρέους για να διατηρήσει την πρόσβαση της στην αγορά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπονόησε στην έκθεση του την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η δέσμευση των πιστωτών να κάνουν περισσότερα εάν χρειαστεί αποτελεί ένα περαιτέρω δίχτυ ασφαλείας.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους μέσω των μεταρρυθμίσεων και της διατηρήσιμης υψηλότερης ανάπτυξης καθώς και με μέτρα ανακούφισης.

Το πρακτορείο σημειώνει πάντως ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει και νέα μέτρα λιτότητας τα επόμενα δύο χρόνια και να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 μέχρι το 2060.

Το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει τους στόχους αυτούς "πολύ φιλόδοξους".

Ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ότι το επίπεδο της λιτότητας είναι πολύ υψηλότερο απ' ό,τι θα ήθελε, αλλά το θέμα αυτό μπορεί να επανεξεταστεί σε πιο μακροπρόθεσμο χρόνο.


"Το δημοσιονομικό πλεόνασμα, αν με ρωτήσετε σαν οικονομολόγο, είναι πολύ υψηλό", αναφέρει. "Οι ευρωπαϊκές οικονομίες σε γενικές γραμμές έχουν ένα πλαίσιο που θέτει ιδιαίτερη έμφαση στη δημοσιονομική λιτότητα".

"Η ελληνική κυβέρνηση θα το εξετάσει αυτό και το ίδιο ισχύει και για τους υπουργούς Οικονομικών, προκειμένου να δούμε αν το ΔΝΤ έχει δίκιο, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη βιωσιμότητα."

Η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει και πάλι τους στόχους αυτό το έτος, κάτι που θα αφήσει περιθώρια για τη διανομή δημοσιονομικού μερίσματος σε αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο. Το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει σύντομα που θα δαπανηθούν τα επιπλέον κεφάλαια.

Το Reuters σημειώνει εξάλλου ότι ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε πως θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη δημοσιονομική στόχευση και η μείωση των φόρων στο εισόδημα και την περιουσία είναι υπό συζήτηση. Η Ελλάδα θέλει να επαναφέρει τις συλλογικές μισθολογικές διαπραγματεύσεις και να αυξήσει τον ελάχιστο μισθό, και ενδεχομένως να μειώσει τις εισφορές κοινωνικές ασφάλισης, δήλωσε.

"Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα… είναι ποιος πληρώνει αυτούς τους φόρους, αυτό είναι που θα επικεντρωθούμε τώρα, γι αυτό είπα ότι ενδεχομένως να εξετάσουμε την ελάφρυνση των εισφορές κοινωνικές ασφάλισης.

"Επειδή είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν αρκετοί αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις, που επιβαρύνθηκαν διπλά από την αύξηση των φόρων και των εισφορών".

2 σχόλια:

  1. Ωραία πλεονάσματα έχετε! Ο εοπυυ φουσκώνει συνέχεια τα ποσά που ζητάει πίσω, τα ασφαλιστικά ταμεία (βλεπε τσμεδε) ζητάνε συνέχεια αναδρομικές εισφορές από τον καιρό των δεινοσαύρων κ.ο.κ. Πού θα πάει αυτή η βαλίτσα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχως, στο χωρο υης οικονομιας ,αντι για επιστημονες αξιας ,εχουμε τριτοκλασατους καθηγητισκους που μας πανε απο το κακο στο χειροτερο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή