Σελίδες

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Άννα Μαστοράκου: Η μεταμνημονιακή συνδικαλιστική ατζέντα έχει αυξημένες απαιτήσεις

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - ΙΑΤROPEDIA

Οι γιατροί κατέρχονται στις κάλπες με την αγωνία για το μέλλον τους να διαγράφεται στα πρόσωπά τους. Η τοξική επίδραση των μνημονιακών μέτρων στην υγεία άφησε ανεξίτηλα το ίχνος τους στην επαγγελματική προοπτική και στην πορεία όλων των ιατρών της χώρας.
γράφει η Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας

Τα δημοσιονομικά μαστίγια δεν ήταν λίγα:

-Αιφνίδιες μισθολογικές περικοπές,

-οριζόντια κουρέματα στην αποζημίωση ιατρικού έργου,

-ανεξόφλητες ληξιπρόθεσμες οφειλές,

-απώλεια συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων,

-εδραίωση ελαστικού τύπου σχέσεων εργασίας,

-ελαχιστοποίηση μόνιμων προσλήψεων,

-«εντέλλεσθε» για κάλυψη άλλων περιοχών ή κενών θέσεων,


-ισοπεδωτική υπερφορολόγηση και

-καταχρηστική επιβολή δυσβάσταχτων ασφαλιστικών εισφορών.

Στοχοποίηση

Ο ιατρικός κόσμος στοχοποιήθηκε αλύπητα, κονιορτοποιήθηκε και δέχθηκε απανωτές επιθέσεις που έβλαψαν το κύρος και την ορθή άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος. Επιστημονική απαξίωση, εργασιακή εξάντληση, ατελείωτη ταλαιπωρία και επαγγελματική ανασφάλεια παντού.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας επιχείρησαν την ωραιοποίηση της προβληματικής κατάστασης στο χώρο της υγείας, χωρίς να υπάρχουν πειστικές απαντήσεις για τα οξεία προβλήματα που διατυπώνονται καθημερινά όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη:

-Η προκήρυξη μόνιμων θέσεων του ΕΣΥ που διενεργούνται με το σταγονόμετρο,

-η αργόσυρτη ανάπτυξη των ΤΟΜΥ με ελάχιστη στήριξη στην υποδομή, υλικοτεχνική υποδομή και λειτουργία,

-η υπόσχεση για μερική απόδοση τμήματος των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια του ΕΣΥ χωρίς καμία αναφορά στην άμεση αποκατάσταση της μισθοδοσίας των νοσοκομειακών ιατρών,

-η ψυχαναγκαστική εμμονή στην αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα μέσα από τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ σε ρόλο συμπληρωματικό του κρατικού τομέα,

-η παραμονή των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ και του clawback ως εργαλείο χρηματοδότησης κοινωνικής πολιτικής από τις τσέπες των παρόχων και ιατρών,

-η αιφνίδια καταγγελία των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ χωρίς να υπάρχει διάδοχη κατάσταση όσον αφορά την αριθμητική κάλυψη του πληθυσμού από τον οικογενειακό ιατρό,

-η πεισματική άρνηση υλοποίησης δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν τους ιατρούς,

-η επιμονή στο θεσμό του επικουρικού ιατρού χωρίς νομοθετική δυνατότητα παράτασης της θητείας τους αποτελούν λίγα από τα πολλαπλά προβλήματα που ταλανίζουν και δημιουργούν σοβαρές αναταράξεις στο χώρο της δημόσιας υγείας.

Μεταμνημονιακή εποχή

Με την αυγή της μεταμνημονιακής εποχής, η επόμενη κυβέρνηση αναλαμβάνει το χρέος να αφουγκραστεί ότι ο κύκλος της απαξίωσης και της ισοπέδωσης της υπεραξίας του επιστημονικού ιατρικού κεφαλαίου της χώρας τέλειωσε.

Οι εκλογές στους Ιατρικούς Συλλόγους που ξεκινούν με την αυλαία των εκλογών των ιατρικών συλλόγων Πελοποννήσου στις 14/10 θα σηματοδοτήσουν σαφώς μία νέα σελίδα συνδικαλιστικής διεκδίκησης με δυναμικότερη ατζέντα.

Έκδηλα σημάδια μαζικής από-επένδυσης στην χώρα μας από τη φαρμακοβιομηχανία, αποχώρησης ιατρών και παρόχων από το δίκτυο του μεγάλου κρατικού μονοπωλίου (ΕΟΠΥΥ) και εξοστρακισμού από τις δαγκάνες ενός καθεστωτικού αντιαναπτυξιακού μηχανισμού συμβαίνουν ήδη με ταχείς ρυθμούς.

Αυτή η αναβράζουσα οργή, αγανάκτηση και δυσαρέσκεια αναμένεται να εκφραστεί στα αποτελέσματα της ιατρικής κάλπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου