Σελίδες

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Οι εργαζόμενοι στο «Θριάσιο» κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γα την υποστελέχωση

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Θριάσιου Νοσοκομείου προκαλεί η έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, "στη νοσηλευτική υπηρεσία, με βάση τον (ανεπαρκέστατο) Οργανισμό, είναι κενές 71 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 47 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου". Και οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική ανέδειξαν πολλαπλώς τα προβλήματα αυτά.

Και συνεχίζουν δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Η ΜΑΦ του Κέντρου Εγκαυμάτων, όπου, λόγω έλλειψης προσωπικού και ανάγκης αντικατάστασης εξοπλισμού, λειτουργούν συνήθως τα 10 από τα 18 κρεβάτια. Για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες για τη νοσηλεία εγκαυματιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές, γίνονται καθημερινά μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από άλλα τμήματα, ακόμα και από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία τους.

"Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες κλινικές (π.χ. παθολογικές, πνευμονολογική, χειρουργική κλπ) και τμήματα του νοσοκομείου, όπου οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πάρουν μόνο δύο ή και μία εβδομάδα καλοκαιρινής άδειας και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται και περικοπές ρεπό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, όπου εργάζονται μόνο οκτώ μόνιμες νοσηλεύτριες (η μία σε άδεια εγκυμοσύνης) και τρεις μόνιμοι και ένας επικουρικός γιατρός, ενώ οι τακτικές και έκτακτες συνεδρίες αιμοκάθαρσης έχουν αυξηθεί κατά 14% σε σχέση με το 2017 και κατά 67% σε σχέση με το 2016

Απαράδεκτη παραμένει η κατάσταση και στη Ψυχιατρική, με ράντζα σε όλους τους χώρους της κλινικής, αφού οι νοσηλευόμενοι συχνά ξεπερνούν τους τριανταπέντε, ενώ οι κλίνες είναι δεκαεννέα.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις στην ιατρική υπηρεσία, όπου η απαράδεκτη κατάσταση «καλύπτεται» από τους επικουρικούς, τους ειδικευόμενους γενικούς γιατρούς, τους παρατασιούχους ειδικευόμενους. Παραβιάζεται συστηματικά η υποχρεωτική χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία, ενώ συχνά 60άρηδες γιατροί αναγκάζονται να κάνουν περισσότερες εφημερίες από όταν ήταν 20 χρόνια νεώτεροι.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Αιμοδοσία, όπου εκτός από τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό και επισκέπτριες υγείας, υπάρχουν μόνο τρεις οργανικές θέσεις γιατρών και εργάζονται μόνο δύο μόνιμοι και δύο επικουρικοί γιατροί, ενώ ο διευθυντής είναι σε μόνιμη απόσπαση, καθώς και η ΩΡΛ με τέσσερεις μόνο οργανικές θέσεις γιατρών.

Το πρόσφατο παράδειγμα, όπου εκατοντάδες εθελοντές αιμοδότες εξυπηρετήθηκαν μόνο χάρη στην προσφορά των εργαζομένων της Αιμοδοσίας (με διπλοβάρδιες, περικοπές ρεπό και ακυρώσεις κανονικών αδειών) και την βοήθεια εργαζομένων από άλλα τμήματα, ανέδειξε και την ανυπαρξία ουσιαστικού σχεδίου κινητοποίησης και λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αφού ολόκληρο το βάρος της συλλογής αίματος για τους εγκαυματίες «έπεσε» μόνο σε τρεις νοσοκομειακές μονάδες Αιμοδοσίας.

Στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία, η πληρότητα που φαίνεται με βάση τις οργανικές θέσεις είναι εικονική, γιατί οι κενές οργανικές θέσεις των υπηρεσιών καταργήθηκαν με μνημονιακό νόμο, και οι ελλείψεις στα αντίστοιχα τμήματα καλύπτονται προσωρινά με τους πρακτικάριους.

Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν με τις απολύσεις των πρώτων επικουρικών γιατρών, ενώ τους επόμενους μήνες κινδυνεύουν με απόλυση περισσότεροι από εξήντα εργαζόμενοι (επικουρικοί, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΑΕΔ).

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων υγείας από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι επομένως ΠΡΟΚΛΗΣΗ η κυβερνητική προπαγάνδα περί «αναβάθμισης των δημόσιων μονάδων υγείας», την ίδια στιγμή που:

● οι μόνιμοι εργαζόμενοι στην υγεία μειώθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά 365 το διάστημα Ιανουάριος 2015 έως Φεβρουάριος 2018, αφού οι προσλήψεις δεν καλύπτουν ούτε τις αποχωρήσεις.

● μείωσαν την κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας κατά 350 εκατ. ευρώ και τον ΕΟΠΥΥ κατά 226 εκατ. ευρώ για το 2018 και στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019

● μέσω της «αξιολόγησης δομών και δημοσίων υπαλλήλων», της ενεργοποίησης του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (που είναι η μετονομασία της ΕΣΑΝ Α.Ε.) και της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων (DRG) προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία

Στόχος τους είναι η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία –πρόνοια, η μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, με μετατροπή της υγειονομικής περίθαλψης σε «ατομική ευθύνη» - ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες και ευνοϊκό πεδίο επενδύσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι σχεδιασμοί αυτοί υπηρετούν τον στρατηγικό στόχο της «δίκαιης ανάπτυξης», δηλαδή της ανάκαμψης των επιχειρηματικών κερδών σε βάρος των δικαιωμάτων μας.
Δεν αρκεί να αγανακτούμε. Να οργανώσουμε τον αγώνα μας

Για άλλη μια φορά, το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, χάρη στην προσφορά των εργαζομένων, "σήκωσε μεγάλο βάρος" για την περίθαλψη θυμάτων από μεγάλες καταστροφές (πριν 8 μήνες οι πλημμύρες στη Μάνδρα, τώρα οι πυρκαγιές)

Σε συνδυασμό με τη γεωγραφική του θέση, στο κέντρο μιας μεγάλης βιομηχανικής ζώνης, με καθημερινά "εργατικά ατυχήματα", καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της ουσιαστικής ενίσχυσης του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, πλήρη κρατική χρηματοδότηση και αναμόρφωση του οργανισμού για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Απαραίτητη είναι και η πλήρης στελέχωση και εξοπλισμός των Κέντρων Υγείας - ΠΕΔΥ σε Ελευσίνα και Μέγαρα, καθώς και η δημιουργία αντίστοιχων μονάδων τουλάχιστον σε Μάνδρα και Ασπρόπυργο.

Στα πλαίσια της ανάγκης για προστασία της υγείας, της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών, είναι αναγκαία η ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου, ιδιαίτερα γιατί βρισκόμαστε κυριολεκτικά ανάμεσα σε δύο μεγάλα διυλιστήρια και άλλες επιχειρήσεις με επικίνδυνες δραστηριότητες, με κίνδυνο για εκδήλωση βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης κλίμακας

Στην κατεύθυνση αυτή, θα πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε συντονισμό και με άλλα σωματεία μαζικούς φορείς της περιοχής.

Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό: Τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος και τα κόμματα τους, την Ε.Ε.–ΔΝΤ που τους στηρίζουν. Να διεκδικεί την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας και πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασίας με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους".

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος               Ο Γραμματέας

Βαρδαβάκης Μανώλης Ιωαννίδης Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου