Σελίδες

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

9th Pharma & Health Conference: “Τα μέτρα της κυβέρνησης στον τομέα του Φαρμάκου”

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - ΙΑΤROPEDIA

Ο τομέας του Φαρμάκου είναι εκείνος, στον οποίο εφαρμόστηκαν τα περισσότερα μνημονιακά μέτρα. Όμως η κατανάλωση φαρμάκων δεν έχει μειωθεί και οι δαπάνες παραμένουν εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα οι φαρμακοβιομηχανίες να καλούνται φέτος να «επιστρέψουν» περίπου 1,1 δις ευρώ αφού ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστός, αδυνατώντας να καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες. Έχοντας αναγνωρίσει το πρόβλημα, η Αριστοτέλους που έχει ήδη αναλάβει ορισμένες πρωτοβουλίες, σύντομα αναλαμβάνει νέες. Το περίγραμμα της νέας Φαρμακευτικής Πολιτικής έδωσε από το βήμα του 9ου Pharma & Health Conference ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το Γιώργο Γιαννόπουλο, για το 2019 προβλέπεται μια ενίσχυση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 45 εκατ. ευρώ (βάσει της σύνδεσης του προϋπολογισμού με το ΑΕΠ), που θα μειώσει το clawback. «Η υπέρβαση είναι γύρω στα 22 εκατ. ευρώ και συνεπώς με την οικονομική ενίσχυση το clawback μειώνεται κατά ¼», σημείωσε.

Παράλληλα, επανέλαβε πως αναμένεται να νομοθετηθεί η κατάργηση της β΄ ανατιμολόγησης, συγκρατώντας με αυτό τον τρόπο τις τιμές στα ίδια επίπεδα. Διαφοροποιήσεις, επίσης, αναμένονται στην διαδικασία της τιμολόγησης αυτής καθαυτής. Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, εξετάζεται το σενάριο η τιμολόγηση να γίνεται βάσει ενός καλαθιού χωρών-μελών της Ευρωζώνης (χωρίς να διευκρινίζει ποιες κατηγορίες φαρμάκων θα αφορά). Στις αλλαγές έρχεται να προστεθεί, όμως, και η θέσπιση κατώτερης τιμής βάσει τους κόστους ημερήσιας θεραπείας.

«Στον εξορθολογισμό αυτού του πλαισίου θα συμβάλλει η ομογενοποίηση της τιμής των ίδιων γενοσήμων» τόνισε ο ΓΓ, προσθέτοντας πως στη συζήτηση έχει τεθεί και πώς θα διαμορφώνεται η τιμή του γενοσήμου όταν χάνεται η τιμή του πρωτοτύπου κλπ. Επιπλέον, αναμένεται να επικαιροποιηθούν 10 από τα 51 πρωτόκολλα που έχουν ανέβει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε και στην πρόταση της Αριστοτέλους για θέσπιση κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία. Ξεκαθάρισε, όμως, πως οι όποιες αλλαγές δεν πρόκειται να συνοδευτούν από αύξηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης, αλλά θα ενταχθούν στο πλαίσιο του 1.945 δισ. ευρώ. Ακόμη, επανεξετάζεται το rebate 25% στα νέα φάρμακα. «Υπάρχει ένα θέμα δίκαιης κατανομής του clawback» συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως η Αριστοτέλους θα φέρει ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Καρόκης, Δ/ντής Εταιρικών Υποθέσεων MSD Ελλάδος επισήμανε την ανάγκη αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης, φέρνοντας στη συζήτηση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής και αυξήθηκε η βρεφική θνησιμότητα.

«Για τις φαρμακευτικές εταιρίες απαραίτητα είναι τα μητρώα ασθενών, για να γνωρίζουμε τι αποζημιώνουμε και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση με φίλτρα» πρόσθεσε ο Ιωάννης Βλόντζος, Πρόεδρος & Δ/νων σύμβουλος Merck Hellas, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ & Μέλος ΔΣ PIF. Ακόμη, αναφέρθηκε στην πρόβλεψη της συνυπευθυνότητας στον επιμερισμό της υπέρβασης της δαπάνης. «Στο νοσοκομειακό φάρμακο το clawback έχει υπερβεί το 45%. Αυτό δεν είναι συνυπευθυνότητα», σημείωσε, προτείνοντας το νοσοκομειακό συνταγολόγιο.

Το μέτρο απέρριψε ο πρόεδρος της Επιτροπής ΗΤΑ, Δημήτρης Κούβελας, κρίνοντας δύσκολη την υλοποίηση του. Αναφερόμενος στο έργο της Επιτροπής σημείωσε πως έχει συνεδριάσει 14 φορές από τη σύσταση της, εξετάζοντας περισσότερα από 60 φάρμακα ενώ έχει αποστείλει 10 φακέλους στην επιτροπή διαπραγμάτευσης. «Θα πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτερα σε αξιολογήσεις που αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά προβλήματα» εκτίμησε σχετικά, σημειώνοντας πως το διοικητικό κομμάτι πάει πολύ αργά.

Την απουσία διαβούλευσης με τους ασθενείς για τη λήψη αποφάσεων στο φάρμακο παρατήρησε ο Γιώργος Καλαμίτσης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των εμβολίων. «Οι επιτροπές του υπουργείου για τα φάρμακα δεν έχουν αυτή τη συναίνεση» υπογράμμισε.

«Είναι μεγάλη δοκιμασία για το πολιτικό μας σύστημα» σχολίασε ο Σάκης Παπαδόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Υγείας, σημειώνοντας ότι άμεσα η διακομματική καλεί τους συλλόγους ασθενών πάνω στη βάση των δικών τους σκέψεων.

Τις προτάσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για τη φαρμακευτική πολιτική, παρουσίασε από το βήμα του Συνεδρίου, ο Δ/ντής Επιστημονικών Θεμάτων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Μάρκος Ολλανδέζος.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για δικαιότερο επιμερισμό των επιστροφών (clawback) μέσω του επιμερισμού του ενιαίου κλειστού προϋπολογισμού ανά κατηγορία φαρμάκων (οn patent, φάρμακα Ν.3816, υπόλοιπη απροστάτευτη αγορά), ενώ ως προς το θέμα της τιμολόγησης, ο κ. Ολλανδέζος τόνισε την ανάγκη να τεθούν ελάχιστα όρια ανατιμολόγησης για την διασφάλιση της κυκλοφορίας των παλαιότερων καταξιωμένων φαρμάκων, καθώς «σήμερα αποδεκατίζονται λόγω του συνδυασμού των υπερβολικών μειώσεων τιμών και των δυσβάστακτων υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών».

Ο εκπρόσωπος της ΠΕΦ ζήτησε, επίσης, την υιοθέτηση συνοπτικών διαδικασιών για την ταχεία ένταξη των γενοσήμων σε καθεστώς αποζημίωσης και να καθοριστούν ξεκάθαροι κανόνες για την αξιολόγηση των προϊόντων οριακής καινοτομίας που αναπτύσσονται από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Μια ολιστική προσέγγιση που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να μετασχηματίσουν την πολυκαναλική τους επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας, παρουσίασε από το βήμα του 9th PHC ο Σπύρος Αλεξανδράτος, Head of Consulting & Services, IQVIA Greece. Η προσέγγιση αύτη περιλαμβάνει 4 κύριες φάσεις και βασίζεται σε 6 διαστάσεις. Η πρώτη φάση αφορά στη χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης, η δεύτερη φάση στο σχεδιασμό της μελλοντικής κατάστασης, η τρίτη φάση στον ορισμό του χάρτη πορείας ενώ η τέταρτη φάση στην υλοποίηση.

«Οι βασικές διαστάσεις που διέπουν έναν τέτοιο μετασχηματισμό είναι: η στρατηγική, η οργάνωση & οι δεξιότητες, οι διαδικασίες, το segmentation των επαγγελματιών υγείας & το περιεχόμενο της επικοινωνίας, η μέτρηση & οι δείκτες αποτελεσματικότητας και τέλος τα εργαλεία & η τεχνολογία» εξήγησε. Ως παραδείγματα τέτοιων ενέργειων, ο Σ. Αλεξανδράτος αναφέρθηκε σε 2 έργα που υλοποίησε το Συμβουλευτικό τμήμα της IQVIA. Το πρώτο αφορούσε στη χαρτογράφηση της υφιστάμενης ωριμότητας της πολυκαναλικής προσέγγισης των φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα και σε άλλες 5 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ το δεύτερο αφορούσε στις στάσεις και προτιμήσεις των επαγγελματιών υγείας όσον αφορά στα κανάλια επικοινωνίας των φαρμακευτικών εταιρειών, ιδιαιτέρως στις στάσεις και προτιμήσεις τους όσον αφορά στα ηλεκτρονικά κανάλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου