Σελίδες

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Νοσοκομεία »ξενοδοχεία» λόγω έλλειψης διακομιστικών μέσων

Virus

Οι χρόνιες δυσλειτουργίες και ανεπάρκειες που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ ως αποτέλεσμα της έλλειψης οχημάτων ή/και πληρωμάτων, είναι γνωστές. Το ίδιο και ο συχνά τραγικός αντίκτυπος που αυτές έχουν για τη Δημόσια Υγεία. Ένα ζήτημα, εξάλλου, που έχουν υπογραμμίσει άπειρες φορές οι εργαζόμενοι στην υγεία.

Μια διαφορετική προσέγγιση του θέματος επιχειρεί η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία με παρέμβασή της αναδεικνύει τις παράπλευρες συνέπειες της έλλειψης διακομιστικών μέσων. Ειδικότερα, αναφέρεται στη μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών που έχουν πάρει εξιτήριο (δευτερογενείς διακομιδές).

»Ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από το Νοσοκομείο του Κιλκίς και δεν είναι σε θέση να πάνε σπίτι τους με ιδιωτικό μέσο, δεν έχουν χρήματα να απευθυνθούν σε ιδιωτικό ασθενοφόρο, περιμένουν έως και τρεις ολόκληρες ημέρες μετά το εξιτήριο στις κλινικές του Νοσοκομείου για να έρθει ασθενοφόρο να τους παραλάβει»καταγγέλλει, επικαλούμενη ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Ενδεικτικά, μάλιστα, αναφέρει 8 περιστατικά ηλικιωμένων και υπερηλίκων τις τελευταίες 30 ημέρες (κυρίως ασθενών που έκαναν ορθοπεδικές επεμβάσεις).

»Το ΕΚΑΒ εξυπηρετεί όλα τα περιστατικά, με προτεραιότητα στα επείγοντα και ύστερα στους ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο» απαντά η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, Αγγελική Τσιούπα, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την καταγγελία.

Όπως εξήγησε, ο κανονισμός ορίζει ποια περιστατικά μεταφέρονται με το ασθενοφόρο και με τι προτεραιότητα. »Ταλαιπωρείται κάποιες φορές ο κόσμος, το καταλαβαίνουμε, αλλά και οι δυνατότητες είναι περιορισμένες» σημείωσε η κ. Τσούπα. Υποστήριξε, όμως, πως στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, το ΕΚΑΒ θα μεταφέρει έναν υπερήλικα ακόμη κι αν δεν έχει ένδειξη, για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας.

Η δ/ντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης άφησε, τέλος, αιχμές για μερίδα συνδικαλιστών και άτομα από συγκεκριμένη κλινική του ΓΝ Κιλκίς που δημιουργούν προβλήματα από τότε που το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε από το Κιλκίς στη Θεσσαλονίκη. »Είχαν μάθει να χρησιμοποιούν το ασθενοφόρο σε κάθε περίπτωση, είτε ήταν ο ασθενής κατακεκλιμμένος είτε ήταν περιπατητικός» λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου