Σελίδες

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Γιώργος Γιαννόπουλος: Οι μισές συνταγές περιέχουν γενόσημα και αλλάζουν στα φαρμακεία

Ο γενικός γραμματέας προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης – αποζημίωσης φαρμάκων, στις οποίες θα περιλαμβάνεται ο προσδιορισμός του κόστους ημερήσιας θεραπείας ως κατώτατο όριο τιμής.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - ΙΑΤRONET

Αιχμές προς τους φαρμακοποιούς αφήνει το υπουργείο Υγείας για τη χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων στην Ελλάδα.

Τα ποσοστά δεν είναι εκείνα που αναμένει η πολιτική ηγεσία, αν και στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η χρήση τους ανήλθε στο 30% του συνόλου των χορηγούμενων φαρμάκων, σημειώνοντας αύξηση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος του 2017.

Μιλώντας την Τετάρτη σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου “Πολιτικές Διαχείρισης των γενοσήμων φαρμάκων στην Ελλάδα”, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος(φωτό) είπε χαρακτηριστικά:

“Έχουμε νομοθετήσει αρκετές παρεμβάσεις στην πρακτική συνταγογράφησης, προωθήσαμε την καμπάνια ενημέρωσης για τα γενόσημα.

Εξετάζουμε να δώσουμε περισσότερα αντικίνητρα στους φαρμακοποιούς, ώστε να μην γίνεται αλλαγή της συνταγής από γενόσημη σε πρωτότυπη θεραπεία, ενώ θα πρέπει να δώσουμε και θετικά κίνητρα στην συνταγογράφηση γενοσήμων από το ιατρικό σώμα”.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, από τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ προκύπτει πως στο 50% των συνταγών έχει συνταγογραφηθεί γενόσημο, το οποίο αλλάζει στο φαρμακείο.

Ο γενικός γραμματέας προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης – αποζημίωσης φαρμάκων, στις οποίες θα περιλαμβάνεται ο προσδιορισμός του κόστους ημερήσιας θεραπείας (ΚΗΘ), ως κατώτατο όριο για την τιμή του φαρμάκου.

Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και φαρμακοποιός Ηλίας Γιαννόγλου εξέφρασε διαφορετική εκτίμηση, λέγοντας πως δεν γίνεται αλλαγή της συνταγής στο φαρμακείο και πως - εάν επιθυμεί ο γιατρός - μπορεί να "κλειδώσει" το φάρμακο στη συνταγή, ώστε να μην μπορεί να αλλάξει.

Χαρακτήρισε σημαντικό τον ρόλο του φαρμακοποιού στην ανάγκη για μία νέα οπτική ως προς τη διαχείριση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά.

Τεκμηριωμένη

Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλοςτόνισε πως τα ελληνικά γενόσημα πρέπει να είναι στη πρώτη γραμμή θεραπείας στον ΕΟΠΥΥ, στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία:

“Έχω υποστηρίξει, από την πρώτη στιγμή, ότι πρέπει να δημιουργηθεί συγκεκριμένη ομάδα στον ΕΟΠΥΥ για την ώθηση της τεκμηριωμένης συνταγογράφησης και παράλληλα να συγκροτηθεί μονάδα τεκμηρίωσης και ανάλυσης της συνταγογράφησης στην ΗΔΙΚΑ.

Απαιτείται , τέλος, να ελεγχθεί η σχέση γενόσημων - πρωτότυπων μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης”.

Επιβαρύνσεις

Ο πρόεδρος της της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων αναφέρθηκε στις επιβαρύνσεις που υφίσταται η φαρμακοβιομηχανία, μέσω των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates) και των επιστροφών (clawback).

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική πολιτική διείσδυσης γενοσήμων με μειώσεις τιμών στα παλαιά και οικονομικά φάρμακα και με επιβολή clawback στα γενόσημα φάρμακα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ, η κατηγορία των “off patent” και των γενόσημων φαρμάκων θα πρέπει να παίξει πρωτεύων ρόλο στο σύστημα με παράλληλη προώθηση ελέγχων στην συνταγογράφηση.

Διαχείριση

Ο εκ των συγγραφέων του βιβλίου Κώστας Αθανασάκης παρουσίασε συνοπτικά τις βασικές εννοιολογικές προσεγγίσεις που αφορούν στα γενόσημα φάρμακα και αναφέρθηκε στη θεωρητική θεμελίωση ενός βέλτιστου υποδείγματος για τη διαχείριση των γενοσήμων φαρμάκων.

Αναφέρθηκε ότι τα χαρακτηριστικά της εγχώριας και της διεθνούς φαρμακευτικής αγοράς τονίσθηκε ότι οι παρεμβάσεις και τα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής για τα γενόσημα φάρμακα, τόσο από την οπτική του ελληνικού συστήματος υγείας όσο και από τη διεθνή οπτική μέσω της ανάδειξης καλών πρακτικών άλλων χωρών με στόχο την ενίσχυση της διείσδυσης των γενοσήμων.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε δέσμη προτάσεων που συνθέτουν μία ολοκληρωμένη πολιτική γενοσήμων στην οποία περιλαμβάνονται ο εξορθολογισμός της συνταγογράφησης, τα κίνητρα χρήσης, οι προϋπολογισμοί ανά κατηγορία νόσου, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον δυνητικό ρόλο των επαγγελματιών υγείας για την προώθηση της χρήσης οικονομικότερων θεραπειών.

Επιπλέον Πληροφορίες

7 σχόλια:

  1. Το κλείδωμα θα έπρεπε από μόνο του να είναι αιτία παραπομπής του γιατρού σε απολογία,και ταυτόχρονα έλεγχος της συνολικής του σχέσης με φαρμακευτικές εταιρείες.
    Ο γιατρός κλειδώνει εκεί που υπάρχει μίζα.
    Επίσης,το θέμα των ιατρικών συνεδρίων,
    Γιατί άραγε μια φαρμακευτική εταιρεία να στέλνει γιατρούς,ιδίως του ΕΣΥ σε συνέδρια;
    Μήπως επειδή υπάρχει κάποιου είδους ...σχέση μεταξύ τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο γιατρός να βάζει τη διάγνωση και ο φαρμακοποιός να ορίζει τη θεραπεία! Οι φαρμακευτικές εταιρίες να στέλνουν σε συνέδρια τους φαρμακοποιούς. Ίσα ρε μόρτη!

      Διαγραφή
    2. Προτιμας δηλαδη να σου πασαρει ο φαρμακοποιος οτι σαβουρα ναναι με γνωμονα την καλυτερη προσφορα απο την φαμακαποθηκη η την ιδια την εταιρεια? Εχετε παντως πολυ κομπλεξ με τους γιατρους-γιατι γιατρος δεν εισαι-και πιπιλατε ολοι την ιδια καραμελα. Εχετε καταντησει βαρετοι και σιχαμεροι!

      Διαγραφή
    3. Το αναποδο δεν ισχυει για τους φσρμακοποιους; η μηπως υπαρχουν 2 μετρα και 2 σταθμα; γιατι ενας φαρμακοποιος να αλλαξει την επιλογη του γιατρου; αυτο που θα δωσει θα ειναι καλυτερο φαρμακο και θα βοηθησει περισσοτερο τον ασθενη; αν εχουν οφελος οι μεν θα εχουν και δε...οποτε μη το παιζετε κατηγορος....καλυτερα να μιλησουν οι ασθενεις εαν επιθυμουν αυτο που προτεινει ο γιατρος η ο φαρμακοποιος....νομιζω ξερουμε ολοι την απαντηση

      Διαγραφή
  2. Γιατι συριζογκιουφτο 5.51 θελεις γιατρο ενημερωμενο, ετσι? Και με τις πενταροδεκαρες που δινεις αναρχοαπλυτο εμεσμα ουτε να ζησει δεν μπορει! Απο την στιγμη που συνταγογραφω επι ενδειξεων και στην σωστη δοσολογια ΚΑΝΕΝΑΝ δεν αφορα αν ολα τα κουτια νιμεσουλιδης που θα γραψω ειναι πχ lalid και αν θα με στειλει η εταιρεια συνεδριο! Αλλιως να αναλαβετε τα εξοδα εσεις ΖΩΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 5:51 ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΜΑΡΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Ή ΕΝΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ ΚΛΠ ΚΛΠ ΠΟΥ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟ ΡΑΦΙ. ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ Η ΑΠΟΡΙΑ ΣΟΥ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ Ή ΜΑΛΛΟΝ ΔΕ ΣΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ. ΚΑΙ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΩ : ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΣΗ . ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ. ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ HALLS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΚΔΟΧΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ! ΠΟΛΛΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ! ΑΛΛΑ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΘΕΝΗΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή