Σελίδες

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Έρχονται αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων - Η Ευρωζώνη, τα γενόσημα και τα “off - patent”

Οι τιμές των γενοσήμων ομογενοποιούνται, γεγονός το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών.

Σειρά αλλαγών στο θέμα τιμολόγησης των φαρμάκων, προωθεί το υπουργείο Υγείας.

IATRONET

Έπειτα από τις σχετικές ανακοινώσεις σε συνέδρια του υπουργού Υγείας, ο γενικός γραμματέας προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε σχετική αναφορά κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Γιαννόπουλο, οι αλλαγές αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση της δαπάνης κατά 27 εκατομμύρια ευρώ στη χονδρική, στοιχείο που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αντίδραση από την πλευρά των “θεσμών”.

Οι αλλαγές που προωθούνται από το υπουργείο Υγείας και έχουν προαναγγελθεί από τον γενικό γραμματέα, είναι συνοπτικά οι εξής:

Η τιμολόγηση των νέων φαρμάκων δεν θα γίνεται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά με βάση τη χαμηλότερη τιμή του φαρμάκου στις χώρες της Ευρωζώνης.
Η ανατιμολόγηση δεν θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο, όπως σήμερα, αλλά μία φορά. Θα εκδίδεται δελτίο τιμών νέων φαρμάκων κάθε τρίμηνο, αλλά μόνο για προϊόντα των οποίων λήγει η πατέντα προστασίας.
Τα βιο – ομοειδή φάρμακα θα λαμβάνουν το 75% της τιμής αναφοράς του βιολογικού πρωτότυπου προϊόντος.
Τα γενόσημα θα λαμβάνουν το 65% της τιμής του “off – patent”, έναντι του 50% που λαμβάνουν σήμερα. Οι τιμές των γενοσήμων ομογενοποιούνται, γεγονός το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών.

Οι τιμές των φαρμάκων δεν μπορούν να πέφτουν κάτω από το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ), με κατώτερο όριο τα 0,20 ευρώ.

Αποζημίωση

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας προανήγγειλε και σειρά αλλαγών στον τρόπο αποζημίωσης των φαρμάκων. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται τα εξής:
Η έγκριση αποζημίωσης για τα φάρμακα που αφορούν χρόνια νοσήματα, θα δίνεται εντός 28 ημερών.
Ο υπολογισμός των επιστροφών (clawback) θα γίνεται με βάση το “70 – 30” που είχε προταθεί αρχικά από το υπουργείο Υγείας, δηλαδή 70% βάσει του μεριδίου αγοράς και της ανάπτυξης του προϊόντος.
Ο υπολογισμός των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rabates) αναμένεται να υποχωρήσει από το 25% και να υπολογίζεται κλιμακωτά.

Αναμένεται ο ορισμός “κλειστών” προϋπολογισμών ανά κατηγορία ασφαλιστικής αποζημίωσης φαρμάκου (ATC4), χωρίς να αποκλείεται η ενοποίηση κατηγοριών σε έναν “κλειστό” προϋπολογισμό.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου