Σελίδες

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Brexit και συγχωνεύσεις φέρνουν ... πονοκέφαλο, λόγω clawback



Ο τρόπος υπολογισμού του clawback εμφανίζει πλασματική ανάπτυξη και οδηγεί σε πρόσθετες χρεώσεις

Βουνό κινδυνεύει να γίνει μια λογιστική λεπτομέρεια, η οποία προκύπτει από τις αλλαγές που φέρνουν το Brexit και οι συγχωνεύσειςφαρμακευτικών εταιριών, λόγω του τρόπου υπολογισμού του clawback.

Ο λόγος, για τις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπουν υπολογισμό της χρέωσης κατά 90% από τα πραγματικά μερίδια αγοράς και κατά 10% από το μερίδιο ανάπτυξης των εταιρειών.

Εξαιτίας του Brexit, πολλές εταιρείες που διατηρούσαν την έδρα τους στη Μ. Βρετανία, τώρα "μεταναστεύουν" σε άλλες χώρες - κυρίως στην Ιρλανδία ή την Ολλανδία. Μαζί με τη μεταφορά της έδρας όμως, μεταφέρονται και όλα τα προϊόντα της βρετανικής μητρικής στην εταιρεία υποδοχής. 

Η αλλαγή κατόχου άδειας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) όμως, ενδέχεται να ληφθεί ως ανάπτυξη και να οδηγήσει σε υπερεκτίμηση του μεριδίου αύξησης της αγοράς, επισημαίνουν παράγοντες του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Μάλιστα ο Σύνδεσμος επισημαίνει πως η αλλαγή ΚΑΚ δεν αποτελεί ανάπτυξη, καθώς:

Η μεταφορά προίόντων σε νέο ΚΑΚ δεν συνιστά ανάπτυξη μεριδίου αγοράς, αλλά μόνη αντικατάσταση του ΚΑΚ,
Είτε ο προηγούμενος είτε ο νέος ΚΑΚ, αντιπροσωπεύονται από την ίδια εταιρεία τοπικά, και αυτή καλείται να καλύψει το clawback,
Τα προϊόντα ήδη κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, με την ίδια μορφή, περιεκτικότητα και συσκευασία, ενώ διατηρούν τον ευρωπαϊκό και τον τοπικό κωδικό ΕΟΦ χωρίς αλλαγή, και τέλος,
Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, οι αλλαγές ΚΑΚ λόγω Brexit, προχωρούν χωρίς οποιεσδήποτε επιπτώσεις για τις τοπικές εταιρείες.


Αντίστοιχο πρόβλημα δημιουργείται και με τις εταιρείες που προκύπτουν από εξαγορές - συγχωνεύσεις, ιδίως στις περιπτώσεις που αγοράζονται συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια προϊόντων.

Στις περιπτώσεις αποκτήσεων προϊοντικών πακέτων με πώληση και αλλαγή ΚΑΚ (φορέα αδείας), κοινοπραξιών και εμπορικών συνεργασιών, τύπου co‐marketing και co‐promotion, τα προϊόντα που αποκτώνται από την νέα εταιρεία, δεν αποτελούν επαύξηση των πωλήσεων τους, αλλά απόκτηση δια αγοράς προϊόντων προς περαιτέρω εμπορική εκμετάλλευση.

Αντίστοιχα, στους ισολογισμούς της μεταβίβασης, οι εγγραφές αφορούν το ενεργητικό και το παθητικό της απορροφούμενης εταιρείας στο ενεργητικό και παθητικό της απορρωφώσας εταιρείας και ακολουθεί προσθετική εγγραφή των πωλήσεων, η οποία αποτελεί απόκτηση (κτήση ενεργητικού) και όχι ανάπτυξη.

Με δεδομένα τα παραπάνω ζητήματα, παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει ρυθμιστική υπουργική απόφαση, η οποία να προβλέπει μεταβατικό διάστημα κατά το οποίο να μην προσμετρώνται στο μερίδιο ανάπτυξης των εταιρειών κατά την πρώτη χρονιά μετά τον μετασχηματισμό ή τη μεταβίβαση. Τονίζουν δε, ότι διαφορετικά, θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου