Σελίδες

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παραπληροφορεί τους πολίτες και εμπαίζει τους ιατρούς.

Αποτέλεσμα εικόνας για επαγγελματική ένωση παθολόγων ελλάδοσ
Δελτίο Τύπου 

ΘΕΜΑ: Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παραπληροφορεί τους πολίτες και εμπαίζει τους ιατρούς. 

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας σε πρόσφατη συνέντευξη του στο κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ, ενημέρωσε το ευρύ κοινό για το θεσμό του Οικογενειακού Ιατρού. Ως Ε.Ε.Π.Ε. οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες αυτής της χώρας με ειλικρίνεια και ρεαλισμό για τη λειτουργία του συστήματος υγείας. 

Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης του κ. Βαρδαρού και οι προβληματισμοί– απαντήσεις μας. 

«…ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού θα είναι υποχρεωτικός για όλους, που σημαίνει ότι όσοι πολίτες δεν εγγραφούν χάνουν τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου». 


Απ. Προληπτικό έλεγχο πραγματοποιούν όλοι οι Παθολόγοι ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης ή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Η παραπληροφόρηση αυτή, στόχο έχει την τρομοκράτηση των ιατρών προκειμένου να σπεύσουν να συμβληθούν, μην τυχόν και βρεθούν εκτός συστήματος. Παράλληλα, προσπαθεί να οδηγήσει τους πολίτες σε συμβεβλημένους ιατρούς για δήθεν «Δωρεάν» περίθαλψη, αποφεύγοντας τεχνηέντως να επισημάνει την υποχρεωτική πληρωμή, σε περίπτωση μη προγραμματισμένου ραντεβού ή και εκτός ωραρίου. 

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου: «Μπορεί ένας ασφαλισμένος να πηγαίνει σε έναν ιδιώτη γιατρό ο οποίος δεν θα είναι σε μία από τις κατηγορίες του Οικογενειακού»; ο κ. Βαρδαρός απάντησε: «Ναι, προφανώς θα μπορεί και να πηγαίνει και θα τον αποζημιώνει όπως μέχρι σήμερα το Δημόσιο». 

Απ. Οι μόνοι ιατροί που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία είναι όσοι επιλέγουν την σύμβαση με το κύριο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, κανένας ασφαλισμένος δεν έχει αποζημιωθεί την ιατρική επίσκεψη μέχρι και σήμερα, από κανένα ασφαλιστικό ταμείο. Εδώ ο κ. Βαρδαρός απάντησε παραπλανητικά λέγοντας πως οι πολίτες εξυπηρετούνται δωρεάν και από μη συμβεβλημένους ιατρούς. 

«Από 1η Ιανουαρίου του 2019, ο Οικογενειακός γιατρός θα λειτουργεί σε όλη τη χώρα και εκτός από την φροντίδα του ασθενή, θα συνταγογραφεί χωρίς κόστος». 

Απ. Συνταγογράφηση δεν είναι η έκδοση «εκπτωτικού κουπονιού» για φτηνή πρόσβαση στην αγορά φαρμάκων ή την πραγματοποίηση εξετάσεων, αλλά αποτελεί μέρος μιας υποχρεωτικής διαδικασίας ιατρικής εξέτασης και παρακολούθησης, όπου ο ιατρός εγκρίνει την κατάλληλη θεραπεία προς όφελος του ασθενούς. Η συνταγή είναι ένα δημόσιο έγγραφο που έχει νομική ισχύ αφού εκεί αποτυπώνονται όλες οι αποφάσεις του ιατρού, τόσο για τη διάγνωση όσο και τη θεραπεία. Η εξαγγελία για δωρεάν συνταγογράφηση είναι μια επικίνδυνη παροχολογία που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, υποβαθμίζοντας παράλληλα το ρόλο του ιατρού. 

«Αν υπάρχει οικογενειακός γιατρός και δεν εγγραφούμε, χάνουμε τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου, χάνουμε την δυνατότητα σε μια νέα υπηρεσία και χάνουμε και χρόνο, γιατί ο οικογενειακός γιατρός κανονίζει πολύ νωρίτερα τα ραντεβού μας με μια άλλη ειδικότητα». 

Η απάντηση εδώ δίδεται από τον ίδιο τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας καθώς αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξης του. «Ο Οικογενειακός Ιατρός έχει ένα «ταβάνι» 2.250 ατόμων που εγγράφονται, αλλά δεν θα εξυπηρετεί τόσους, έχει ένα 10-15% που θα εξυπηρετεί μηνιαία». 

Η γρηγορότερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας είναι η ισχύουσα διαδικασία όπου η επιλογή ιατρού γίνεται από τον ασθενή κι όχι μέσω αποκλειστικών συμβεβλημένων και παραπομπών από τους Οικογενειακούς προς τους ειδικούς Ιατρούς που θα δημιουργήσουν μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. 

Εξακολουθούμε να έχουμε πολλές απορίες με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί ο θεσμός του Οικογενειακού Ιατρού. Συγκεκριμένα: 

1. Γιατί προσμετρούν στον συνολικό αριθμό των οικογενειακών ιατρών τους συναδέλφους από τις Μονάδες Υγείας, τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία; Μαθαίνουμε πως ιατροί των δομών αυτών καταθέτουν αγωγές κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, αφού δεν αποδέχονται την αλλαγή του ρόλου τους ώστε να λειτουργούν ως οικογενειακοί ιατροί, αφού και οι συμβάσεις τους δεν αναφέρουν κάτι τέτοιο. Εξάλλου ανακοινώθηκε 48ωρη προειδοποιητική απεργία για τις 4 & 5 Οκτωβρίου για εκφράσουν την αντίθεση τους στα νέα μέτρα. 

2. Οι κυβερνώντες συνειδητοποίησαν την ήττα τους αφού στον αρχικό τους σχεδιασμό υπόσχονταν ένα καθολικά δημόσιο σύστημα υγείας Π.Φ.Υ.; Η άρνηση των ιατρών να στελεχώσουν τα ΤΟ.Μ.Υ. στέλνει πολλαπλά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. 

3. Το σύστημα παραπομπών δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη και αναμένεται να λειτουργήσει σε μερικούς μήνες. Έχουν αντιληφθεί το χάος που θα δημιουργηθεί στη λειτουργία του συστήματος υγείας; 

4. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας σχετικά με την αναλογία ιατρών/κατοίκων αντί να το αξιοποιήσουν, το θεωρούν πρόβλημα δημιουργώντας κλειστά συστήματα, αποκλείοντας ιατρούς και ταλαιπωρώντας ασθενείς. 

5. Ο κος Βαρδαρός θεωρεί ότι με 3.000 ιατρούς το σύστημα θα λειτουργεί άριστα. Υπολογίζοντας πως κάθε γιατρός θα χρεώνεται 2.250 ασθενείς, θα καλύπτονται 6.750.000 πολίτες και εξ αυτών μόνο το 10-15% θα εξυπηρετείται μηνιαίως σύμφωνα με τα λεγόμενα του, δηλαδή περίπου 800.000 πολίτες κάθε μήνα. Τα υπόλοιπα 9 εκατομμύρια των Ελλήνων από που και ποιον θα εξυπηρετούνται; 

Καλή τύχη σε όλους μας και καλή φώτιση. 

Ο Πρόεδρος           Ο Γενικός Γραμματεύς 

Ευάγγελος Τούλης  Σόλων Κωτούλας

1 σχόλιο:

  1. Πρωτοβαθμια περιθαλψη με μεικτες αποδοχες στον οικογενειακο γιατρο 1 ευρω μεικτα συνιστα χυδαιοτητα προς τον ιατρικο κοσμο. Ουτισυ αλλως τελειωνουν τα ψωμια τους,προς το παρον ας μεινουν με τα καυκασια γεροντια και τους απανταχου δυστυχισμενους που θα δουλευουν για ενα ξεροκομματο να πλωρωνουν το νοικι της τρώγλης τους, της καλύβας τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή